Atnaujintas 2008 m. spalio 8 d.
Nr. 76
(1669)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Yra būdų energetikos reikalus tvarkyti

Algimantas ZOLUBAS

Nepriklausomybės Akto signatarė kriminologė dr. Rūta Gajauskaitė ne kartą spaudoje pasisakė klausimais, susijusiais su senos Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymu ir naujos statyba bei veiksmais, tikrai vertais kriminologų dėmesio, nes, anot jos, viena didžiausių apgavysčių, dešimt kartų pranokstančių Mažeikių aferą, šiandien yra Ignalinos AE veiklos pratęsimas bei naujos statyba. Antai rašinyje „Būti AE ar nebūti? Referendumo ruošimo šunkeliai“ („Lietuvos aidas“, 2008 10 01) autorė teigia: „Teisybė paprasta: turime elektrinių jėgainių devyniskart daugiau nei mums patiems reikia elektros, tačiau neturime tinklų į Vakarus, kad galėtume pelningai parduoti. Todėl priversti  pigiai pardavinėti buvusiam okupantui! Tačiau valdžia tai slepia ir meluoja tautai apie energijos stygių, kuro pabrangimą ir t. t., nes keldama šilumos kainas, tikriausia nemažą „atkatą“ nuplukdo į savo kišenes?...“ Ir visa tai – per tą prakeiktą „socialdemokratinį“ godumą!

Begėdiškai pasisavinę socialdemokratų vardą, valdžioje esantys plutokratai ne per žmonių juosmenį, o ant kaklų veržia diržus. Jų vadovas A. M. Brazauskas yra viešai tvirtinęs, kad Lietuva savos elektros energijos turi pakankamai. Tai tvirtina ir ekspertai. Tačiau plutokratų godumas prievartauja visuomenę, pučia miglą apie senos AE uždarymo pratęsimą, naujos statybą, neva tariasi su visuomene per jokios įtakos Europos Sąjungai neturintį referendumą, nes jiems toks žaidimas jau dabar – tikra aukso gysla.

Nekalbant apie AE saugumo, atominio kuro įsigijimo, jo atliekų saugojimo pavojus, Lietuvai nereikia senos AE, nereikia ir naujos, nes dar negreit Lietuva gebės administruoti stambius kompleksus (jie iškart tampa pinigų plovyklomis, kupra mokesčių mokėtojams). Nereikia pasiduoti ir kvailinimui referendumu (galima garantuoti, kad jis neįvyks), nes tai viso labo priešrinkiminis partijų „pasiblizginimas“.

Kita vertus, reikia visuomenėje prikelti dorybę, pavadintą taupymu kilniam tikslui. Dabar energija beatodairiškai švaistoma, paleidžiama vėjais, o vėjo elektrinių, deja, niekas nestato, nes pinigams plauti jos per menkos. Dėl tos pačios priežasties neskatinama biokuro gamyba bei kitos alternatyvios energijos šakos. Jei ta dorybė nebus prikelta, jei nepažabosime savo nuolat augančių poreikių, nepritekliaus neišvengsime.

Bet pirmučiausia dabar yra labai palankus metas plutokratus, šeimininkaujančius Lietuvoje, iš valdžių šluoti, už juos nebalsuoti. Padėtis keistųsi į gera, jei į Seimą būtų išrinkti tikrieji socialdemokratai – Lietuvos socialdemokratų sąjungos (16 sąrašas) bei Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (5 sąrašas) kandidatai. Šios partijos savo valstybės kūrybos ideologija, programomis bei veiksmais pateisina tautos lūkesčius, tačiau dėl rinkėjų dėmesio stokos, abejingumo bei aplaidumo balsuojant už jas, iki šiol realios galios valstybės reikalus tvarkyti neturėjo. Padėkime joms, o kartu ir sau, ir Lietuvai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija