Atnaujintas 2008 m. spalio 10 d.
Nr. 77
(1670)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Dalyvavome kun. Mykolo Sopočkos beatifikacijos iškilmėse

Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos
bendruomenė Seinuose prie vyskupo
A. Baranausko paminklo

Rugsėjo 27-28 dienomis Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos bendruomenė drauge su propedeutinio kurso studentais ir vadovybe viešėjo Rytų Lenkijoje – dalyvavo sekmadienį Balstogėje aukotose šv. Mišiose, kurių metu Vilniaus arkivyskupijos kunigas Mykolas Sopočka, 1927-1932 metais Vilniaus kunigų seminarijos dirbęs dvasios tėvu, buvo paskelbtas palaimintuoju.

Išvykos metu aplankyta Seinų bazilika, kurioje stovi stebuklinga ir malonėmis garsėjanti XIV amžiaus Dievo Motinos skulptūra, 1975 metų kardinolų Stefano Višinskio ir Karolio Vojtylos vainikuota Vatikano kapitulos karūnomis. Klierikai pagiedojo lietuviškų Marijai skirtų giesmių, meldėsi prie vysk. A. Baranausko kapo (jis šioje bazilikoje dirbo ir palaidotas jos sienoje). Gretimos Punsko parapijos vikaras kun. Donatas Rolskis ir Seinų lietuvių bendruomenės vicepirmininkas Vytautas Grigutis seminaristams papasakojo apie išeivijos lietuvių gyvenimą, pastoraciją, bendruomenės veiklą. Vakare seminaristus priėmė Balstogės kunigų seminarijos vadovybė ir seminaristai. Ši kunigų seminarija įsteigta 1945 metais, kai tuometis Vilniaus arkivyskupas R. Jalbžykovskis, įvertinęs apgailėtiną seminarijos egzistavimo Vilniuje perspektyvą, ją perkėlė į Balstogę. Drauge su šios seminarijos studentais Šv. Juozapo seminarijos auklėtiniai šeštadienio vakare dalyvavo kun. Mykolo Sopočkos beatifikacijos (paskelbimo palaimintuoju) vigilijos pamaldose, kuriose melsta pašaukimų abiem vyskupijoms.

Kitą rytą seminaristai dalyvavo iškilmingose kunigo Mykolo Sopočkos beatifikacijos Mišiose, kurioms vadovavo Šventųjų skelbimo kongregacijos prefektas arkivyskupas Angelo Amato, popiežiaus Benedikto XVI vardu perskaitęs Dievo tarno kunigo Mykolo Sopočkos skelbimo palaimintuoju formulę. Kartu meldėsi daug Lenkijos vyskupų, Vilniaus arkivyskupas metropolitas Audrys Juozas Bačkis, Minsko-Mogiliovo arkivyskupas Tadas Kondrusevičius, per 500 kunigų ir daugiatūkstantinė tikinčiųjų minia iš Lietuvos, Lenkijos, Gudijos ir kitų šalių. Homilijos metu palaimintojo gyvenimą prisiminė Krokuvos arkivyskupas kardinolas Stanislovas Dzivišas, per pamokslą kvietęs į kunigą Sopočką žvelgti ne vien šv. Faustinos šviesoje, bet ir kaip į žmogų, besąlygiškai pasinėrusį į Dievo Gailestingumą. Šv. Mišių pabaigoje susirinkusius tikinčiuosius radijo bangomis iš Vatikano pasveikino popiežius Benediktas XVI, kalbėjęs, kad dėl šios beatifikacijos Tėvo namuose labiausiai džiūgauja popiežius Jonas Paulius II, pasaulį pavedęs Dievo Gailestingumui. Popiežiaus legatas arkivyskupas Angelo Amato, pristatydamas naujojo palaimintojo aktualumą, kunigus kvietė savo pastoracijoje atsižvelgti į kun. Mykolo pavyzdį, raginantį kunigystėje didžiąją laiko dalį praleisti klausykloje ir atliekant dvasinio vadovavimo pareigą. Kardinolas A. J. Bačkis liudijo, kad klusnumas Dievo valiai palaimintąjį M. Sopočką pavertė tobulu Viešpaties įrankiu, atpažįstančiu ir nuolankiai, bet drąsiai vykdančiu jo valią.

Mykolas SOTNIČENKA

Klieriko Roberto MOISEVIČ nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija