Atnaujintas 2008 m. lapkričio 26 d.
Nr. 89
(1682)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kariuomenės jubiliejus  primena kilniausius žygius

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Prezidentas Valdas Adamkus suteikė
brigados generolo laipsnį pulkininkui
Gintautui Zenkevičiui

Šiuolaikinės Lietuvos kariuomenės
greito reagavimo būrys
Autoriaus nuotraukos

Šv. Mišių aukai Kauno Šv. Mykolo argangelo
(Įgulos) bažnyčioje vadovavo vyskupas
Eugenijus Bartulis ir grupė kunigų

Sekmadienį, lapkričio 23 dieną, Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus priėmė iškilmingą Lietuvos kariuomenės rikiuotę Katedros aikštėje Vilniuje. Valstybės vadovas pasveikino Lietuvos karius ir visus iškilmingo renginio dalyvius kariuomenės įkūrimo 90-ųjų metinių proga.  

Prezidentas V. Adamkus pabrėžė, kad ši šventė primena mums garbingiausias tautos gyvenimo akimirkas, kilniausius žygius, istorinius vardus ir istorijos pamokas bei teikia drąsos kurti ateitį. „Tokios pat drąsos, entuziazmo ir idealizmo vedama, 1918-ųjų Lietuva pradėjo kurti savo kariuomenę. Prieš devyniasdešimt metų neįtakinga, nelabai svetingai sutikta naujojoje Europoje mūsų tauta įrodė savo teisę į laisvę, o savanoriai ir kariai tai apgynė krauju“, – sakė Prezidentas. Jis pažymėjo, kad prieš dvidešimt metų istorija kartojosi, o į demokratinę Europą siekianti grįžti Lietuva vėl ėmėsi kurti savo valstybę ir savo ginkluotąsias pajėgas. Tuomet nebuvo laukiama palankesnės politinės situacijos ir nebuvo bijoma kažkam neįtikti. „Šiandien galime džiaugtis mūsų tarptautiniu įvertinimu ir galime didžiuotis, kad Lietuvos kariuomenė savo kantria ir pasiaukojama tarnyba užsitarnavo ir visuomenės pagarbą. „Tai – tikras kariuomenės ir piliečių solidarumas bei pasitikėjimas, skirtingas nuo to, kokį pusę amžiaus nesėkmingai mėgino deklaruoti okupantų valdžia. Ir kartu tai – labai didelė vertybė Lietuvos valstybei, kiekvienam jos piliečiui, – sakė Prezidentas. – Drįsčiau sakyti, kad šis artumas kartoja mūsų Tėvynės istoriją“.

Prezidentas V. Adamkus taip pat dalyvavo valstybės apdovanojimų įteikimo ginkluoto pasipriešinimo ir rezistencijos dalyviams bei krašto apsaugai nusipelniusiems karininkams ceremonijoje. Ceremonijos metu pulkininkui Gintautui Zenkevičiui buvo suteiktas brigados generolo laipsnis.

 Išvakarėse, penktadienį ir šeštadienį vyko Lietuvos kariuomenės iškilmės Kaune.

Lapkričio 21 dienos popietę Kauno Rotušės iškilmių salėje rinkosi Kauno Įgulos kariuomenės dalinių vadai, karininkai, kariai, miesto vadovai. Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas įteikė vadams, karininkams, kariams Lietuvos kariuomenės 90-ųjų metinių proga medalius ir palinkėjo budriai saugoti mūsų valstybės rimtį ir sienas. Grupė visuomeninių, kultūrinių organizacijų atstovų buvo apdovanoti Ikaro skulptūrėlėmis už aktyvią veiklą skleidžiant, stiprinant kariuomenės ir visuomenės bendradarbiavimą. Tarp apdovanotųjų – Kauno miesto savivaldybės ryšių su visuomene specialistė Danutė Marcinkevičienė, Kauno kultūros skyriaus darbuotoja Irena Simanauskienė, Kauno miesto renginių ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius ir kiti.

Lapkričio 22 dieną Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje Šiaulių vyskupas Lietuvos Respublikos kariuomenės ordinaras Eugenijus Bartulis, vyr. kariuomenės kapelionas kan. plk. Juozas Gražulis ir kiti aukojo šv. Mišias už per visą 90 metų laikotarpį žuvusius Lietuvos kariuomenės karius, kankinius, tremtinius ir nūdienos karius, dalyvaujančius taikos misijose Kosove, Afganistane ir kitur. Šv. Mišių aukoje dalyvavo Lietuvos Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus, Karinių oro pajėgų vadas brigados generolas Artūras Leita, LLKS valdybos pirmininkas dim. plk. Jonas Čeponis, LLKS Štabo viršininkas dim. majoras Vytautas Balsys, Lietuvos kariuomenės karininkas, einantis 101-uosius metus dim. majoras Kazimieras Baršauskas, legendinis partizanas dim. majoras Juozas Armonaitis ir daug kitų žymių mūsų šalies karininkų. Prie altoriaus išsirikiavo kelios dešimtys vėliavnešių.

Vyskupas E. Bartulis pamoksle pabrėžė, „kad Lietuvos karys visada pasiruošęs ginti Lietuvos kraštą, mūsų rimtį ir saugumą.  Atsakinga pareiga mūsų kariams tenka vykdant taikos misijas. Didelė atsakomybė mūsų karo kapelionams, kurie sugeba paruošti moraliai tvirtus karius, tikinčius, žinančius savo pareigų turinį ir tvarką. Gerus darbus Dievas visada laimina“.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje rikiavosi visų Lietuvos kariuomenės kartų vėlianešiai, Lietuvos kariuomenės garbės kuopos kariai. Lietuvos Šaulių sąjungos nariai darnia rikiuote nešė Vyčio Kryžiaus ordino vėliavą, kurią pakėlė Lietuvos Didžiosios Kovos partizanų apygardos vadas dim. kpt. Augustinas Švenčionis. Su švente sveikino Krašto apsaugos ministras J. Olekas, Kariuomenės vadas generolas leitenantas V. Tutkus, Seimo narė Rasa Juknevičienė, Kauno miesto meras A. Kupčinskas.

Padėjus gėlių puokštės prie Nežinomojo Kario kapo, prasidėjo paradas. Jį pradėjo kariuomenės rikiuotės kariai su tautine vėliava, toliau ėjo LDK XVIII amžiaus kariai, 1922 metų uniforma pasipuošę šauliai, partizanai, kariai savanoriai ir greito reagavimo kariuomenės kariai, motorizuoti  daliniai, šarvuočiai.

Po pietų Kauno karininkų ramovės Kunigaikščių salėje buvo pagerbti prieškario Lietuvos karininkai, kurių gyvų tėra likę 23, o į pagerbimą atvyko tik 15, kiti dėl negalios liko namie.

Lapkričio 23 dieną Lietuvos kariuomenės sukakties 90-metis buvo minimas Čečėnijos aikštėje,  kurioje Viešojo saugumo tarnybos dalinio kariai surengė tradicinę parodomąją programą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija