Atnaujintas 2008 m. lapkričio 26 d.
Nr. 89
(1682)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Iš Kanados į Anykščius

Vytautas BAGDONAS  

Emilija Karosienė gimtuosiuose Anykščiuose

Antrojo pasaulinio karo audrų nublokšta  iš gimtosios Lietuvos į tolimąją Kanadą anykštietė Emilija Karosienė visa širdimi liko su tėvyne ir tautiečiais. Edmontono mieste (Albertos valstija) gyvenanti moteris aktyviai dalyvauja tautiečių išeivių veikloje, prisideda prie įvairių lietuviškų švenčių organizavimo, bendradarbiauja Kanados lietuvių spaudoje. Anykštėnai Jurgis ir Emilija Karosai pasididžiavimo Lietuva jausmus, kovos už laisvę ir nepriklausomybę siekius perdavė ir savo vaikams Algirdui, Gailei, Nijolei, mokė juos pačius ir jų atžalas lietuvių kalbos, įtraukė į lietuviškų organizacijų veiklą. Mylimam vyrui Jurgiui Karosui iškeliavus į amžinybę,  Emilija saugo šviesų atminimą, aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje, lankosi gimtajame Anykščių krašte.


Širdies gelmėse užsimezgančios eilės

Bronius VERTELKA

Vadoklių poetė Stasė Turulienė

Poezijos knygoje „Ant tavo rankų supasi gerumas“, kurioje išspausdinti lietuvių poetų eilėraščiai apie motiną (sudarytojas Julius Jasaitis), yra ir Stasės Turulienės eilių. Vadoklietės kūrybos galima rasti ir Lietuvių liaudies kūrybos centro išleistame poezijos rinkinyje „Eiliavimai“.  Poetės knyga „Nepaliksiu aš kaimo“ dienos šviesą išvydo jos svainio Alfonso Bakšio lėšomis. Tai buvo jo dovana S. Turulienės 50-mečiui. Tikėtina, kad netolimoje ateityje pasirodys dar viena Vadoklių miestelio gyventojos poezijos knyga, kurią išleis vietos seniūnija. S. Turulienė naujai knygai atrinko apie 200 savo eilėraščių.


Atsigauna gimtojoje sodyboje

Bronius VERTELKA

Steponas Rimantas Tarabilda stengiasi
išsaugoti tėviškę

Tarabildų sodyboje Raguvos miestelyje viešėjo ir aukšti Lietuvos pareigūnai, ir svečiai iš Sankt Peterburgo (Rusija), ir Bostono (JAV). Neseniai čionai kelią rado krekenaviškis Jonas Žilevičius, paties surinktais ir suvežtais akmenimis, girnapusėmis papuošęs ne vieną vietovę.

Visiems šešiems broliams Tarabildoms nesvetimas menas, tačiau dažniausiai gimtojoje sodyboje būna Steponas Rimantas, gyvenantis Panevėžyje. Tačiau ir jo jėgos ne galiūno: po širdies infarkto pripažintas invalidu.


Anykštėnų kultūros premijos – dviem krašto šviesuoliams

Vytautas BAGDONAS

Lapkričio 13 dieną Anykščių rajono savivaldybės Kultūros taryba nusprendė T. Mikeliūnaitės kultūros premiją skirti dviem Troškūnų krašte gyvenantiems „šviesuliams“: Anykščių kultūros centro Troškūnų skyriaus renginių organizatorei, kultūrinių projektų vykdytojai Jolantai Pupkienei bei Anykščių A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus darbuotojui, kraštotyrininkui, „Spingsulės“ knygynėlio steigėjui ir knygų leidėjui Raimondui Guobiui.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija