Atnaujintas 2008 m. spalio 17 d.
Nr. 79
(1672)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Prieš 20 metų tikintiesiems grąžinta Vilniaus Arkikatedra Bazilika

Šv. Mišios tikintiesiems
prie tik ką grąžintos Vilniaus
Arkikatedros 1988 m. spalio 23 d.

Šventoriuje prie Vilniaus Arkikatedros
prieš 20 metų vyko svarbiausi
Sąjūdžio mitingai

1988 m. spalio 22-23 dienomis Vilniaus Sporto rūmuose įvyko Steigiamasis Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio suvažiavimas, privertęs sunerimti visą komunistų nomenklatūrą, suteikęs lietuvių tautai viltį atkurti Lietuvos valstybę, tapti nepriklausomai. Tarp daugelio Steigiamojo Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio suvažiavimo delegatų itin svarus buvo Lietuvos vyskupijų liturginės komisijos pirmininko, kunigo Vaclovo Aliulio žodis: „Pirmiausia paaiškinsiu dėl rytojaus ryto pamaldų. Televizija pranešė, kad bus Mišios Katedroje. (Šūksniai „Valio!“) Mūsų vyskupai nesutinka įžengti į Katedrą vienai valandai. Švęsime Katedroje pamaldas tada, kai ją atsiimsime ir pašventinsime. (Plojimai.) Rytoj rytą septintą valandą penkiolika minučių šv. Mišios bus prie uždarytų Katedros durų. Pamaldoms vadovaus Jo Eminencija kardinolas Vincentas Sladkevičius. (Ilgi plojimai.) Tik vakar su dviem Lietuvos vyskupais grįžome iš Romos, kur buvom susitikę su Šventuoju Tėvu ir su daugeliu lietuvių išeivijos dvasininkų bei katalikų mokslo žmonių, susirinkusių į Lietuvių katalikų mokslo akademijos XIV suvažiavimą. Akademijos trys suvažiavimai įvyko nepriklausomoje Lietuvoje, o 1940 m. jos veikla nutrūko ir buvo atgaivinta išeivijoje...“

Kun. V. Aliulis perskaitė Lietuvos Katalikų Bažnyčios hierarchų Deklaraciją dėl Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio bendrosios programos, kurią pasirašė kardinolas, vyskupai ir vyskupijų valdytojai. Toliau kun. V. Aliulis teigė: „Kada pabrėžiama, jog Bažnyčia turi tvarkytis pagal savuosius kanonus, suprantame ne tiktai Katalikų Bažnyčios, bet ir visų religijų savuosius vidinius nuostatus bei įstatymus. Kai valstybė bando visiems nustatyti vienodą organizacinę struktūrą, prasideda kišimasis į kitų reikalus ir dažnai noras palenkti sau parankiems politiniams tikslams. O Bažnyčia juk turi savo nekintamus, didžiausius žmogaus taurinimo ir vienijimo su Dievu tikslus. Tik tada bus tikras Bažnyčios atskyrimas nuo valstybės, kai Bažnyčia tvarkysis pagal savus nuostatus“.

Kun. V. Aliulio pranešimo metu vyriausybinėje ložėje buvęs A. Brazauskas atsistojo ir garsiai pareiškė, kad nuo šiandien Vilniaus Arkikatedra grąžinama tikintiesiems. Nugriaudėjo aplodismentai, o kunigas V. Aliulis po savo pranešimo, nešinas didžiule raudonų rožių puokšte, nuskubėjo į vyriausybinę ložę dėkoti tuometiniam LKP CK pirmajam sekretoriui A. Brazauskui. Tai istorinė data – 1988 metų spalio 22 dieną didžioji Lietuvos šventovė – Vilniaus Arkikatedra Bazilika – grąžinta Lietuvos katalikams. Taip po 38 metų Lietuvos katalikai susigrąžino Vilniaus Katedrą.

Lietuvos hierarchai kardinolas Vincentas Sladkevičius, arkivyskupas Liudvikas Povilonis, vyskupas Antanas Vaičius, vyskupas Juozas Preikšas, vyskupas Vladas Michelevičius pasirašė padėkos laišką Lietuvos Sąjūdžiui, padėjusiam atgauti Katedrą: „... Mes ypač dėkingi Sąjūdžiui už tai, kad Sąjūdis savo didele moraline jėga parėmė tikinčiųjų daug kartų reikštą reikalavimą grąžinti jiems Vilniaus Katedrą, Lietuvos krikščionybės lopšį, Šv. Kazimiero bažnyčią, Klaipėdos Taikos karalienės bažnyčią ir kitas mums labai brangias ir reikalingas šventoves“.

Parengė Kazimieras Dobkevičius

Nuotraukos iš fotoalbumo   „Lietuvos laisvės sąjūdis“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija