Atnaujintas 2008 m. gruodžio 5 d.
Nr. 92
(1685)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Katalikiškam moterų sambūriui „Caritas“ – 20 metų

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Lietuvos Atgimimas paskatino veikti visus geros valios žmones, kad bolševikų nualintos tėvynės dvasia atsigautų. 1988 metais Kaune susikūrė Katalikiško moterų sambūrio „Caritas“ iniciatyvinė grupė, vadovaujama  s. Albinos Pajarskaitės. Žinia apie tai pasiekė tolimiausius Lietuvos kampelius ir „Caritas“ skyriai ėmė steigtis beveik visuose miestuose ir daugelyje kaimų. „Mes, moterys, motinos, turime būti aktyvios ir atsakingos už tautos ateitį. Turime matyti blogio priežastis ir daryti viską, kad jos išnyktų. Tam esame apdovanotos kuriamąja galia, proto šviesa ir intuityvia pagava. Žadinti žmogų šviesai, gėriui, tikėjimui – tai ir yra tikrasis gailestingumas, tikroji „Caritas“ veiklos prasmė“, – tai pirmosios Palangos skyriaus pirmininkės Aldonos Šeduikienės žodžiai, nepraradę aktualumo ir šiandien. 1988 metų rudenį „Caritas“ skyriai veikė ne tik Kaune, Panevėžyje, Utenoje, Telšiuose, Vilniuje… Veiveriuose (Prienų raj.) „Caritas“ steigimu rūpinosi gydytoja Genovaitė Drąsutytė. Štai jos žodžiai, pasakyti pirmaisiais veiklos metais: „Veiverių „Caritas“ skyriuje veikia trys darbo sekcijos: žmogaus auklėjimo, vargo mažinimo ir tautos bendrijos. Apylinkėje yra 37 vieniši seneliai ir invalidai. Vietos ligoninė turi 60 lovų. Esant laisvų vietų, į ligoninę sustiprėti ir pailsėti atsigula ir vieniši apylinkės seneliai. Ligoninės salėje  parodžius religinį filmą „Benhuras“, vienas iš ligonių pasakė: „Ką reiškia jūsų tabletės, palyginus su tuo, ką pamatėme ir išgyvenome“. Didelę paramą sambūriui teikia parapijos klebonas kun. Kazimieras Skučas. Jo iniciatyva pakelėse ir sodybose statomi nauji gražūs kryžiai, tvarkomas Skausmo kalnelis, kuriame pokario metais buvo užkasti 40-ties Lietuvos partizanų kūnai. Sąjūdis, Bažnyčia ir „Caritas“, mokykla, Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdis – visi kartu rengė V. Kudirkos jubiliejaus minėjimą, vasario 16 d. mitingą, Knygnešio ir Motinos dienas.

Praėjus 20-čiai metų, Katalikiško moterų sambūrio „Caritas“ iniciatyvinė grupė ir Lietuvos „Caritas“ lapkričio 15 dieną pakvietė savo narius į renginį, kuris įvyko Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo Vargdienių seserų kongregacijos vienuolyne Kaune. Renginys prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius ir Lietuvos „Caritas“ generalinis direktorius kun. Robertas Grigas. Po to vienuolyno salėje vyko konferencija. Sveikinimo žodį tarė kun. R. Grigas. Neseniai atšventusiam jubiliejų arkivyskupui S. Tamkevičiui visi sugiedojo „Ilgiausių metų“.

S. Albina Pajarskaitė kalbėjo: „Prieš 20 metų norėjom atsigręžti į žmogų. Nors jėgos buvo silpnos, bet jautėmės Dievo įrankiais, daug ir intensyviai dirbome. Tačiau laimėjimai nėra tokie dideli, jei į juos žvelgsime pagal tai, kiek įdėta pastangų. Šiandien matome daug sutrikusių, nelaimingų žmonių, susižavėjusių netikromis vertybėmis. Kai pasigilini, pamatai, kad niekas jų nemylėjo, niekas jais nesirūpino. Taigi reikėtų dirbti su šeimomis, vaikus auklėti taip, kad tikėjimas taptų gyvenimo esme“.

Per visą „Caritas“ veiklos dvidešimtmetį buvo akcentuojamas būtinumas tobulėti pačioms. „Tik pačios kildamos galėsime kelti kitus, tik tuomet kiti patikės mumis, perims mūsų idėjas“, – sakė dr. Nijolė Liobikienė. „Dalykimės su kitais gėriu, įsiklausykim į žmogų. Kilogramas kruopų, paduotas su meile ir nuoširdžia šypsena sutiktajam, gali daug pasakyti. Gal jis pirmą kartą bendrauja su tikinčiu žmogumi?“, – sakė Vytauto Didžiojo Universiteto dėstytoja doc.  Dalija Snieškienė.

Kun. R. Grigas priminė keletą pastebėjimų iš Vyskupų Konferencijos posėdžio. Daug kalbama apie Lietuvos tūkstantmečio vardo paminėjimą. Šią iškilmę mūsų tėvynė rengiasi minėti pagoniškai. Iš tiesų tai bandymas mums atnešti Evangeliją. Tad būtų prasminga kuo dažniau kalbėti apie naująją evangelizaciją. Ateinantys metai tebūna naujosios evangelizacijos metai.

„Caritui“ linkime nenuleisti rankų. Lietuvoje esant dvasiniam ir materialiniam skurdui, vertintina kiekviena mylinti ir pasiaukojanti širdis, dosnios rankos, užuojautos ir noro padėti kupinos akys.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija