Atnaujintas 2008 m. spalio 31 d.
Nr. 82
(1675)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šv. Juozapo pakermošis

Bronius VERTELKA

Tvarkingos sodybos savininkas
Pranas Birbilas gavo padėką

Į gimtinę parvykusi vilnietė
Vanda Birbilaitė

Nevėžio bendruomenės namų vadovė
Stasė Eigirdienė (antra iš dešinės)
su Šv. Juozapo pakermošio dalyvėmis

Tumagalio kaimo trobos – galu atsisukusios į gatvę ir turinčios po du langus, išpuoštus medžio raižiniais. Jų ramybę saugo šimtamečiai ąžuolai. Kaime tik septynios sodybos, kuriose gyvena apie 20 žmonių, iš kurių tik du vyrai, bet čia nėra mokyklos, bibliotekos ar kultūros namų.

 Paskutinį rugsėjo sekmadienį čia buvo švenčiamas Šv. Juozapo pakermošis. Atvyko svečių iš Panevėžio ir net iš Vilniaus. Aplankę kaimo kapines, pakermošio dalyviai patraukė link seserų Veronikos Selevaitės ir Marijonos Lazauskienės sodybos. Į iš storų rąstų statytą trobą svečiai žengė pasikumšėdami į šonus, pasikuklindami. Atėjusius sutiko Nevėžio bendruomenės namų muzikantai. Su visais bendrauti sugebėjo, prie kiekvieno priėjimą atskirai rado bendruomenės namų vadovė Stasė Eigirdienė. Susėdus už gardžiomis vaišėmis apkrauto stalo, ragaujant Tumagalio vienkiemyje gyvenančio Antano Jonušio daryto alaus, netrūko kalbų ir prisiminimų.

S. Eigirdienė gyrė sodybos šeimininkes, su kuriomis visada gera pasėdėti ir pabendrauti. O šv. Juozapo pakermošį ir anksčiau švęsdavo nukasus bulves ir visada ant stalo padėdavo paraikyto sūrio ir kumpio. Vaišėms dažniausiai avinuką, o ne kiaulę pjaudavo. S. Eigirdienė gerais žodžiais minėjo Praną Birbilą, pramintą kaimo seniūnu. Jis neprašomas padeda ūkiniuose darbuose ar įvykus bėdai. Jo sodyba, XIX amžiuje statyta iš rąstų, irgi tvarkinga, joje išsaugota daug senovę menančių daiktų. P. Birbilui buvo įteikta padėka.

„Nesijaučiu atskilusi nuo namų. Širdyje esu su jais. Bet graudu, kad mano kartos žmonių tiek mažai“, – braukdama ašarą kalbėjo Vilniuje gyvenanti Vanda Birbilaitė. Parvykusi į gimtinę, ji būtinai nueina apie storiausio Tumagalio ąžuolo, kuris tarsi suteikia stiprybės.

Nepastebimai bėgo pakermošiui skirtas laikas. Tai jau trečia kraštiečių vakaronė sodyboje pas seseris V. Selevaitę ir M. Lazauskienę. Buvo sutarta, kad kitą rudenį rinksis Limeikiuose.

O atgaivinti merdinčius kaimus, įpūsti jiems naujos gyvybės mintis atėjo Nevėžio bendruomenės vadovei Stasei Eigirdienei, kilusiai nuo Viešintų. Pirmasis kraštiečių susiėjimas buvo pas Oną Buliauskienę, Patrakių kaime, švenčiant duonos kepimo šventę. Poezijos ir meno šventė vyko Kuncegalio kaime, pas Genovaitę ir Povilą Skrebius. Keletas įdomių renginių vyko Veronikos Zimnickaitės sodyboje, Pavašuokių kaime

 Tumagalio kaimas,
 Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija