Atnaujintas 2008 m. lapkričio 26 d.
Nr. 89
(1682)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Duonelės kepėjos pagerbimas

Vytautas BAGDONAS

Nijolės Kačkuvienės dovanotą duonos kepalą
ambasadorius Vygaudas Ušackas (dešinėje)
pažadėjo nusivežti į Airiją. Į Niūronis
paragauti naminės duonos jau ne vieną
anykštėnų svečią palydėjo rajono meras
Sigutis Obelevičius (kairėje)

Iki šiol tarp Žemės ūkio ministerijos skelbiamo kasmetinio konkurso „Lietuvos kaimo spindulys“ laureatų buvo tiktai vieno anykštėno pavardė. Konkurse „Lietuvos kaimo spindulys-2005“ buvo nominuotas tuometinis Anykščių rajono vicemeras, biologijos mokytojas- ekspertas, gamtosauginės Valdo Adamkaus premijos laureatas, Traupio pagrindinės mokyklos botanikos sodo įkūrėjas Sigutis Obelevičius – dabartinis Anykščių rajono meras.

Tarp šiųmetinio konkurso nominantų yra  ir Arklio muziejaus darbuotoja, naminės duonos kepimo edukacinės programos sumanytoja Nijolė Kačkuvienė. Dešimtus metus Niūronių kaime aukštaitiškoje sodyboje jos vykdoma veikla įvertinta nominacijoje „Tradicinių amatų meistras“.

Anykščių seniūnijos Niūronių kaimas – Nijolės gimtinė. Statybos inžinierės profesiją tuometiniame Vilniaus inžineriniame institute įgijusi moteris turėjo galimybę dirbti pagal specialybę, tačiau gyvenimo tėkmė pasisuko taip, kad teko sugrįžti į gimtąjį sodžių. Prieš dvylika metų Nijolė sugrįžo į Niūronis slaugyti motinos. Kadangi labai populiarus, gausiai lankomas Arklio muziejus yra būtent Niūronių kaime, todėl Nijolė čia  ir įsidarbino. Jai kilo sumanymas aukštaitiškos trobos kaimiškoje krosnyje kepti naminę duoną ir tą procesą demonstruoti muziejaus lankytojams, pasakojant visą duonelės „kelią“ nuo grūdų sėjos, lauko darbų, miltų malimo, raugo ruošimo iki gardžios duonelės atsiradimo ant stalo. Žinoma, pasakojant, demonstruojant, aiškinant, bus leidžiama muziejaus lankytojams patiems duonelę išsikepti... Pritarus Anykščių A.Baranausko ir A.Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus (jam priklauso ir Arklio muziejus) vadovams, buvo pradėta vykdyti edukacinė programa „Duonelė kasdieninė“. Nijolė Kačkuvienė kibo į darbą. Ji pradėjo triūsti jos tėvelio suręstoje aukštaitiškoje muziejaus sodyboje. Beje, ir Nijolės senelis taipogi statė namus, mūrijo krosnis. Na, o kepti naminę duoną Nijolė išmoko iš savo motinos. Taigi, jai beliko savo žinias, senolių tradicijas perteikti kitiems. Pirmaisiais metais su „duonelės keliu“ panoro susipažinti keli šimtai Arklio muziejaus lankytojų. Kitais metais tokių buvo jau tūkstantis, paskui jau atsirado keli tūkstančiai, panorusių dalyvauti edukacinėje programoje. Dešimtus metus Nijolės Kačkuvienės vedamos naminės duonos kepimo pamokos susilaukia vis daugiau lankytojų. Pernai sulaukta net 15 tūkstančių žmonių. Iš visos Lietuvos ir iš įvairiausių užsienio šalių, netgi iš Afrikos, Japonijos, Kinijos, Australijos, JAV, Kanados, Švedijos, Suomijos renkasi žmonės į Nijolės organizuojamas pamokas. Kadangi norinčių dalyvauti šioje programoje yra labai daug, tenka žmones rašyti į eilę. Jau dabar registruojama net 2010 metams... Kitoje  muziejaus sodyboje irgi kepama naminė duonelė – čia edukacinę programą vykdo Nijolės mokinė Rita Vasiliauskienė. Ir čia netrūksta lankytojų.

Nijolė Kačkuvienė siūlo muziejaus lankytojams ir kitą edukacinę programą „Bitutė ratuota“, kurios metu pasakoja apie bites, medaus produktus, rodo žvakių gamybos procesą.

Pagal Nijolės receptą lietuviška duona jau kuris laikas kepama ir Airijoje. Paragavę labai skanios Niūronyse kepamos duonelės, Airijoje gyvenantys tautiečiai pernai pasikvietė Nijolę į svečius, prašydami atsivežti savo duonos raugo. Ten lietuviška duonele visi taip susižavėjo, kad viena Drohedos grafystės kepykla pradėjo kepti „Tėviškės duoną“ pagal Nijolės receptą. Ši duonelė tebekepama iki šiol ir populiarumo nepraranda.

Kai Žemės ūkio ministerija paskelbė konkursą „Lietuvos kaimo spindulys“,  Nijolės Kačkuvienės kandidatūrą „Tradicinių amatų meistro“ nominacijai pasiūlė tiek Anykščių krašto, tiek ir kitų respublikos vietovių gyventojai, kuriems teko dalyvauti jos rengiamose naminės duonos kepimo pamokose.

Anykščių rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija