Atnaujintas 2008 m. gruodžio 19 d.
Nr. 96
(1689)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Privalome sugrįžti pas  savo Kūrėją

Kas nemyli, tas nepažino Dievo, nes Dievas yra meilė (1 Jn 4, 8)

Jūs gerai darote laikydamiesi jo tarsi žiburio, šviečiančio tamsioje vietoje, kol išauš diena ir jūsų širdyse užtekės aušrinė (2 Pt 1-19)

Bolševikų nukrikščionintoje ir žudomoje Lietuvoje iš naujo negailestingai griaunama ekonomika ir naikinama dora, bet jaučiamas besiartinančių šv. Kalėdų dvasinis pakilimas. Vieni skuba į bažnyčią, į rekolekcijas, kiti rūpinasi pabrangusiomis eglutėmis ir šventiniais atvirukais, o suįžūlėję prekybininkai – pelnu. Tas šurmulys trukdo tikintiesiems susikaupti, išlaikyti šv. Advento rimtį ir gerai pasiruošti šv. Kalėdoms. Bet ir šioje liūdnoje aplinkoje yra viltį keliančių ženklų. Šiemet gruodžio 10 dieną Vilniaus operos ir baleto teatre buvo minimos dr. Vinco Kudirkos 150-osios gimimo metinės. Minėjimo programa buvo puiki, dvasinga ir ne vienam išspaudė ašarą. Turbūt seniai teatro patalpos matė tiek daug žmonių – visos vietos buvo užimtos, o lauke, prie teatro durų, stovėjo būrys žmonių, negavusių bilietų. Tarp iškilmių dalyvių buvo daug jaunimo. Tiesiog prieškarinis renginys. Deja, apie Trispalvės 90-ųjų metinių minėjimą negalima nieko panašaus pasakyti. „Minia“ – apie 30 senukų šaulių ir tiek pat civilių. Minėjimui vadovavo Vilniaus meras Juozas Imbrasas, dalyvavo vienintelis Seimo narys Rytas Kupčinskas ir nebuvo nė vieno vyriausybės atstovo. Matyt jiems Trispalvė tėra tik paprasta medžiagos skiautė.

Šv. Kalėdos verčia kiekvieną tikintįjį pažvelgti į istorijos praeitį ir pajusti, kaip žmonija laukė išganytojo. Ir prieš du tūkstančius metų buvo apvainikuotas Betliejus gražiu ir prasmingu angelų himnu: „Garbė Dievui aukštybėse, o žemėje ramybė geros valios žmonėms“ (Lk 2, 14).

Šv. Kalėdos verčia nukreipti žvilgsnį į ateitį, prisiminti savo gyvenimo tikslą – mes išėjome iš Dievo rankų ir pas jį, savo Kūrėją, privalome sugrįžti. Bet koks bus sugrįžimas, priklausys nuo mūsų: „Kaip pasiklosi, taip ir miegosi“, „Ką pasėsime, tą ir pjausime“.

Pasiruošti ateičiai nūdieniam katalikui nėra lengva. Blogio imperijos „apaštalai“ kuria įvairius projektus, kaip sunaikinti dorą ir atitraukti žmogų nuo Dievo. Bet, ačiū Dievui, turime ir naujų priemonių apsisaugoti. Jau keletą metų Lietuvoje, tiesa, dar ne visoje, veikia „Marijos radijas“. Tai didelė dovana suvargusiai mūsų tautai. Klausykime šio radijo pranešimų, mąstykime, paremkime malda ir aukomis. Sutelkę jėgas, galėsime tinkamai pasiruošti šventėms ir amžinybei.

Kiekvieną dieną 19 valandą kalbamas Rožinis. Laisvės kovotojai prašo, kad Dangus išgelbėtų Lietuvą. Deja, ši intencija viešai neskelbiama. Oficialūs asmenys teisinasi, kad gali pakenkti pačiai stočiai ir gali ją uždaryti. Nepriklausomoje ir demokratinėje Lietuvoje baimė auga…

„Katalikų pasaulio“ leidykla iš naujo išleido „Naująjį Testamentą“. Knyga puikiai išleista, geras popierius, kieti viršeliai. Pasinaudokime proga! Duok Dieve, kad ši knyga būtų kiekvienoje šeimoje. Kunigas Gintas Jankauskas, Ariogalos klebonas, nupirko savo parapijiečiams per 100 knygų. Sektinas pavyzdys.

Yra gražus paprotys prie Betliejaus kūtelės atnešti kokią nors dovaną – laisvanorišką auką, per Gavėnią ir Adventą nelankyti kino teatrų, duoti televizoriui atostogų, susilaikyti nuo saldumynų, nekilnoti, net ir saikingai, stiklelio, nerūkyti ir pan. Dabar, matant augantį blogį, reikia vesti savo brolius lietuvius į Betliejų. Tik žmonės, sugrįžę pas Dievą, gali kurti naują rytojų be senų nuodėmių. Aukodamiesi ir kovodami su fiziniu blogiu ir doros griovimu išgelbėsime Bažnyčią ir Lietuvą.

Norint kovoti, reikia turėti dvasinės stiprybės. Pirmasis žingsnis: mėnesinė išpažintis, sekmadieniais ir šventadieniais šv. Mišių lankymas, kasdieninė malda už Bažnyčią ir Tėvynę. Melsti pašaukimų į kunigų seminarijas ir vienuolynus. Šiais metais Kauno kunigų seminarija, aptarnaujanti Kauno arkivyskupiją, Vilkaviškio ir Šiaulių vyskupijas, turi tik tris naujus kandidatus. O kiek kandidatų į kunigus liks po šešerių metų? Greitai nebeturėsime kunigų. Mūsų tikintiesiems trūksta gražių pavyzdžių. Jaunimas tiki į krepšinį, o suaugusieji – į pinigus.

Kasdien vakare skirkime bent pusvalandį bendrai maldai už Tėvynę ir Bažnyčią, už Lietuvos jaunimą, už nusidėjėlių atsivertimą. Įsipareigokime padėti vieni kitiems kūno ir sielos reikaluose, palaikyti religinę ir tautinę spaudą. Melskimės ir už naują vyriausybę. Ji prisiėmė sunkią naštą. Dieve, padėk jiems!

Šv. Kalėdų šventės proga širdingiausiai sveikinu visus krikščionis, visus geros valios žmones. Sveikinu visus laisvės kovotojus, Vyčio Kryžiaus ordino kavalierius, partizanus, politinius kalinius ir tremtinius, Lietuvos karininkus ir karius, policijos pareigūnus. Sveikinu visus, kurie tarnauja užsienio kariniuose veiksmuose, kuriems brangus Dievas ir Tėvynė Lietuva. Sveikinu Jus ir visus Jūsų artimuosius. Visokeriopos Užgimusiojo palaimos ir globos! Prasmingų ir kovingų Naujųjų metų!

Pagarbiai

Mons. Alfonsas Svarinskas,
Laisvės kovotojas, Vyčio Kryžiaus ordino kavalierius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija