Atnaujintas 2008 m. spalio 24 d.
Nr. 81
(1674)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Minkštojo“ prisikėlimiečių projekto vaidmuo

Nieko netikėto ar  nuostabaus neįvyko, kai centro dešinės politinių jėgų  pastangos ir  išsami, motyvuota programa, paremta vertybėmis, veiklos nuostatais ir principais, vidaus ir užsienio politikos gairėmis, apimančiomis valstybės  nacionalinio saugumo, tautinės tapatybės sergėjimo, švietimo, ekonomikos, socialinės sferos ir kitas aktualias  valstybės  gyvenimo sritis,  pelnė didžiausią  rinkėjų pripažinimą.     

Tačiau tuo, kad rinkimų išvakarėse įkuriamos naujos partijos, taip pat stebėtis nereikėtų. „Artimojo užsienio“ spectarnybos tradiciškai visada parengia  naujų „minkštųjų“ projektų – Lietuvoje kitaip dar nėra buvę. Atitinkamai padirbėjus pastarieji  projektai gali padėti pasiekti imperinių tikslų ne blogiau nei tankų divizijos.    

Yra pagrindo manyti, kad  „artimojo užsienio“ spectarnybos rinkimams į  Lietuvos Seimą parengė „minkštąjį“ projektą. Jo rengėjams galima tik pavydėti. Artėjant rinkimams sukuriama partija be jokios programos ir be ideologijos. Vietoj programos pateikiamas  bendrų žinomų ir  vienaip ar kitaip kartojamų frazių  rinkinėlis. Politinėje veikloje nei lyderis, nei jo artimiausia aplinka aktyviai niekada nesireiškė. Valstybės valdymo patirties nei nacionalinio saugumo stiprinimo, nei švietimo ar pilietinio ugdymo, nei teisinėje, nei finansinėje, nei vadybos, nei savivaldos, nei pramonės, nei žemės ūkio srityse nėra. Tačiau lyderio populiarumas  pramogų verslo erdvėje didžiulis. Stebėtina  sėkmė rinkimuose  iškalbinga ir  prašosi paaiškinama.   

Ar ne todėl  „minkštojo“  projekto  rengėjai ieškojo populiaraus  visuomenės veikėjo į lyderius  ir rado tokį, gerai pažįstamą plačiajai publikai iš TV ekrano, kuris nekritiškam rinkėjui gali būti  labiausiai  priimtinas?  Pretenzingas ir  partijos pavadinimas, netiesiogiai teigiantis, kad Lietuva 18 metų miegojo, beje, kartu su ką tik nubudusiais žadintojais, dabar raginančiais tebemiegančius ne savo žodžiais, o skoliniu – „pabudome ir kelkimės“.  Prieš Seimo rinkimus  „nubudusių“ iškiliausiųjų vardų, aktyviai  veikusių Sąjūdžio aušroje, kai Lietuvoje  dainavo pati didžiausioji XX amžiaus  revoliucija,  istorinė atmintis, atrodo, neužfiksavo.

Šios partijos atsiradimas ir  stebėtinai sėkmingas startas  pakartotinai išryškina seną, skaudžią tiesą – atsikūrusioje Lietuvos valstybėje per 18 Nepriklausomybės metų  nuosekliai ir rimtai nebuvo rūpintasi  pilietinės savimonės ugdymu. Brandžios demokratijos šalyse „proginių“ partijų  priešrinkiminis daigynas  neįmanomas iš principo. Šįmet rinkimuose dalyvavo 16 partijų, o būdavo pretenduojančių ir per tris dešimtis. Proginės partijos nusiurbia dalį rinkėjų balsų. „Artimojo užsienio“  spectarnybos, kuruojančios mūsų šalį, prieš rinkimus visada rūpindavosi,  kad  „gelbėtojų“ netrūktų,  kad proginių partijėlių rastųsi kuo daugiau.  

Susidaro įspūdis, kad  tvarkiečių ir darbiečių „grubieji  projektai“ savo laiku startavo sėkmingai, sukeldami visuomenėje ilgalaikę sumaištį, bet nė vienas nepasiekė  užbrėžto tikslo, nors politiniame spektre įsitvirtino. Darbiečių lyderis  rūpinasi  leidimu išvykti į Maskvą, tikriausiai  konsultacijų, ką daryti toliau.

Posovietinėje visuomenėje vargu ar gali būti kitaip. „Chirurginių“ operacijų valstybės atsikūrimo pradžioje nebuvo imtasi, štai kodėl  visuomenės  pilietinė  branda iki šiol  nėra pakankama.  Centro dešiniosioms jėgoms  tenka atsakingas uždavinys – išplėsti ir įtvirtinti rinkimuose pasiektą rezultatą antrajame balsavimo ture.

Edmundas  SIMANAITIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija