Atnaujintas 2008 m. lapkričio 19 d.
Nr. 87
(1680)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Veidmainystė

Paskutinę savo kadencijos dieną Seimas nubalsavo už būsimo Seimo narių (t.y. dabartinio, pradėjusio dirbti šį pirmadienį) atlyginimų pakėlimą trigubai (viešai sakoma, dvigubai, bet tai netiesa). Nubalsavo tada, kai visur griausmingu balsu kalbama apie krizę ir apie tai krizei priešintis būsimos koalicijos sudarytą (valdančiosios daugumos) antikrizinę programą, kurios šerdimi bus „plokščių mokesčių“ (flax tax) sistemos įvedimas – sulyginti (vienus pakeliant, kitus pažeminant) pelno, gyventojų pajamų, pridėtinės vertės mokesčiai. Įdomu, kad už seimūnų darbo kokybės įvertinimą patrigubintu atlyginimu balsavo visi ir nueinančios daugumos, ir ateinančios daugumos Seimo nariai. Dar įdomiau, kad ir už padidintas Seimo išlaidas buvo balsuojama nepaisant paskelbtos krizės valstybėje. Seimūnai balsavo šypsodamiesi ir džiaugdamiesi pasiektu „laimėjimu“. Tuo tarpu per televizijos ekranus matome kažkodėl ir valdančiosios daugumos, ir opozicijos atstovų rūškanus ir įpykusius veidus, įtikinėjančius, kad naujai išrinktas Seimas jau nieko negalės padaryti dėl savo atlyginimų pakėlimo, nes „tai draudžia Konstitucija“. Taip nesunkiai atrandi ir supranti visiems valstybės piliečiams akivaizdžiai rodomą veidmainystę.

Šiaip ar taip dabar jau visa tauta informuota apie Lietuvą užgriuvusią krizę. Tam suburta naujoji valdančioji koalicija, sudaryta iš keturių partijų - frakcijų: TS-LKD, LPP, LS ir LiCS. Naujai sukurta (kokiais tikslais?) ir rinkimuose daug mandatų laimėjusi Tautos prisikėlimo partija apie krizinę padėtį tada dar žinoti tikrai negalėjo ir, kas svarbiausia, balsavime už Seimo narių atlyginimų patrigubinimą nedalyvavo, nes į aną Seimą dar neįėjo. Liberalų sąjūdžio atstovai apie krizę iš anksto irgi žinoti negalėjo, nes nepriklausė valdančiajai koalicijai. Tik Liberalų ir centro sąjunga, įėjusi į buvusio Seimo valdančiąją koaliciją galėjo žinoti apie krizę, bet vėlgi, kaip rodo jos vadovų pasisakymai, Kirkilas tai buvo nuo jų nuslėpęs. TS-LKD frakcija gal irgi nežinojo (iš anksto), bent taip teigia jos vadovai, nors tuo galima abejoti, nes kartu su Kirkilu vykdė 2 K projektą. Tačiau visos šios trys „ senosios“ frakcijos, po rinkimų jau žinodamos apie gresiančią krizę, visuotinai balsavo už „krizinį“ sprendimą – trigubai padidinti Seimo narių atlyginimą. Balsavo ir naujosios valdančiosios koalicijos Seimo nariai, kurie įėjo į senąjį Seimą. Nepasibodėjo tapti veidmainiais, susirūpinusiais valstybės piliečius ištinkančia nelaime. Kalbėdami apie kylančias grėsmes, žengia tokį veidmainišką žingsnį! Ar galima tokiems vadintis politikais, susirūpinusiais valstybės ir jos piliečių likimu? Nė kiek. Nes veidmainis ir liks veidmainiu, tik vaizduojančiu susirūpinusį.

Didelė veidmainystė jau užprogramuota naujajame Seime. Ir užprogramuota naujos valdančiosios koalicijos. Užprogramuota ji ne tik minėtu nepelnytu savų algų patrigubinimu. Tad nesvarbu, kad naujoji valdančioji koalicija „įsipareigoja“ sumažinti Seimo nariams skiriamą finansavimą – vietoj tariamo „skaidraus“ seimūnų atlyginimų patrigubinimo esą bus atsisakoma kai kurių Seimo narių padėjėjų. Bet juk žinoma, kad ne visi padėjėjai realiai ir dirba tais padėjėjais: kai kurių kvalifikacija tokia žema, kad jie net nesugeba tokių pareigų atlikti, kiti irgi įdarbinti tik tam, kad pervestų savo atlyginimą frakcijos „fondui“. Taigi, kas svarbiausia, kad didžiausią Seimo išlaidų dalį sudaro seimūnų atlyginimai, kurie dabar ne sumažėjo, bet padidėjo (skaičiuojant ir padidėjusius mokesčius į Sodros fondą nuo padidėjusio atlyginimo). Taigi prasideda puota maro metu. Prasideda tuo metu, kai bus neabejotinai pažeisti mažai uždirbančių ir pensininkų interesai. (Smulkiau apie tai rašysime penktadienio numeryje.) Pažeisti todėl, kad drastiškai didinamas pridėtinės vertės mokestis, naikinant visas anksčiau buvusias išimtis. Nukentės ir sunkiai besiverčiančios smulkiojo ir vidutiniojo verslo įmonės. O didžiosioms įmonėms, bendrovėms, kompanijoms milijonierėms bus taikomi pelno mokesčių palengvinimai investuojant į jų „technologinį atsinaujinimą“ (tuo tarpu mažoms, ties bankroto riba esančioms įmonėms tai – nepasiekiama) ir paliekant tokio pat dydžio (15 proc., t.y. nepadidintas) dividendų mokestis.

Valstybėje – krizė. Apie tai paskelbė Andrius Kubilius. Paskelbė tuoj pat, po rinkimų, lyg apie tai nebūtų žinojęs anksčiau. Paskelbė dar net neatėjęs į valdžią. Tad kyla klausimas: kokie ir kieno parengti slapti dokumentai pateko į Kubiliaus rankas; kokių valstybių slaptųjų tarnybų dokumentai jam buvo iššifruoti?.. Kol kas apie tai nežinoma. Kubiliaus frakcija, iki šią savaitę pradėjusio dirbti (2008 11 17) Seimo buvusi opozicijoje, tokių krizę skelbiančių duomenų, reikia tikėtis, iš tuometinės valdančios daugumos nebuvo gavusi. Tikriausiai, nebuvo gavusi ir iš valdančioje daugumoje aname Seime dirbusios Liberalų ir centro sąjungos. Negavusi ir iš opozicijoje dirbusio Liberalų sąjūdžio. Tad lieka paslaptis, iš kur Kubilius gavo duomenis apie krizę? Tiesa, Kubilius vis pabrėžia, kad ankstesnės vyriausybės vadovas G. Kirkilas slėpė nuo jo duomenis apie artėjančią grėsmę valstybei. Bet juk nemažą laiko tarpą pats Kubilius buvo sudaręs ir sėkmingai dirbo pagal vadinamąjį 2 K projektą, taigi, visus krizės parametrus lyg ir turėjo žinoti. Taigi, taip ir lieka neaišku, iš kur ir iš ko Kubilius gavo duomenis apie būsimą krizę? Gal jis kada nors, netolimoje ateityje, ims ir papasakos. Labai to norėtųsi. Juk apie drastišką 4 mlrd. papildomų litų mokesčių „surinkimą“ iš tautos TS-LKD rinkimų programoje nebuvo užsiminta nė žodeliu, gal tik kiek miglotai buvo paminėtas mokesčių sistemos tobulinimas.

Gerai, kad Kubiliaus vadovaujama partija TS-LKD laimėjo rinkimuose į Seimą. Kitaip nebūtume sužinoję, jog valstybei gresia bankrotas. Tada gelbėti nuo bankroto būtų privalėję tie, kurie į krizę atvedė valstybę, t.y. vadinamieji socialdemokratai. Bet ar tokiu būdu reikia kompromituoti save ir į valdžią sunkiai atėjusius dešiniuosius? Gal šitaip yra vykdomas planas kuo greičiau į valdžią sugrąžinti komunistus ir toliau vykdyti 2 K projektą? Beje, analitikai vieningai pripažįsta, kad antikrizinė programa – tai kairysis žingsnis, kurį planavo, bet nevykdė (ar nesiryžo) „socialdemokratinė“ Kirkilo vyriausybė. Dabar ji jau vykdoma.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija