Atnaujintas 2008 m. lapkričio 21 d.
Nr. 88
(1681)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Gyventa viltimi

Doc. Julius Gvergždys

Po nepriklausomybės atkūrimo neilgai teko džiaugtis laisva ir nepriklausoma Lietuva – labai greitai tautos valia valdžios vairas buvo atiduotas saviesiems okupantams. O kaip kitaip vadinti tuos, kurie kartu su svetimaisiais okupantais bolševikmečio laikais išvien engė tautą, tyčiojosi iš jos papročių, tradicijų, griovė moralę, kultūrą, fiziškai naikino žmones. Jie nusipelno pačių griežčiausių žodžių ir įvertinimų. O jie vėl valdžioje, dabar jau nepriklausomoje Lietuvoje!

Kaip ir sovietinės okupacijos metais, tais paskutiniaisiais buvusiųjų šeimininkavimo metais, vėl gyventa viltimi, kad ir savųjų okupacija kada nors baigsis. Nejaugi mūsų žmonėms dar nenusibodo žeminimas, mulkinimas, tyčiojimasis iš padorių ir sąžiningų tautiečių? Tik viskas nepriklausomoje Lietuvoje buvo daroma subtiliau, rafinuočiau, dangstantis Europos Sąjungos reikalavimais, direktyvomis ir panašiai. Neregėtai suklestėjo korupcija. Buvusiems komunistams valdant tapome bananų respublika.

Ačiū Dievui, paskutiniai Seimo rinkimai suteikė bent menkutę viltį, kad padėtis  pradės keistis. Tai visų pirma priklausys nuo drąsių, ryžtingų ir bekompromisinių suformuotos parlamentinės koalicijos žingsnių. Deklaracijos gražios. Tačiau jos ir liks deklaracijomis, jei nebus paremtos realiais darbais. Man regis, Lietuvai yra suteiktas istorinis šansas parodyti ne tik savo žmonėms, bet ir pasauliui, kad esame pasirengę atkurti nekorumpuotą, civilizuotais santykiais pagrįstą valstybę. Dabartinės koalicijos uždavinys – atkurti mūsų žmonių pasitikėjimą visomis valdžios institucijomis, valstybės prestižą. Atėjo laikas įvesti tvarką visose vidaus gyvenimo srityse.

Koalicijai nebus lengva, nes ji margaspalvė kaip genelis. Ypač bus sunku sprendžiant  esminius mūsų gyvenimo klausimus, glaudžiai susijusius su krikščioniškosios moralės principais. Linkiu būsimam premjerui Andriui Kubiliui tvirtybės ir sugebėjimo apginti fundamentaliąsias moralines vertybes, nuo kurių priklauso žmonijos egzistavimo sėkmė. O į tą sėkmę veda vienas vienintelis kelias – Šventasis Raštas, kuriame labai aiškiai pasakyta: „Aš esu Kelias, Tiesa ir Gyvenimas“. Tik vadovaudamiesi Jo paskelbtais principais galime nutiesti kelią į galutinę sėkmę. To ir linkiu dabartinei koalicijai. O jeigu, gerbiamieji liberalai, atsitiktų taip, kad jūsų vidinės nuostatos ar kitos aplinkybės neleistų jums balsuoti už fundamentaliąsias vertybes, tai bent nesipriešinkite joms. Manau, kad ir tokiu būdu jūs pelnysite didžiosios daugumos Lietuvos žmonių pagarbą. Taigi, dabartinės koalicijos pagrindinis uždavinys, nors ir labai pavėluotas – pakloti moralios, nekorumpuotos, žmonių pagarba ir pasitikėjimu grindžiamos valstybės pamatus. To nepavyko padaryti pirmaisiais atkurtos nepriklausomybės metais. Prarasta daug brangaus laiko. Bet ką daryti, jei buvo toks mūsų žmonių supratimas ir pasimetimas bei susipainiojimas moralinių vertybių griuvėsiuose. Taigi atėjo metas tas griuvenas pašalinti ir imtis ryžtingų veiksmų atstatomiesiems darbams.

Jau dabar aišku, kad pasaulinės ekonominės krizės akivaizdoje teks žengti daug nepopuliarių ir skausmingų žingsnių. Bet prieš tai būtina visos Lietuvos žmonėms aiškiai, suprantamai išaiškinti tų žingsnių būtinumą ir pagrindines priežastis, kurios verčia tai daryti. Bet kokie darbai, daromi slapta, kad ir geriausi, asocijuojasi su klasta. To neturėtų būti. Mums reikia viešos, atviros ir skaidrios vidaus gyvenimo politikos. Tik tiesa, atviras ir sąžiningas žodis išlaisvins ir valdančiuosius, ir visus likusius valstybės piliečius.

Sėkmės valdančiajai parlamentinei koalicijai! Sėkmės, ryžto ir sveikatos ministrui pirmininkui Andriui Kubiliui!

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija