Atnaujintas 2008 m. gruodžio 17 d.
Nr. 95
(1688)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Liustracijos tema

Arvydas AKSTINAVIČIUS,

Socialdemokratų sąjungos pirmininkas

Prieš dešimtį metų tuometinė valdančioji dauguma liustracijos procesą pakreipė taip, kad visi klausimai dėl buvusio bendradarbiavimo su sovietiniu saugumu būtų sprendžiami ne iš esmės, o tik epizodiškai ir pagal reikalą. Net nebuvo bandyta priimti visaapimančio Liustracijos įstatymo. Vietoj jo iš keleto fragmentų sulipintas tik imitacinis darinys, kuris neleido sėkmingai vykdyti Liustracijos proceso, ribojo įkurtos Liustracijos komisijos galimybes.


Kultūros ateities klausimu

Vaidas Jauniškis

Draugas kartą išsitarė: visada norėjau, kad mano vaikas taptų arba politiku, arba orų pranešėju, – abiem atvejais jokios atsakomybės. Futurologams tai taip pat galioja, ir nors pranašystės neva grindžiamos įvairiais kruopščiais skaičiavimo metodais, kiek jos gali būti patikimos, jei šiandien net ekonomistai nesutaria, ar geriau mažinti mokesčius, ar juos didinti?


Visiškai slaptai

Dr. Rūta GAJAUSKAITĖ,

kriminologė

Šį grifą sovietiniai piliečiai žino labai gerai – tik šiuolaikinis jaunimas dar galvoja, kad tai šventa valstybinė paslaptis, kurią reikia saugoti nuo tautos priešų...  Tačiau ylos maiše nepaslėpsi. Taigi atėjo laikas ir pasaulis išvydo mus – apdriskusius ir suluošintus, bet širdingus ir dvasingus, ir pavadino homo sovieticus. Pamatėme pasaulį ir mes – turtingus, storus, o kartu godžius ir pasileidusius. Pasidalijome vertybėmis – jie mums padėvėtus drabužius ir homoseksualų lygias teises su viešnamiais, mes jiems – pigią ir intelektualią darbo jėgą bei AIDS dar nesergančios šviežienos į sekso rinką. Mes net neįtarėme, kad sekso revoliucija – tai socializmo šmėklos duktė, homoseksualiais benkartėliais vedina... Gamta šiais socializmo žiedeliais kratosi – ir kratosi mirtina (AIDS) liga! Mes net nežinojome, kad ši gėjų liga pradžioje taip ir vadinosi (GRID) „Gay-related immune deficiency“ ir tik vėliau (1982) „politkorektiškai“ perkrikštyta į AIDS... Maža to, gruodžio 1-ąją mes minime kovos su AIDS dieną! Argi nebūtų „politkorektiška“ paminėti ir sifilio, t. y. prostitučių ligos, dieną? Antraip čia lygių galimybių ir mažumų teisių pažeidimas...


Ar komfortas tvirkina

Margarita ŠEVELIOVA

Neseniai Lietuvos gyventojai įgijo galimybę pasinaudoti naujojo Palangos oro uosto paslauga. Didmiesčiuose prabangių automobilių eilės driekiasi kilometrus. Naujos statybos namuose parduodami „nuo“ „iki“ įrengti butai. Visa tai daroma mūsų patogumui. Norim mes to ar ne, gyvename ypatingo buitinio komforto epochoje. Bet ar toks gyvenimas veikia tik teigiamai?


Vartojimas krizės akivaizdoje

Algimantas ZOLUBAS

Nežabotas žmogaus vartojimas yra reiškinys, kuris žmogų sutapatina su materija, paverčia jį vien kūnu. Apimtas vartojimo troškulio žmogus pats iš savęs atima laisvę, įkalina save į daiktų vergiją, tampa kaliniu be nustatyto bausmės termino, be amnestijos. Nustatyti, kad vartojimo epidemija plinta, net mokslinių tyrimų nereikia. Jei sąvartynams pritrūko vietos, galima tvirtinti, kad visko vartojama daugiau, nei pakliūna į atliekas. Atliekų gausa taip pat liudija, kad žmogus netaupo, netausoja, o tik vartoja, vartoja, vartoja. Nepretenduodami į gilias studijas, pabandykime nors iš dalies pasiaiškinti, kur tūno tas vartojimo epidemijos virusas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija