Atnaujintas 2008 m. lapkričio 19 d.
Nr. 87
(1680)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Keliavęs tyliai, pėdsaką palikęs gilų

Algimantas ZOLUBAS

Knygos „Linas Broga. 1925-2005.
Atminimo knyga“ viršelis

Iškilų, daugiabriaunį mūsų kultūros grynuolį, rašytoją, vertėją, keliautoją primena 500 puslapių „Krantų“ redakcijos išleista Romanos Brogienės sudaryta knyga „Linas Broga. 1925-2005. Atminimo knyga“, išleista praėjus trejiems metams po rašytojo mirties.

Ne „Amžinuoju atilsiu“, o šviesiu atminimu Lino Brogos gyvenimo bendrakeleivė, jo žmona R. Brogienė paženklino Lino prasmingo gyvenimo paveikslą, visuomenei atskleidė tai, ką tylusis rezistentas ir kūrėjas dėl nuolat gresiančio pavojaus, o vėliau dėl kuklumo vengė viešinti. Deja, neretai pasitaiko, kad su iškilia asmenybe visuomenė susipažįsta tada, kai ji iškeliauja į amžinybę. Knyga artimai supažindins su rašytoju, nes ją sudarė žmogus, nuo kurio Linas paslapčių neturėjo. Nors Liną pažinojau, su juo artimai bendravau nuo 1958 metų, man atminimo knyga apšvietė šią asmenybę nauja šviesa, atskleidė kuklumo skraiste dengtą jos didybę.


Nauja knyga apie partizaninį judėjimą

Šarūnas ŠIMKEVIČIUS

Antano Ambrulevičiaus knygos
„Kelio atgal nėra“ viršelis

Lapkričio mėnesį pasirodė Antano Ambrulevičiaus knyga „Kelio atgal nėra“. Knygą spaudai parengė Dainavos krašto kraštotyrininkas ir istoriografas Gintaras Lučinskas. Atsargos karininkas ir Lietuvos šaulių sąjungos narys G. Lučinskas jau dešimtmetį rašo istorinius straipsnius, publikacijas. Jo darbų bibliografiją sudarytų keli šimtai straipsnių ne tik Dzūkijos, bet ir kituose Lietuvos periodiniuose leidiniuose, istorinio pobūdžio internetinėse svetainėse. Gimtojo krašto istorijos puoselėtojas yra parengęs keletą istorinių knygų apie 1918-1923 metų laisvės kovas Lazdijų, Seinų krašte, pogrindinę „Geležinio Vilko“ organizaciją, veikusią 1940-1941 metais Alytaus apskrityje; 1941 metų Birželio sukilimą Dzūkijoje. Rengė įvairius projektus, tačiau finansavimo negavo – kultūrai skiriami pinigai dažniausiai „prašaudomi“ galingais fejerverkais ir spalvingais saliutais. G. Lučinskas nenuleido rankų ir surado privačių rėmėjų. Gali kilti klausimas, kodėl jis pasirinko išleisti ne savo autorinę knygą? Antanas Ambrulevičius – jau garbingo amžiaus žmogus, todėl  G. Lučinskas nusprendė pirmiausia parengti šio autoriaus knygą. Gal neatsitiktinai knygos pratarmėje įdėtas kito alytiškio istoriko Henriko Rimkaus tekstas. H. Rimkus domėjosi partizaninio karo istorija, todėl galima sakyti, kad G. Lučinskas tarsi pratęsė šviesaus atminimo Henriko Rimkaus darbus.


Poetė kviečia budėti

Prof. Ona VOVERIENĖ

Poetės Marijos Žarkauskaitės knyga „Vienatvės skonis“ (V., 2005) – gražiai išleista, meniškai apipavidalinta dailininkės Taidos Balčiūnaitės piešinėliais. Viršelyje – moteris, viena ranka spaudžianti paukštį prie krūtinės, kita tiesianti tris baltas lelijas – gal saulei, gal žemei, gal žirgeliui. Tik poetė ir dailininkė tą galėtų paaiškinti… Nuotaiką papildo knygos anotacija, nuteikianti… pasiskaitymui prieš miegą, nes „eilėraščiuose atsiskleidžia jautri siela, subtilus žvilgsnis į save ir artimųjų vidinį pasaulį“. Tokiam pasiskaitymui nuteikia ir kuklus autorės prisistatymas:


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija