Atnaujintas 2008 m. lapkričio 28 d.
Nr. 90
(1683)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Paminėtos Telšių vyskupo 62-osios nukankinimo metinės

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas  

Lapkričio 18 dieną Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijoje vyko Telšių vyskupijos kunigų mėnesinis formacijos susirinkimas. Susirinkimo pradžioje Telšių vyskupas susirinkusiems kunigams priminė, jog lapkričio 18-oji yra Telšių vyskupo kankinio Vincento Borisevičiaus nukankinimo diena. Prieš 62 metus, t. y. 1946 metų lapkričio 18 dieną, Vilniuje, KGB rūsiuose kalėjęs vyskupas buvo nužudytas. Neseniai pradėta jo beatifikacijos byla, visoje vyskupijoje nuolat meldžiamasi, kad vyskupas kankinys būtų iškeltas į altorių garbę. Susirinkusieji kunigai klausėsi išsamios konferencijos „Apaštalo Pauliaus keliais“, kurią nuotraukomis ir skaidrėmis iliustruodamas vedė šiuo metu Romoje teologiją studijuojantis kun. Viktoras Daujotis. Kunigas dalinosi savo įspūdžiais iš kelionės apaštalo Pauliaus keliais. Prisimenant, kad šie metai yra paskelbti apaštalo Pauliaus, konferencijos metu buvo kalbama apie galimybes skelbti Evangeliją šių dienų pasaulyje, kad Dievo žodis pasiektų kiekvieną šeimą ir paliestų kiekvieno žmogaus širdį.

Po konferencijos Telšių Katedroje buvo aukojamos šv. Mišios, kurioms vadovavo Telšių ganytojas. Šv. Mišių pradžioje ganytojas priminė, kad vyskupo V. Borisevičiaus nužudymo dieną visi tikintieji meldžia, kad jis būtų iškeltas į altorių garbę. Pamokslo metu vyskupas J. Boruta, SJ, kalbėjo apie vyskupo kankinio V. Borisevičiaus tvirtą apsisprendimą už tikėjimą ir tikrąją tiesą. Jis nepabūgo žiaurių kankinimų ir mirties, išliko ištikimas Dievui, Bažnyčiai ir tėvynei. Telšių vyskupas J. Boruta, SJ, tikintiesiems priminė, jog po to, kai V. Borisevičius buvo suimtas ir bandyta jį priversti bendradarbiauti su okupacine valdžia, išleistas iš kalėjimo apmąstymui ir apsisprendimui jis parašė ganytojinį laišką, kuriame aiškiai išdėstė savo pozicijas. Savo laiške, žinodamas, jog jo laukia mirtis, jis kalbėjo apie krikščionišką artimo ir priešų meilę ir ragino tikinčiuosius būti ištikimiems Kristaus mokymui.

Po pamokslo Telšių vyskupas J. Boruta, SJ, pristatė dvasininkus, popiežiaus Benedikto XVI naujai pakeltus monsinjorais, prelatu ir apaštališkuoju protonotaru. Į monsinjorų poaukštį pakelti šie Telšių vyskupijos kunigai: Klaipėdos universiteto katechetikos katedros vedėjas, Telšių kunigų seminarijos mokslinės tarybos pirmininkas ir dėstytojas prof. habil. dr. Arvydas Ramonas, Lietuvos katechetikos bei Telšių vyskupijos katechetikos ir jaunimo centrų vadovas kan. lic. Rimantas Gudlinkis, Popiežiškosios Lietuvių šv. Kazimiero kolegijos Romoje rektorius kun. lic. Petras Šiurys. Popiežiaus garbės prelatu pakeltas Švėkšnos parapijos klebonas kan. Petras Stukas, o apaštališkuoju protonotaru paskirtas Telšių vyskupijos kurijos moderatorius prel. jubil. Juozapas Pranciškus Gedgaudas. Naujieji monsinjorai, išskyrus mons. P. Šiurį, prelatas ir apaštalinis protonotaras atliko Tikėjimo išpažinimą, o apašt. protonotaras lotyniškai prisiekė ištikimybę Popiežiui ir Bažnyčiai.

Po šv. Mišių visi pamaldų dalyviai aplankė prieš 62 metus nužudyto vyskupo kankinio V. Borisevičiaus palaikus, kurie palaidoti Telšių Katedros kriptoje, ir meldėsi, kad vyskupas kankinys būtų iškeltas į altorių garbę.

Po šv. Mišių ir pamaldų gausiai susirinkę tikintieji, artimieji, bendradarbiai sveikino naujuosius monsinjorus, prelatą, apaštalinį protonotarą ir visi susirinko į šventinius pietus Telšių kunigų seminarijos valgomajame, kur poaukščius gavusiems dvasininkams buvo išsakyta daug linkėjimų ir nuoširdžių sveikinimo žodžių.

Telšiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija