Atnaujintas 2008 m. lapkričio 5 d.
Nr. 83
(1676)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Seminaras apie savarankišką ir kūrybingą gyvenimą senatvėje

Giedrius Sinkevičius,

projekto vadovas, Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“
programų koordinatorius dekanatuose

Zalcburgo katalikiško centro referentės
Herta Galleé ir Maria Kasberger
(kairėje ir dešinėje, kraštuose),
vertėja Zita Karpavičienė ir projekto
vadovas, Vilkaviškio vyskupijos
„Caritas“ programų koordinatorius
dekanatuose Giedrius Sinkevičius
Marijos Miliauskienės nuotrauka

Iš kairės: Zalcburgo katalikiško
centro referentės Herta Galleé
ir Maria Kasberger, vertėja
Zita Karpavičienė, Vilkaviškio
vyskupijos „Caritas“ direktorius
kun. Arvydas Liepa, Marijampolės
savivaldybės Socialinių reikalų
departamento direktorė
Daiva Pankauskienė
Autoriaus nuotrauka

Spalio 6-13 dienomis Lietuvoje viešėjo Marijampolės miesto garbės pilietės Brunhildės Sigl (Brunhilde Sigl) iš Zalcburgo (Austrija) pasekėjos ir bendražygės Zalcburgo katalikiško švietimo centro referentės Marija Kasberger (Maria Kasberger) ir Herta Galė (Herta Galleé). Ponia Brunhildė šį kartą atvykti Lietuvon dėl sušlubavusios jos garbingo amžiaus sulaukusios motinos sveikatos negalėjo. Viešnių atvykimo tikslas – surengti antrąjį seminaro „Savarankiška ir kūrybinga gyvenimo kokybė senatvėje“ ciklą. Šis seminaras organizuojamas Brunhildės Sigl iniciatyva, bendradarbiaujant su Zalcburgo katalikiško švietimo centru ir Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ organizacija. Finansiškai seminaro organizavimą parėmė Zalcburgo žemės Vyriausybė pagal Zalcburgo ir Lietuvos partnerystės programą ir Marijampolės savivaldybė.

Balandžio mėnesį pirmąjį seminaro ciklą vedusios viešnios iš Austrijos teigė, kad jų tikslas – išmokyti Lietuvos socialinius darbuotojus dirbti pagal programą, padedančią pagyvenusiam žmogui išlikti žvaliam, nepriklausomam, savarankiškam ir kūrybingam kuo ilgiau, nepaisant su amžiumi ateinančių problemų.

Tris dienas trukęs seminaras neprailgo seminaro dalyvėms, kurios džiaugėsi suteikta galimybe pasisemti patirties iš viešnių. „Seminaras man patiko visų pirma dėl seminaro vedėjų ir jų sukurtos jaukios aplinkos. Tokiame ilgalaikiame seminare, kurio pagrindinė tema – pagyvenęs žmogus ir jo sveikata, dalyvauju pirmą kartą, bet jaučiausi visiškai nesuvaržyta ir atsipalaidavusi. Seminaro tema – aktuali, o ypač pastaruoju metu, kai visuomenė sensta, o problemos bei atsakas į jas turi augti. Likau sužavėta, kad paprasti, seniai žinomi žaidimai gali būti pritaikyti dirbant su senyvo amžiaus žmonėmis, netgi turinčiais fizinių problemų. Seminaro metu sužinojau ir praktiškai įsitikinau, kad ir paprasti kasdieniai įrankiai gali tapti puikia priemone darbui su pagyvenusiais, kaip, pavyzdžiui, skarelė, kuri gali tapti mankštos įrankiu, o teniso kamuoliukas gali lavinti žmogaus motoriką“, – teigia socialinė darbuotoja Sigita Liatekė. Marijai Miliauskienei, Maltos ordino pagalbos tarnybos Marijampolės skyriaus reikalų vedėjai, šis seminaras „davė medžiagos pamąstyti apie savo pačios gyvenimą: kaip aš gyvenu, ar viską darau teisingai? Žinias, įgytas seminaro metu, reikia perduoti kitiems, bet daug kuo pasinaudosiu ir pati“.

Spalio 9-ąją dieną Vilkaviškio vyskupijos Pastoraciniame centre, kuriame ir vyko abu seminaro ciklai, buvo įteikti Zalcburgo katalikiško švietimo centro sertifikatai. Įteikime dalyvavo ir padėkos žodį tarė Marijampolės savivaldybės administracijos Socialinių reikalų departamento direktorė Daiva Pankauskienė, kuri džiaugėsi ponios Brunhildės iniciatyva surengti seminarą, suteikusį daugumai socialinių darbuotojų naujų žinių, naujos patirties. „Dirbdami socialinį darbą pirmiausia turime išmokti Jėzaus mokymo. „...ką padarėte vienam iš mažiausiųjų mano brolių – man padarėte“, kaip sakė Kristus. Sertifikatas, kurį jūs šiandien gausite – tai tik popieriaus lapas apie jūsų įgytas žinias seminaro metu, pritaikytos praktikoje padės Jums jį dirbti artimo labui dar profesionaliau“, – sakė Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ direktorius kun. Arvydas Liepa. Tokio pobūdžio seminaras Lietuvoje surengtas pirmą kartą.

„Pasibaigus abiem seminaro ciklams su džiaugsmu galime pasakyti, kad laikas, kurį pas Jus praleidome, buvo nuostabus ir turiningas. Mes tikimės, kad mielos ir susidomėjusios šių kursų dalyvės įgytą patirtį ir žinias panaudos dirbdamos su senyvo amžiaus žmonėmis. Lietuvių svetingumą ir nuoširdumą išsivešime į savo tėvynę“, – atsisveikindamos sakė Herta ir Marija.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija