Atnaujintas 2008 m. lapkričio 5 d.
Nr. 83
(1676)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Mokslų akademijoje pristatyta nauja knyga

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Antisovietinio pasipriešinimo
dalyvis Edvardas Burokas
dalijo autografus

Čečėnų rašytojas Denis Muchamadas
(dešinėje) akademikui Zigmui Zinkevičiui
(centre) įteikė savo naują knygą
„Šiandien! Rytoj bus vėlu!“.
Kairėje – VO „SOS Vepriuose“
direktorius Romas Petras Šaulys

Lietuvos mokslų akademijoje vyko Vyčio kryžiaus ordino kavalieriaus, politinio kalinio, antisovietinio pasipriešinimo dalyvio Edvardo Buroko knygos „Pūtėme prieš vėją“ antros dalies „Sukilimas“ pristatymas.

Apie autorių ir knygą kalbėjo akademikas Zigmas Zinkevičius, docentas Arvydas Anušauskas, profesorė Ona Voverienė, žurnalo „Varpas“ redaktorius Algimantas Zolubas, Lietuvos kariuomenės kūrėjas, pulkininkas Jonas Gečas, publicistai Vilius Bražėnas, Petras Girdzijauskas, Edmundas Simanaitis, čečėnų rašytojas Denis Muchamadas ir kiti. Pristatyme dalyvavo ir ukmergiškiai: klasės draugas Petras Džiautas, VO „SOS Vepriuose“ direktorius Romas Petras Šaulys, Zigmas Vašatkevičius ir Antanas Mažeikis su žmona Violeta.

Iškilmingą renginį, kurio metu E. Burokui buvo įteiktas Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos ordinas, vedė Gaudentas Aukštikalnis, dainavo Vilniaus politinių kalinių ir tremtinių choras (vadovas Bronislovas Jankauskas).

Edvardo Buroko knygos „Pūtėme prieš vėją“ antrąją dalį pristatė žurnalo „Varpas“ redaktorius Algimantas Zolubas. Jis kalbėjo, jog  tremtis, kalėjimai, žiaurūs kankinimai bei vergiškas darbas Gulago archipelage neliko užmarštyje. Anų laikų bedaliai parašė prisiminimus, išleido knygas. Jie tapo genocidą liudijančiais dokumentais žiauriausio pasaulyje sovietinio genocido aukoms atminti. Knyga atskleidžia kovos ne vien už geresnę kalinių buitį ar tariamą asmeninę laisvę prasmę, bet parodo ypatingą kovą nelaisvėje. „Genocido formulė paprasta: „Kas ne su mumis, kas nepripažįsta ir neišpažįsta bolševikinės pseudoideologijos – tas priešas. O priešą reikia sunaikinti“. Ir naikino dešimtimis milijonų. Tačiau šūviais į pakaušį neapsiribota – prieš mirtį pasmerktieji turėjo atiduoti savo fizines galias blogio imperijos statybai. Taigi „didžiąsias komunizmo statybas“ vykdė vergais paversti politiniai kaliniai. Ne tik okupuotų šalių žmonės, gyvenantys tariamoje laisvėje, bet ir daugybė kalinių nesuvokė, kad neadekvačiai žiaurias bausmes jie atlieka ne už tariamus nusikaltimus, o yra naudojami kaip neapmokama darbo jėga. Net buvo ir tokių, kurie nuoširdžiai atgailavo, stengėsi vergišku darbu už „balandos“ šaukštą ir duonos gramus „kaltę“ išpirkti. Todėl nelaisvės sąlygomis buvo būtina šviečiamoji veikla – ji knygoje ir aprašyta“, – kalbėjo A. Zolubas.

Žurnalo „Varpas“ redaktorius pabrėžė, kad ši laisvės kovotojo, laisvės kovų dalyvio bei organizatoriaus šiapus ir anapus kalėjimo sienų E. Buroko knyga atskleidžia ne tik sovietinio genocido ypatumus, bet ir laisvės troškimą, ji papildo rezistencinių leidinių aruodą.

Akademikas Zigmas Zinkevičius džiaugėsi kraštiečio sėkme – nuo vaikystės pažįstamus vyrus keliai suvedė Vilniuje, kur jie atnaujino savo bendravimą. „Apie šią knygą man sunku ir malonu kalbėti. Suku dėl to, kad nesu buvęs politinis kalinys, o malonu, kadangi autorius – kraštietis. Tikiuosi, kad autorius parašys ir trečiąją dalį. Iš širdies noriu palinkėti autoriui ir jo broliams sėkmės, geros sveikatos ir Dievo palaimos“, – linkėjo akademikas.

Profesorė Ona Voverienė atkreipė dėmesį į šios knygos reikšmę mūsų dienomis, kadangi mes tik dabar pradedame vaduotis iš dvasinės okupacijos. „Autorius paprastais, bet įtaigiais žodžiais atskleidžia komunizmo ideologijos šėtonišką esmę. Manau, kad ši knyga įeis į mūsų ateities kartų ugdymo programas“, – sakė profesorė. Publicistas Vilius Bražėnas pabrėžė, kad knyga „Pūtėme prieš vėją“ yra ginklas prieš melą, kurį būtina perskaityti mūsų vaikams ir vaikaičiams.

Knygos pristatyme kalbėjo ir čečėnų rašytojas D. Muchamadas, rašantis apie savo tautos skaudulius. Dažais kvepiančią knygą „Šiandien! Rytoj bus vėlu!“, kurią išleido leidykla „Naujasis amžius“, jis įteikė ne tik E. Burokui, bet ir kitiems garbiems svečiams – akademikui Z. Zinkevičiui, profesorei O. Voverienei, monsinjorui Alfonsui Svarinskui. Čečėnų rašytojo D. Muchamado knygą „Šiandien! Rytoj bus vėlu!“ galima įsigyti Ukmergės knygyne.

Vilnius
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija