Atnaujintas 2008 m. spalio 10 d.
Nr. 77
(1670)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Apie stribų privilegijas

Sovietmečiu buvo dvi grupės žmonių, nusipelniusių valdžiai – vadinamojo Didžiojo tėvynės karo dalyviai ir liaudies gynėjai – stribai, kurie už tai gaudavo įvairių malonių.

Didžiojo tėvynės karo dalyviai turėjo žymiai daugiau privilegijų negu stribai. Dabar jau žinome, kad jaunesni stribai ir stribų palikuonys užėmė aukštus valdžios ir partijos postus ir, matyt, todėl apie 1990 metus visi buvę liaudies gynėjai (stribai), net nedalyvavę Didžiajame tėvynės kare, buvo prilyginti Didžiojo tėvynės karo dalyviams. Stribai rašė prašymus dėl minėto statuso pripažinimo ir savo prašymuose išvardino visus savo nuopelnus tarybų valdžiai: kaip jie pokario metais kovojo su buržuaziniais nacionalistais, kaip dalyvavo buožių ir kitų liaudies priešų trėmimuose, kaip kovojo su banditais. Nepriklausomoje Lietuvos Respublikoje visi Didžiojo tėvynės karo dalyviai, tarp jų ir stribai, niekada jokiam kare nedalyvavę, tapo Didžiojo tėvynės karo dalyviais. Užuot atsakę prieš įstatymus už vykdytus nusikaltimus, jie iš Lietuvos Respublikos neteisėtai gauna nukentėjusių asmenų valstybines pensijas.

Prašome Lietuvos Respublikos Prezidentą, Lietuvos Respublikos Seimą, Lietuvos Respublikos Vyriausybę ištaisyti šią teisinę ir moralinę klaidą.

Marija Kalvaitienė,
Lietuvos kariuomenės kūrėjų
savanorių sąjungos
Utenos apskrities skyriaus
Ignalinos būrio narė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija