Atnaujintas 2008 m. lapkričio 26 d.
Nr. 89
(1682)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Iš Kanados į Anykščius

Vytautas BAGDONAS  

Emilija Karosienė gimtuosiuose Anykščiuose

Antrojo pasaulinio karo audrų nublokšta  iš gimtosios Lietuvos į tolimąją Kanadą anykštietė Emilija Karosienė visa širdimi liko su tėvyne ir tautiečiais. Edmontono mieste (Albertos valstija) gyvenanti moteris aktyviai dalyvauja tautiečių išeivių veikloje, prisideda prie įvairių lietuviškų švenčių organizavimo, bendradarbiauja Kanados lietuvių spaudoje. Anykštėnai Jurgis ir Emilija Karosai pasididžiavimo Lietuva jausmus, kovos už laisvę ir nepriklausomybę siekius perdavė ir savo vaikams Algirdui, Gailei, Nijolei, mokė juos pačius ir jų atžalas lietuvių kalbos, įtraukė į lietuviškų organizacijų veiklą. Mylimam vyrui Jurgiui Karosui iškeliavus į amžinybę,  Emilija saugo šviesų atminimą, aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje, lankosi gimtajame Anykščių krašte.

Pirmą kartą E. Karosienė lankėsi Anykščiuose dar sovietmečiu, 1976-aisiais. Nors pro „geležinę uždangą“ atvykti nebuvo lengva, daug kas Lietuvoje paliko slogius įspūdžius, tačiau susitikimas su tėviške buvo be galo brangus. Nuo to laiko E. Karosienė ir pradėjo lankytis gimtajame krašte, dalyvauti pasaulio anykštėnų suvažiavimuose, kitose Anykščių krašto šventėse. 2000-ųjų vasarą E. Karosienė pristatė kraštiečiams savo prisiminimų knygą „Gyvenimas keliose šalyse ir žemynuose: memuarai“. Dar po kelerių – antrąją prisiminimų knygą „Karo audrų sūkuryje“.

Spalio viduryje Emilija aplankė Anykščius jau keturioliktą kartą. Nors šis vizitas į gimtinę buvo grynai privatus, tačiau ir tvarkydama asmeninius reikalus ji surado laiko pabendrauti su pažįstamais anykštėnais, apsilankyti muziejuose, dalyvauti Anykščių kultūros centre vykusiame meno mėgėjų sezono atidaryme.

Išvykdama į antrąja tėvyne tapusią Kanadą E. Karosienė su dėkingumu atsiliepė apie nuoširdžius susitikimus su Pasaulio anykštėnų bendrijos atsakinguoju sekretoriumi, laikraščio „Pasaulio anykštėnas“ redaktoriumi rašytoju Rimantu Vanagu, pedagoge Dangira Nefiene, bibliotekininke Romualda Bražėniene, rajono mero patarėju Sergejumi Jovaiša ir daugeliu kitų anykštėnų. Didelė staigmena buvo Anykščių rajono mero Sigučio Obelevičiaus sveikinimas jos garbingo 85-mečio proga, įteiktas Kultūros centro pilnutėlėje salėje meno mylėtojų šventės metu. Meras ne tiktai pasveikino E. Karosienę su gimtadieniu, bet ir padėkojo už patriotizmą, nuolatinį rūpestį gimtojo krašto reikalais, ryšių su Anykščiais ir anykštėnais puoselėjimą.  

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija