Atnaujintas 2008 m. lapkričio 21 d.
Nr. 88
(1681)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Atsisveikinimas su vyskupu

Vyskupas Vladislovas Michelevičius
(1924–1948–1986–2008)

Kurso draugų vardu žodį
taria mons. Vytautas Sidaras
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Prie vyskupo Vladislovo
Michelevičiaus karsto

Lapkričio 14 d. po laidotuvių šv. Mišių atsisveikinta su Kauno arkivyskupijos augziliaru vyskupu emeritu Vladislovu Michelevičiumi (1924-1948-1986-2008), pas Viešpatį iškeliavusiu  lapkričio 12 dienos rytą. Vyskupas mirė Kaune eidamas 85-sius metus ir buvo pašarvotas Arkikatedroje Bazilikoje, prie kurios ir atgulė amžinojo poilsio.

Atsisveikinimas prasidėjo Eucharistijos liturgija, kuriai vadovavo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius. Koncelebravo Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbriggenas, Minsko ir Mogiliovo arkivyskupas Tadas Kondrusevičius, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Telšių vyskupas Jonas Boruta, Vilniaus arkivyskupijos augziliaras vyskupas Juozas Tunaitis, vyskupai emeritai Juozas Preikšas bei Romualdas Kriščiūnas ir 120 atsisveikinti atvykusių kunigų, tarnaujančių įvairiose Lietuvos vyskupijose. Pradėdamas šv. Mišias arkiv. S. Tamkevičius koncelebruojančius dvasininkus bei visus tikinčiuosius pakvietė melstis už velionį vyskupą Vladislovą Michelevičių, kad Viešpats priimtų jį į savo džiaugsmo šalį.

Homilijoje arkivyskupas iš pradžių atkreipė dėmesį, jog visas mirusiojo ganytojo gyvenimas buvo tikras Dievo žodžio skelbimas. Jo gyvenime įspūdingai spindi 60 ištikimos, paklusniai, pareigingai atliktos kunigiškos – iš jų 20 vyskupo – tarnystės metų. Šis faktas homilijoje pavadintas mažu stebuklu. „Vyskupas Vladas labai ištikimai tarnavo Bažnyčiai,“ – sakė arkivyskupas. Nors, kaip sakyta homilijoje, „vaikystėje matęs daug vargo, jis visą gyvenimą išliko kuklus, nereikalaujantis sau dėmesio, asketiškas ir visiems už viską dėkingas“. Daugelio Lietuvos kunigų dėstytoją studijų Kauno kunigų seminarijoje metais arkivyskupas apibūdino buvus ypač punktualų ir nepaprastai darbštų, puikų lotynistą, dėsčiusį ir filosofines disciplinas, be to, šešerius metus kasdien, nesiskundžiant, rengdavusį seminaristams dvasines konferencijas. Arkivyskupo homilijoje vyskupas Vladislovas atskleistas kaip kunigo pavyzdys, nekaupęs žemiškų turtų, tačiau aukštos dvasinės kultūros ir plačių interesų asmenybė, kurios didžiausias rūpestis buvo Bažnyčios reikalai, o širdis – seminarija. Baigdamas homiliją arkivyskupas pakvietė atsisveikinimo valandą prašyti Viešpatį priimti vyskupą Vladislovą į savo dangiškas buveines ir būti jam gailestingu.

Pasibaigus Eucharistijos liturgijai, giedant Visų šventųjų litaniją, gausi dvasininkų ir tikinčiųjų procesija iš Arkikatedros atlydėjo karstą su palaikais prie kapo duobės. Čia atsisveikinimo žodį kurso draugų vardu taręs mons. Vytautas Sidaras atkreipė dėmesį į vyskupų – apaštalų įpėdinių – tarnystę, skirtą dalyti Kristaus dovanas, pakvietė didžiuotis gerais Lietuvos ganytojais ir dėkoti Dievui už juos. Pasak mons. V. Sidaro, vyskupas Vladislovas Michelevičius gal ir nepadarė ypač didelių administracinių darbų, tačiau 60 dvasinės tarnystės metų jam buvo Apvaizdos duoti labai sudėtingais laikais. Prakalbos pabaigoje pasakyta, kad velionio vyskupo palaikai atgulė greta prieš dvejus metus čia palaidoto mons. Pranciškaus Tamulevičiaus – gero savo bičiulio, su kuriuo drauge ėjo pareigas seminarijoje. Mons. V. Sidaras abu šiuos garbinguosius dvasininkus pavadino šventais Bažnyčios žmonėmis, kurie dabar visus gali užtarti pas Viešpatį.

Kauno arkivyskupijos informacijos tarnyba

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija