Atnaujintas 2008 m. gruodžio 3 d.
Nr. 91
(1684)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kas turi ausis, tesiklauso

Rimantas KLEVEČKA

Lapkričio 23-ąją dieną visoje Lietuvoje iškilmingai paminėtas Lietuvos kariuomenės 90-metis. Renginius, skirtus Lietuvos kariuomenės jubiliejui, prasmingai papildė ir su šia proga sutapęs Kaune surengtas naujosios muzikos festivalis „Iš arti“. Įdomiais ir negirdėtais Lietuvos ir užsienio kompozitorių kūriniais pripildęs įvairias koncertines miesto erdves, sutraukęs nemažai naujosios muzikos mėgėjų, sekmadienį festivalis pakvietė į baigiamąjį koncertą Kauno valstybinėje filharmonijoje, kurį  nuolatiniams savo klausytojams ir visiems miestiečiams surengė Kauno valstybinis choras ir jo vyr. dirigentas profesorius Petras Bingelis.

Garsėjantis pasaulinės klasikos atlikimais choras savo klausytojams šįkart padovanojo šiuolaikinės muzikos kūrinių puokštę. Koncerte skambėjo lietuvių kompozitorių Dalios Kairaitytės („Muzika pasroviui“), Antano Kučinsko („Atgal į ateitį“), Vytauto Germanavičiaus („Psalmės negimusiems kūdikiams, arba grįžimas namo“), Vlado Švedo („Lietuviška rapsodija“), Algirdo Martinaičio („Trumpa istorijos pamoka“) kūriniai.

Į koncerto programą prasmingai įsipynė ir kovos už tėvynės laisvę, sunkios kario dalios tematika. Kompozitoriaus Vlado Švedo kantatoje mišriam chorui „Lietuviška rapsodija“  tarytum skamba istorinių Lietuvos karių kovų, pergalių ir pralaimėjimų aidas: „Žemaičiuose kryžiuočiai, aukštaičiuose maskoliai, sūneliai bus kareiviai, nors arti žemę nori, sūneliai bus kareiviai, nors art – ne mirti nori...“ Penktojoje kantatos dalyje „Miško broliai“ apdainuojamas ir daugelio Nepriklausomos Lietuvos karių likimas – okupacijos akivaizdoje nemaža jų dalis pasirinko partizaninio pasipriešinimo dalyvių kelią: „Esame miškiniai, brolija laisva... Ginsime tėvynę, šalį Lietuvos...“

Kompozitoriaus Algirdo Martinaičio kūrinys „Trumpa istorijos pamoka suaugusiems“ suskambėjo tarytum įžanga į netruksiančius ateiti jubiliejinius metus – juk kitamet minėsime Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį. Algirdo Martinaičio opuse Lietuvos vardas ryžtingai kartojamas įvairiomis kalbomis: Litva, Litua, Litovia, Lituania. Simboliška. Tokia Lietuvos praeitis, tokia istorinė lemtis – laimėti ir vėl kristi, numirti ir iš naujo atgimti, atkakliai priminti pasauliui apie save. Ne tik 1009-aisiais, bet ir per 1831 bei 1863 metų sukilimus, 1918-ųjų vasario 16-ąją, 1990-ųjų kovo 11-ąją, didvyrių krauju aplaistytą 1991-ųjų sausio 13-ąją... Algirdo Martinaičio „Trumpoje istorijos pamokoje“ aidi kaskart pasikartojantis motyvas: „Qui habet auret... (Kas turi ausis, tesiklauso)!“ Tesiklauso apie garbingą Lietuvos praeitį, gilias valstybingumo tradicijas, apie jos karių pergales, apie gyvybę, paaukotą už Lietuvos laisvę.

Naujosios muzikos festivalis „Iš arti“ ir ypač baigiamasis festivalio koncertas ne tik praturtino muzikinį Kauno gyvenimą, bet ir klausytojams suteikė malonių dvasinės atgaivos akimirkų, progos susimąstyti apie visiems svarbius ir reikšmingus dalykus.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija