Atnaujintas 2008 m. lapkričio 28 d.
Nr. 90
(1683)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Būkite žemės druska ir pasaulio šviesa“

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Per Lietuvą nuvilnijo jubiliejiniai Lietuvių katalikių moterų sąjungos (LKMS) renginiai. Vienas paskutiniųjų įvyko lapkričio 8 dieną Šiauliuose. Čia buvo ne tik paminėtas LKMS šimtmetis, bet ir prisiminta  Šiaulių katalikių moterų Šv. Elžbietos draugijos 80-ties metų sukaktis.

Renginys prasidėjo šv. Mišiomis Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus Katedroje. Šv. Mišių aukai vadovavęs ir pamokslą pasakęs Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis taip apibūdino lietuvę katalikę moterį: tai darbščios rankos, mylinti ir pasiaukojanti širdis, troškimas tarnauti artimui, noras daryti gera. „Būkite žemės druska ir pasaulio šviesa“, – linkėjo vyskupas. Po šv. Mišių buvo pašventinta atnaujinta Šiaulių katalikių moterų Šv. Elžbietos draugijos vėliava.

Renginys tęsėsi Šiaulių miesto savivaldybės salėje. Aktorė Olita Dautartaitė perskaitė prelato Mykolo Krupavičiaus (1885–1970) kalbą, pasakytą JAV, švenčiant LKMS 40-ties metų jubiliejų. Tarsi šiai dienai parašyti prelato žodžiai: „Mūsų širdys su moterimis. Mūsų pagarba ir padėka gili ir nuoširdi – moteriai veikėjai. Kas kėsinasi prieš jos darbą ir jos suburtą ir dideliais nuopelnais vainikuotą Lietuvių katalikių moterų draugiją, kėsinasi prieš Lietuvos ir lietuvybės gyvybinius reikalus ir uždavinius. Talka ir parama moterų sąjūdžiui – visų šventa pareiga“.

Ilgametis LKMS dvasios vadas mons. Juozapas Antanavičius, vienas iš organizacijos atkūrėjų, dalijosi prisiminimais, džiaugėsi, kad LKMS, vadovaujama šiaulietės Janinos Klungevičienės, įveikė sunkumus ir toliau dirba. Renginyje dalyvavusi LR Seimo narė Rima Baškienė sakė: „Didžiausios  yra dvasinės vertybės, jos aukščiau kasdienybės“. Šiaulių Šv. Jurgio bažnyčios klebonas, Šiaulių katalikių moterų Šv. Elžbietos draugijos dvasios vadas kun. Egidijus Venckus siūlė pagalvoti,  kokia mūsų misija  šiandien. Mokytoja lituanistė, buvusi partizanų ryšininkė Vanda Rakauskaitė apžvelgė Šiaulių katalikių moterų Šv. Elžbietos draugijos 80-ties metų kelią. Draugija pasirinko Šv. Elžbietos vardą todėl, kad Šv. Jurgio bažnyčioje, ant altoriaus, stovėjo šv. Elžbietos skulptūra, prie kurios maldai ir susikaupimui suklupdavo ne viena šiaulietė. Draugijos narės rūpinosi vargšais, atliko daug labdaros darbų, buvo įkurtas labdaros fondas,  statomi spektakliai, o surinkti už bilietus pinigai atitekdavo nepasiturinčių žmonių šalpai. Draugija rūpinosi moterų švietimu: buvo skaitomos paskaitos, rūpinamasi religiniu vaikų auklėjimu, platinama spauda, ypač žurnalai „Moteris“ ir „Liepsnos“.

Kokie jubiliejai be apdovanojimų? LKMS pirmininkei J. Klungevičienei Šiaulių vyskupas E.Bartulis įteikė popiežiaus Benedikto XVI apaštalinį palaiminimą, Seimo narė R. Baškienė – padėką.

Atgaivintas LKMS garbės narės vardas. Pirmoji šį titulą pelnė dr. Aldona Vasiliauskienė už pagalbą ir nuoširdų bendradarbiavimą. Jai įteikti padėkos raštai.

Gausiai susirinkusiems renginio dalyviams nuobodžiauti neleido Šiaulių miesto muzikinės grupės „Rokoko“ (vad. Rasa Kauneckaitė), Šiaulių pirmosios muzikos mokyklos kanklininkės, vadovaujamos mokytojos Elenos Ralienės, akordeonistės, vadovaujamos mokyt. Olgos Bogdonaitės, ir Šiaulių katalikių moterų Šv. Elžbietos draugijos vokalinis ansamblis (vad. Lilija Venclovienė).

Šiauliai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija