Atnaujintas 2008 m. spalio 10 d.
Nr. 77
(1670)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Marijonų vienuolyno 250-osios metinės

Renata Stadulienė

Knyga apie Butlerius

Kunigai ir vyskupai eina aukoti
pagrindines šv. Mišias
į Šv. arkangelo Mykolo Baziliką

Po „Completorium“ premjeros.
Autorius kan. Gracijus
Sakalauskas – dešinėje
Autorės nuotraukos

Paroda

Rugsėjo 24 dieną Marijampolėje, Lietuvos Prezidento Kazio Griniaus memorialiniame muziejuje, buvo atidaryta paroda, skirta marijonų vienuolyno Marijampolėje 250-osioms metinėms. Parodos atidaryme dalyvavo vyskupas Rimantas Norvila, vyskupas Juozas Žemaitis, MIC, Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. Andrius Šidlauskas, MIC, Marijampolės apskrities viršininko administracijos atstovė Danguolė Micutienė, miestelėnai.

Atidaryme kalbėjęs vyskupas R. Norvila sakė, jog šis jubiliejus reikšmingas visai Marijampolei, o parodoje esantys eksponatai byloja apie vienuolijos kūrimosi pradžią mieste, marijonų dvasinį ir švietėjišką indėlį. Marijampolės apskrities viršininko administracijos atstovė D. Micutienė pasidžiaugė, kad  miesto žmonės turi galimybę praplėsti akiratį, pamatyti unikalią parodą ir susipažinti ne tik su vienuolyno, bet ir miesto istorija.

Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. A. Šidlauskas, MIC, pristatė ekspoziciją, kurioje eksponuojamas marijonų vienuolijos įkūrėjo S. Papčinskio portretas, marijonų vienuolyno fundatorės grafienės Pranciškos Butlerienės portretas, nutapytas vienuolio P. Nemirovskio, grafienės fundacijos marijonams dokumentų nuorašai, karaliaus Augusto III sutikimas atiduoti išskirtinę teritoriją (Jurisdiką) ir pievas tėvams marijonams, senos istorinės knygos apie vienuoliją ir grafienę P. Butlerienę, taip pat grafienės P. Butlerienės dovanos vienuolynui: arnotai, siuvinėti rankomis sidabro ir aukso siūlais, monstrancija, kiti eksponatai. Daugelis eksponatų iš XVIII amžiaus vidurio. Klebonas kun. A. Šidlauskas, MIC, padėkojo visiems, padėjusiems surengti parodą, ir pakvietė į rugsėjo 26 dieną prasidėsiančią jubiliejui skirtą tarptautinę konferenciją.

Tarptautinė konferencija

Rugsėjo 26-28 dienomis buvo surengta tarptautinė konferencija ,,Marijonų vienuolija vakar – šiandien – rytoj“. Konferencijos dalyvius pasveikino Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. A. Šidlauskas, MIC. Vyskupas J. Žemaitis, MIC, kalbėdamas apie marijonų reikšmę miestui, išreiškė viltį, kad ši konferencija sustiprins Marijonų vienuolijos pagrindus ir paskatins vystyti marijonišką veiklą. Marijonų Kongregacijos Generalinio Vyresniojo vardu visus pasveikino kunigas dr. Janušas Kumala, MIC. Susirinkusius į konferenciją sveikino VDU Katalikų teologijos fakulteto dekanas dr. Benas Ulevičius, Latvijos marijonų provincijos atstovas Jazapas Sitniekas, MIC.

Pirmasis konferencijos posėdis buvo skirtas Marijonų vienuolijos kūrimuisi ir veiklai XVIII- XIX amžiuje. Lektorius kunigas dr. Zygmundas Pročekas, MIC, (Lenkijos marijonų provincija, Liublinas) kalbėjo apie Marijampolės marijonų kūrimosi kelią, daug dėmesio skyrė šios vienuolijos fundatorės P. Butlerienės šeimos istorijai, atkreipė dėmesį, kad didelę įtaką atsirasti vienuolynui Marijampolėje turėjo ir Marijonų vienuolyno generolas K. Višinskis, MIC, parašęs P. Butlerienei laišką, prašęs, kad ši globotų marijonus. Kalbėtojas pabrėžė, kad Marijampolė yra vieta, turėjusi palaidoti marijonus, bet tai ir vieta, kur Marijonų vienuolija tėvo Jurgio Matulaičio, MIC, buvo atkurta ir marijonai galėjo darbuotis Lietuvai.

Dr. Dalius Viliūnas kalbėjo apie Marijampolės marijonų veiklą Apšvietos epochoje. Lektorius atkreipė dėmesį, kad marijonai aktyviai veikė šiuo laikotarpiu, stengėsi išmokslinti savo narius, rūpinosi liaudies švietimu. Marijampolės marijonai sukūrė ugdymo sistemą: jie turėjo biblioteką, bendrabutį, buvo sukurta užklasinio lavinimo tvarka, daug dėmesio skiriama pilietiniam, patriotiniam ugdymui.

Pirmąjį konferencijos posėdį baigė kunigas dr. Janas Kosmovskis, MIC, ( Lenkijos marijonų provincija, Varšuva) pranešimu apie Marijampolės marijonų įtaką XIX amžiaus lietuvių visuomenei. Lektorius minėjo, jog  Marijonų vienuolijos buvo tautiškumo kalvės, po 1830 metų sukilimo carinei Rusijai uždarius mokyklas marijonai dirbo nelegaliose mokyklose, buvo aktyvūs kovotojai už Lietuvos nepriklausomybę.

Antrąjį posėdį pradėjęs dr. Slavomiras Brzozeckis, OP, (Dominikonų ordinas, Liublinas) kalbėjo apie Lietuvos dominikonų liaudies misijų daugiatautį charakterį 1751–1826 metais. Lektorius atkreipė dėmesį, kad dominikonai Dievo žodį skelbė keliaudami ir pamokslaudami ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijos, Lenkijos, Rusijos teritorijose, apžvelgė jų vykdytas misijas.

Tautinių skirtumų problemas Basųjų karmelitų Lietuvos provincijos ordine pristatė t. dr. Arkadiušas Smagačius, OCD, (Liublino Katalikų Jono Pauliaus II universitetas). Lektorius apžvelgė Basųjų karmelitų kelią į Lietuvą, kalbėjo apie labai įtemptus ir sudėtingus santykius vienuolijoje. Apgailestavo, kad Lietuvoje karmelitų vienuolynas neatgijo, ir išreiškė viltį, kad karmelitai grįš  praturtindami Lietuvos Bažnyčią.

Kanauninkas dr. prof. Kęstutis Žemaitis (VDU Katalikų teologijos fakultetas) supažindino su kunigo V. Senkaus, MIC, vadinamo paskutiniu „baltu“ marijonu, biografija, demonstravo dokumentus, liudijančius jo kelią į kunigystę, citavo tėvą V. Senkų, MIC, pažinojusių atsiminimus, kuriuose pabrėžiamas jo atsidavimas tarnystei, rūpestis parapija ir jos žmonėmis.

Pirmosios dienos konferenciją baigė Rimvydas Butautas – Kudirka, apžvelgdamas kunigo V. Dvaranausko, MIC, gyvenimą ir veiklą. Pranešime lektorius pabrėžė, kad tai buvo ne tik kunigas, bet ir kultūros veikėjas. Aktyvi visuomeninė veikla prieškaryje rodo jo norą padėti katalikiškai Lietuvai, jos žmonėms.

Antrąją konferencijos dieną pradėjo kunigas dr. Vaclavas Makosis, MIC, (Lenkijos marijonų provincija, Puščia Marianska) paskaita apie Kazimierą Višinskį, Nekaltai Pradėtosios apaštalą, jo nuopelnus marijonų vienuolijai.

Kunigas dr. Janušas Kumala, MIC, (Marijonų istorijos ir dvasinio gyvenimo institutas, Lichen) kalbėjo apie kunigo S. Papčinskio paliktą nurodymą marijonams – skleisti garbę Nekaltai Pradėtajai Dievo Motinai, taip pat apie Nekaltojo Prasidėjimo prasmę mūsų gyvenimui.

Kunigas dr. Kazimieržas Pekas, MIC, (Liublino katalikų Jono Pauliaus II universitetas, Liublinas) pranešime ,,Per Spiritum ad Mariam“ pabrėžė mintį, kad Švč. Mergelės Marijos vaidmuo telpa Šv. Dvasios vaidmenyje, ji veda mus pas Jėzų, sugeba įtikinti, kad tas kelias suteikia laimę žmogui.

Baigiamajame posėdyje prof. habil. dr. Alfonsas Motuzas (VDU Katalikų teologijos fakultetas) apžvelgė liaudies pamaldumo praktiką Šiluvos šventovėje. Lektorius kalbėjo apie tai, kas sudaro Šiluvos šventovę, pristatė dvasinį paveldą bei jo ištakas. Pranešimą iliustravo giesmininkių, vadovaujamų B. Pavalkienės, atliekamos giesmės, demonstruojamos Šiluvos šventovės skaidrės.

Habil. dr. Elžbieta Matulevič skaitė pranešimą apie Mariją – Dievo gailestingumo apaštalę. Pranešime akcentavo, kad marijonai neklydo vadindami Švč. Mariją pirmąja apaštale, kuri ne tik liudijo Jėzų, bet ir skelbė Dievo gailestingumą.

Apie palaimintojo Jurgio Matulaičio teologinę mintį nūdienos aktualijų šviesoje kalbėjo kunigas dr. Rimas Skinkaitis (VDU Katalikų teologijos fakultetas). Pranešime lektorius atskleidė marijonų vaidmenį socialiniame, kultūriniame Lietuvos gyvenime, aptarė tas teologines idėjas ir principus, kurie buvo svarbūs ne tik palaimintajam J. Matulaičiui, bet ir visai marijonų šeimai bei išliko aktualūs ir šiandienos pasaulyje.  

Konferencijos pabaigoje Šv. Arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. A. Šidlauskas, MIC, padėkojo visiems konferencijos dalyviams ir visiems  atminimui įteikė Manto Arbačiausko sukurtą ex libris, skirtą Marijampolės marijonų vienuolyno jubiliejui.

Tituliniai atlaidai

Švenčiant Marijampolės marijonų vienuolyno 250-ąsias metines ir titulinius Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo bazilikos atlaidus, šventinė liturgija prasidėjo rugsėjo 27-osios vakarą iškilmingais Mišparais ir šv. Mišiomis, kurioms vadovavo vyskupas J. Žemaitis, MIC, grigalinį choralą giedojo Schola Lituana.

Pagrindinės iškilmių šv. Mišios vyko rugsėjo 28 dieną. Šv. Mišioms vadovavo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, SJ, koncelebravo Marijonų kongregacijos generalinis vyresnysis Janas Mikolajus Rokošas, vyskupai J. Kauneckas, J. Boruta, SJ, R. Norvila, J. Žemaitis, MIC, kiti kunigai. Šv. Mišių pradžioje Marijonų kongregaciją sveikino arkivyskupas S. Tamkevičius, Marijonų kongregacijos generalinis vyresnysis J. M. Rokošas, MIC. Homilijoje Telšių vyskupas J. Boruta, SJ, kalbėjo apie tėvų marijonų skleidžiamą dvasią, apžvelgė, kokiomis aplinkybėmis atsirado miestas ir vienuolynas, pasakojo apie vienuolių veiklą, sunkumus, kuriuos jiems teko išgyventi. Priminė, kaip buvo išrinkta vieta pirmajai bažnyčiai Marijampolėje: grafienė Pranciška Butlerienė nuo Kvietiškio dvaro ėjusi kalbėdama rožinį, ten, kur baigdavusi kalbėti rožinio paslaptį, pasodindavo liepą, o kur baigė kalbėti visą rožinį, nutarusi pastatyti bažnyčią. Kelias, kuriuo ji ėjusi, buvo pavadintas Rožančkeliu.

Šv. Mišiose giedojo Marijampolės Bazilikos sumos choras (vad. A. Sakalauskienė). Iškilmingos pamaldos baigėsi Viešpaties pagerbimu Eucharistinėje procesijoje, kuriai vadovavo arkivyskupas S. Tamkevičius, SJ.

Marijampolės marijonų vienuolyno jubiliejinis minėjimas baigėsi vakarinėmis šv. Mišiomis, kurias aukojo vyskupas J. Žemaitis, MIC, ir parapijos klebonas kun. A. Šidlauskas, MIC, giedojo Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos choras (vad. R. Gražinis), vargonavo prof. L. Digrys.

Baigiamasis šventinio minėjimo akordas – kanauninko Gracijaus Sakalausko kūrinio Completorium, skirto Marijampolės marijonų vienuolyno 250-osioms metinėms, premjera. Kūrinį atliko Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos choras ir orkestras (vad. P. Stepanovas) bei kamerinis choras „Aidija“, dirigavo R. Gražinis.

Marijampolė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija