Atnaujintas 2008 m. spalio 31 d.
Nr. 82
(1675)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Popiežiškoji Šv. Kazimiero lietuvių kolegija mini įkūrimo 60-ąsias metines

Popiežiškoji Šv. Kazimiero
lietuvių kolegija Romoje

Popiežiškoji Šventojo Kazimiero lietuvių kolegija Romoje mini savo 60-ąsias metines. Jubiliejiniai renginiai vyko spalio 24-26 dienomis – nuo penktadienio iki sekmadienio. Penktadienį iš pat ryto buvo aukojamos šv. Mišios Vatikano Šv. Petro bazilikos lietuvių koplyčioje. Joms vadovavo buvęs Kolegijos alumnas Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, koncelebravo į Kolegijos jubiliejų iš Lietuvos atvykę Telšių vyskupas Jonas Boruta ir Kaišiadorių vyskupas Juozas Matulaitis, taip pat Sinodo darbuose dalyvaujantis Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, kelios dešimtys kunigų – buvusių ir dabartinių kolegijos studentų, nemažas būrys svečių iš Lietuvos ir keletas Romos lietuvių.

Vėliau Kolegijoje vyko jubiliejui skirta konferencija, kurioje buvo perskaityti keli pranešimai Kolegijos istorijos ir šiuolaikinių bažnytinių aktualijų temomis. Po pietų jubiliejinių renginių dalyviai aplankė Romos Campo Verano kapinėse palaidotų lietuvių kapus. Pavakare buvo pristatytas dokumentinis filmas apie Kolegiją ir vyko lietuviškos folklorinės muzikos koncertas. Šeštadienį buvo aukojamos šv. Mišios Romos Didžiojoje Mergelės Marijos bazilikoje, o pavakare Kolegijos kieme buvo pastatytas koplytstulpis. Sekmadienį šventinių renginių dalyviai Šv. Petro aikštėje dalyvavo vidudienio maldoje su Šventuoju Tėvu. Popiežius Benediktas XVI juos pasveikino lietuvių kalba, sakydamas: Nuoširdžiai sveikinu Popiežinės Lietuvių Švento Kazimiero Kolegijos bendruomenę ir jos bičiulius, dėkojančius Dievui Kolegijos šešiasdešimties metų gyvavimo proga. Viešpats ir toliau gausiai telaimina jūsų misiją, kuri yra svarbi tiek jūsų Tėvynei, tiek Visuotinei Bažnyčiai. Garbė Jėzui Kristui!

*   *   *

Sumanymas Romoje įkurti lietuvių kolegiją siekia prieškario metus. Vis dėlto jis buvo įgyvendintas tik po Antrojo pasaulinio karo, kai Romoje atsidūrė kelios dešimtys nuo komunistų iš Lietuvos pabėgusių kunigų ir klierikų. Iš pradžių jie laikinai glaudėsi kitose Romos kolegijose, o 1946 metais gavus Amerikoje gyvenusio kun. Antano Briškos dosnią auką įsigytos atskiros patalpos – du nedideli simetriški rūmai, nelabai toli nuo Laterano Šv. Jono bazilikos. Kolegija kanoniškai buvo įkurta 1948 m. gegužės 1 dieną Šventojo Sosto Studijų kongregacijos dekretu.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija