Atnaujintas 2008 m. gruodžio 3 d.
Nr. 91
(1684)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Rusijos vienuolynai

Bronius VERTELKA

Panevėžio fotografijos galerijos
direktorė Marija Čičirkienė,
Palangos miesto savivaldybės
viešosios bibliotekos direktorius
Kęstutis Rudys ir palangiškis
fotomenininkas Adas Sendrauskas

Lapkričio 26-ąją Panevėžio fotografijos galerijoje vyko palangiškio fotomenininko Ado Sendrausko fotografijos darbų paroda „Stačiatikių vienuolynai“, skirta Novgorodo 1150 metų įkūrimui ir Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui. Joje eksponuojamos 45 nuotraukos.

Gauti leidimą fotografuoti stačiatikių vienuolynuose nebuvo taip paprasta, bet esant dideliam norui viskas įmanoma. O Novgorodas palangiškį traukė ir tuo, kad ten jis sutiko būsimąją žmoną Viktoriją, sulaukė dviejų sūnų. Buvo metas, kai aktyviai sportavusiam Adui buvo pasakyta: ne tau gyventi Lietuvoje.

Per pastaruosius 20 metų dvasiškai atgimė  Rusija. Buvusiose į pirtis, sandėlius, turistines bazes paverstose cerkvėse vėl skelbiamas Kristaus žodis. Adas aplankė aštuonis vienuolynus, kiekviena jo daryta nuotrauka – kaip ypatingas įvykis arba atskira novelė. Vieną rytą sutiko skubantį laimingą kunigą, sulaukusį ketvirto sūnaus. Pakako Adui padaryti keletą kadrų, kad iš jų išrinkta nuotrauka patektų į parodą ir būtų pripažinta viena geriausių. Sykį naktį vienuolyne išgirdo jaunatvišką juoką. Pasirodo, vaikinas ir mergina atvyko čia mokytis ikonų tapybos meno. Vėlų paros metą jie užsigeidė pasiruošti valgyti, bet nė vienas jų nemokėjo skusti bulvių.

„Šios parodos nuotraukose nėra melo. Tai būdinga vienuolynų gyventojams“, – sakė Panevėžio stačiatikių Kristaus Prisikėlimo parapijos klebonas kun. Aleksejus Smirnovas, prabilęs lietuviškai. Sveikinimą lietuviškai perskaitė Rusijos konsulas Lietuvoje Aleksandras Dolgopolovas. Į Panevėžį A. Sendrauskas atvyko su žmona Viktorija bei keliais artimiausiais draugais. Tarp jų ir Palangos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Kęstutis Rudys.

Po Naujųjų metų galerijoje numatyta surengti  fotomenininko Valentino Pečinino parodą apie Lietuvos stačiatikių gyvenimą.

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija