Atnaujintas 2008 m. lapkričio 19 d.
Nr. 87
(1680)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Parodoje – senoji periodinė spauda

Petras DUMBLIAUSKAS

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje veikė paroda „Senoji Lietuvos periodinė spauda“, skirta dešimtiesiems Povilo Višinskio skaitymams, iš kolekcininkų Vidmanto Staniulio ir Šarūno Šimkevičiaus rinkinių. Joje buvo eksponuojama per 280 vienetų spaudos draudimo laikotarpio ir vėlesnių metų periodinių leidinių lietuvių, rusų, lenkų, baltarusių, vokiečių, jidiš kalbomis. Tai jau ne pirma bendra bibliofilų paroda. 2004 metais, minint spaudos atgavimo šimtmetį, V. Staniulis ir Š. Šimkevičius surengė senųjų kalendorių parodą. Ta proga buvo išleistas ir laikraščio „Dzūkijos bibliofilas“ antrasis numeris.


Didysis varžytuvių prizas – „Ratasams“

Bronius VERTELKA

Koncertuoja Perekšlių kaimo kapela
„Atžalynas“, varžytuvėse pelnęs
pirmąją vietą

Panevėžio bendruomenių rūmų Didžiojoje salėje vyko 17-oji liaudiškos muzikos šventė-varžytuvės „Kapelmaušis 2008”. Čia savo sugebėjimus rodė dešimt geriausių Panevėžio rajono kaimo kapelų.  Beveik keturias valandas skambėjo širdį džiuginančios dainos  ir muzika, varžytuvių įtampą sušvelnino dūdmaišininkų ir  būgnininkų grupė „Auli“ („Avilys“) iš Latvijos. Kaimyninės šalies muzikantai taip nuoširdžiai grojo senovinius kūrinius, kad būgnininkui į skutelius suplyšo instrumentas.


Giesmė išėjusiesiems

Rimantas KLEVEČKA

Pirmosios lapkričio dienos. Nesvarbu kokios jos būtų – pilkos, susisupusios į tirštų ūkų skarą ar, kaip šiemet, nuspalvintos ilgesingos auksinės rudens saulės šviesos, tačiau paskutiniai žiedai ir naktyje žibančios žvakių liepsnelės mūsų mintis būtinai kreipia į praeitį, primena tuos, kurie gyveno šalia ir buvo mums brangūs. Visi Šventieji ir Vėlinės. Tai ne tik atminties, pagarbos metas, bet ir laikas, kai keliame klausimus apie žmogaus gyvenimą, jo pabaigą ir prasmę.


Pagerbtas elementorių autorius

Vytautas BAGDONAS

Kamerinių menų centre Anykščių rajono savivaldybės L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka organizavo renginį „Vaikystės elementorius: vakaras su Juozu Danilavičiumi“. Vakare buvo pagerbtas mokytojas-ekspertas, vienintelis elementorių autorius Juozas Danilavičius, minintis garbingą 80-mečio jubiliejų.

Net 60 prasmingiausių gyvenimo metų pedagoginiam darbui paskyręs elementorių autorius visuomenei pristatė savo parašytus skaitymo pradžiamokslius „Zylutė“, „Genelis“, „Aušrelė“, „Volungėlė“, „Liepsnelė“, papasakojo apie mokytojo darbą, elementorių ir kitų knygų, publicistinių rašinių pedagogine tematika rašymą, savo kūrybinę veiklą. Jubiliatą sveikino Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius, „Šviesos“ leidyklos vyriausioji redaktorė Lidija Rasimavičienė, Lietuvių kalbos ir literatūros leidinių redakcijos vedėjas Česlovas Navakauskas, Anykščių krašto pedagogai, moksleiviai. Vakaro metu veikė bibliotekos darbuotojų parengta Juozo Danilavičiaus knygų paroda „Vaikystės elementorius“, koncertavo Anykščių muzikos mokyklos auklėtiniai, buvo skaitomi kūriniai iš elementorių,  ištraukos iš rankraščių.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija