Atnaujintas 2008 m. lapkričio 19 d.
Nr. 87
(1680)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kroatijoje – mafijos grėsmė

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Kroatijoje po garsaus žurnalisto Ivo Pukaničiaus nužudymo, įvykdyto spalio 23 dieną, grasinimus susidoroti gavo dar keletas žurnalistų ir politikų. Dar anksčiau, rugsėjo mėnesį ir spalio pradžioje, Kroatijoje įvykdyti keli rezonansinį atgarsį sukėlę nužudymai ir sužalojimai. Spalio 24 dieną Kroatijos premjeras Ivas Senaderas surengė specialų pasitarimą, kuriame buvo apsvarstyta šalyje susidariusi padėtis ir nutarta imtis griežtų priemonių prieš šalį apraizgiusį organizuoto nusikalstamumo tinklą.

Savaitraščio „Nacional“ vyriausiasis redaktorius Ivas Pukaničius žuvo spalio 23 dienos vakare Kroatijos sostinės Zagrebo centre, kai prie redakcijos esančiame jo automobilyje sprogo bomba. Žuvo ir kartu su juo automobilyje buvęs laikraščio komercijos direktorius Niko Franjičius.

1961 metais gimęs I. Pukaničius garsėjo aštriais straipsniais, rašė apie korupciją, kontrabandos organizatorių ir politikų ryšius, kritikavo korupciją teisėsaugoje. Šiomis temomis aktyviai domėjosi ir kiti laikraščio žurnalistai. 1999 metais I. Pukaničius buvo apkaltintas, kad savo publikacijose atskleidžia valstybines paslaptis. Paskutinius kelerius metus jis nepatyrė spaudimo iš teisėsaugos institucijų pusės – įgijusio didelį autoritetą žurnalisto jau nebedrįso niekas spausti. 2008 metų balandžio 9 dieną į I.Pukaničių kėsintasi, tačiau užsikirto iš kelių metrų šovusio užpuoliko pistoletas ir šis pabėgo. Po šio incidento „Nacional“ redaktoriui I. Pukaničiui buvo skirta policijos apsauga, tačiau prieš kurį laiką ji buvo nuimta.

Per paskutinius du mėnesius Kroatijoje įvyko dar keli garsūs kriminaliniai išpuoliai. Spalio 6 dieną Zagrebo centre nušauta Ivana Hodak, žymaus advokato Zvinimiro Hodako dukra. Rugsėjo pabaigoje nužudytas įtakingas Zagrebo savivaldybės valdininkas, o praėjus dienai po šio nužudymo prie savo namų sumuštas vieno Zagrebo laikraščio žurnalistas.

Kroatija vis labiau artėja prie NATO ir Europos Sąjungos slenksčio. Šalyje, kurioje gyvena 4,5 milijono gyventojų, per paskutinį dešimtmetį išsivystė turizmo industrija. Šalies kurortus, garsų Dubrovniko miestą ir sostinę Zagrebą aplanko daugybė turistų, vis daugiau užsieniečių įsigyja nuosavus vasarnamius Kroatijoje.

Paskutinių kelių metų laikotarpyje sparčiai kyla Kroatijos bendrasis vidaus produktas (BVP), pagal pragyvenimo lygį ir BVP vienam gyventojui šalis gerokai lenkia kaimyninius kraštus – Serbiją, Juodkalniją ir Bosniją. Šalis savo ekonomikos augimo tempais sparčiai vejasi regiono lyderę Slovėniją. Šiais metais Kroatija susidūrė su pasaulinės finansų krizės sukeltomis problemomis ir augančia organizuoto nusikalstamumo banga. Spalio 7 dieną Kroatijos premjeras Ivas Senaderas atleido iš pareigų vidaus reikalų ministrą B. Ronkovičių, teisingumo ministrę A. Lorkan ir šalies policijos vadovą M. Benko. Vietoj atleistų pareigūnų paskirti kiti, šalies vadovų nuomone, pajėgsiantys aktyviau kovoti su kylančia organizuoto nusikalstamumo banga.

„Nacional“ laikraštyje buvo nagrinėjamos aktualios temos –  teisėsaugos pareigūnų ir politikų korupcija, cigarečių ir spirito kontrabandos keliai. Praėjusias metais ir šių metų pradžioje šiame leidinyje buvo atskleistos cigarečių kontrabandos schemos. Su ilgą laiką klestėjusia stambia cigarečių kontrabanda siejamas buvusio Jugoslavijos prezidento S. Miloševičiaus sūnus Marko Miloševičius, įtakingas serbų verslininkas Stanko Subotičius, buvęs Serbijos muitinės direktorius Michalis Kertesas, Šveicarijos verslininkas Franko Dela Tore, Italijoje ir Šveicarijoje gyvenantys italų mafijos nariai. Šių metų balandį S. Stankovičius, vienas pagrindinių šios cigarečių kontrabandos organizatorių, sulaikytas pagal tarptautinį arešto orderį. Pasak laikraštyje išdėstytų faktų, tyrimas buvo vykdomas keliose šalyse – Kroatijoje, Serbijoje, Šveicarijoje ir Italijoje.

Kroatijos mafijos struktūros yra įtakingos visame regione, jos veikia ir Bosnijoje, Juodkalnijoje, Vengrijoje, Slovėnijoje, o Kroatų mafijos vadeivos yra kilę iš buvusios komunistinės nomenklatūros ar su ja susijusių kriminalinių klanų, iškilusių prieš du dešimtmečius, tuo laikotarpiu, kai Kroatija dar priklausė Jugoslavijos Federacijai. Spalio 30 dieną policija sulaikė dešimt  įtariamų asmenų, kurie, kaip manoma, yra prisidėję prie I. Pukaničiaus ir N. Franjičiaus nužudymo organizavimo. Šie asmenys suimti Zagrebe ir Vukovare, jų sulaikymui pasitelkti specialių policijos būrių pareigūnai. Tarp sulaikytųjų yra įtakingas kroatų mafijos lyderis R. Mataničius ir du policijai gerai žinomi Serbijos piliečiai S. Džurovičius ir B. Kuzmanovičius. Aiškinamasi, kas yra nužudymo užsakovai. Lapkričio 3 dieną suimti dar keli įtariamieji, tarp jų vienas buvęs Kroatijos parlamento narys. Aiškėja vis daugiau žurnalistų nužudymo detalių, su juo siejami ir korumpuoti šalies politikai, ir keliose Europos valstybėse gyvenantys italų mafijos nariai.

Kroatijos prezidentas Stipė Mesičius Ivo Pukaničiaus nužudymą pavadino teroro aktu, laikydamas tai iššūkiu visai demokratinei šalies visuomenei. „Nacional“ redaktorių ir prezidentą siejo draugiški ryšiai: S. Mesičius gerbė I. Pukaničių už jo drąsą, aiškią pilietinę poziciją. Į I. Pukaničiaus laidotuves susirinko didžiulė žmonių minia, pagerbti žuvusio žurnalisto atėjo jo kolegos, politikai, visuomenės veikėjai. I. Pukaničius žuvo nuo kriminalinių struktūrų ir korumpuotų politinių jėgų pasiųstų žudikų rankos. Mafijai nepatiko „Nacional“ redaktoriaus tiesos žodis, jo principinga pozicija, propaguojami laisvės ir demokratijos idealai. Komentuodamas brutalų žurnalistų nužudymą, Kroatijos prezidentas S. Mesičius teigė: „Kriminalinis pasaulis metė iššūkį. Kroatijos piliečiai klausia – kas bus toliau? Į teroro aktus turime atsakyti nieko nelaukdami, duoti griežtą ir ryžtingą atkirtį“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija