Atnaujintas 2008 m. lapkričio 5 d.
Nr. 83
(1676)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kremlius skaldo Rusijos opoziciją

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Dar šių metų pradžioje Maskvoje buvo kalbama, kad Kremlius ketina uždrausti Dešiniųjų jėgų sąjungą (DJS) ir kitas opozicines jėgas. Bet iš tikrųjų įvykiai klostosi kiek kitaip. Rugsėjo viduryje Kremliui pavyko palenkti į savo pusę didesniąją dalį Dešiniųjų jėgų sąjungos prezidiumo narių. Manoma, kad šiuo tikslu prieš kai kuriuos DJS veikėjus buvo panaudoti grasinimai ir pažadai. Prabilta apie DJS jungimąsi su „Piliečių jėga“ ir A. Bogdanovo vadovaujama Demokratų partija. Abi šios politinės jėgos yra neįtakingos ir paklusnios Rusijos valdančiajam režimui. Rugsėjo pabaigoje DJS prezidiumas balsų dauguma pritarė partijos jungimuisi su Demokratų partija ir „Piliečių jėga“. Nepritardamas šiems sprendimams, DJS pirmininkas Nikita Belychas pasitraukė iš posto ir pareiškė paliekantis partijos gretas. Iš partijos pasitraukė ir kai kurie kiti įtakingi DJS veikėjai – Borisas Nemcovas, Jegoras Gaidaras, jo dukra Marija Gaidar, Vladimiras Kara-Murza, Aleksejus Kara-Murza. V. Kara-Murza, kalbėdamas apie susiklosčiusią situaciją, teigė: „Aš visada didžiavausi, kad priklausau „Demokratiniam pasirinkimui“, vėliau – jo įpėdiniui Dešiniųjų jėgų sąjungai. Šios politinės jėgos įkūrėjai buvo ne paprasti politikai, tai buvo tikri moraliniai lyderiai. Tai Michailas Molovstvovas – filosofas, rašytojas, disidentas, sovietmečiu kalėjęs Dubravlage ir Mordovijoje, S. Kovaliovas – garsiosios „Įvykių kronikos“ redaktorius, disidentas, žmogaus teisių gynėjas, S. Jušenkovas – kariškis, patriotas, tikras demokratas, lemtingą 1991 rugpjūtį įtikinęs tankų bataliono vadus pereiti į Baltųjų rūmų gynėjų pusę, Borisas Nemcovas – ryžtingas reformatorius, organizavęs masinę parašų rinkimų akciją, reikalaujant pirmojo Čečėnijos karo nutraukimo. Dauguma dabartinių Dešiniųjų jėgų sąjungos lyderių apsisprendė: jie pasitraukia nuo opozicinio kelio ir tampa autoritarinio režimo dekoracija, kuria „liberalų“ įvaizdį kruvinam Kremliaus režimui. Vos sužinojęs apie tai, aš parašiau pareiškimą ir pasitraukiau iš DJS gretų“.


Žvilgsniai į JAV politiką

Vilius BRAŽĖNAS

Rašydamas pora dienų prieš JAV rinkimus bandau ne pranašauti, o apibūdinti JAV prezidentinius rinkimus apskritai ir šiuos išskirtinai. Tam galiu panaudoti patirtį vien balsuojant dešimtyje rinkimų, o keliais atvejais ir agituojant.

Patirtis sako, jog priešrinkiminės apklausos dažnai apgauna „ekspertus“, ypač kai rungiasi baltas ir juodas kandidatai. Kadangi, pasak JAV „liberalų“, yra „politiškai nekorektiška“ pasisakyti prieš juodaodį (kad ir koks jis būtų), atsiliepiantieji į apklausas dažnai meluoja jo naudai. Kita melavimo priežastimi yra paplitęs nepasitikėjimas apklausų rengėjais. Tad neturėtume nustebti, jei nepaisant „už Obamą“ pasisakiusiųjų daugumos laimėtų Mekeinas (McCain).


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija