Atnaujintas 2008 m. gruodžio 19 d.
Nr. 96
(1689)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Klebonas rūpinasi remontais

Pajūrio parapijos jaunimas
šių metų vasarą dažė bažnyčią.
Atokvėpio minutė su klebonu
kunigu Mykolu Petrausku

Šalia Tenenių Šv. Barboros
bažnyčios duris atvėrė
renovuoti parapijos namai

Prie Pajūrio parapijos
namų esančios Lurdo
Švč. Mergelės Marijos koplyčios
pajūriškiai susirenka pasimelsti

Kai beveik prieš penkerius metus Telšių vyskupo Jono Borutos, SJ, dekretu kunigas Mykolas Petrauskas buvo paskirtas Šilalės dekanato Pajūrio Švč. Trejybės bažnyčios klebonu ir jam buvo pavesta aptarnauti nuolatinio kunigo neturinčias Tenenių Šv. Barboros ir Didkiemio Angelų Sargų bažnyčias, pajūriškiai stebėjosi, kaip klebonas, neturėdamas nė vieno pagalbininko vikaro, suspės aptarnauti net tris ir dar ne tokias mažas parapijas. Į tokias abejones klebonas kunigas M. Petrauskas optimistiškai atsakydavo: „Jūs, mano mielieji parapijiečiai, ateisite man į pagalbą!.. Bendromis pastangomis kalnus nuversime...“

Ir buvo pradėta nuo tų „kalnų vertimo“. Iš prigimties be galo darbštus, tvarkingas ir pareigingas kunigas M. Petrauskas iš karto ėmėsi darbo. Pirmiausia iš pagrindų sutvarkė Pajūrio parapijos kleboniją. Ne dėl to, kad jis pats čia įsikūrė, bet dėl parapijos tikinčiųjų, kurie su visokiais reikalais užsuka klebonijon. Pasikvietęs talkininkus, ir pats, pasiraitojęs rankoves, dirbo, plušėjo, kol klebonijos tiek vidus, tiek aplinka sublizgėjo.

Paskui pradėjo Pajūrio Švč. Trejybės bažnyčios parapijos namų renovaciją. Reikėjo lėšų, medžiagų tokio nemažo pastato remontui. Padėjo Šilalės rajono savivaldybė, Pajūrio seniūnija, vietos verslininkai ir, žinoma, pasak kunigo klebono, tie geri ir pagal savo išgales dosnūs parapijiečiai. Užtat šiandien pajūriečiai didžiuojasi erdviais ir jaukiais Pajūrio Švč. Trejybės parapijos namai, kuriuose yra vietos jaunimo katachezei, Žemaičių Kalvarijos Kalnų giedojimui, salė mirusiųjų šarvojimui, buitinės patalpos. Gražiai sutvarkyta šių parapijos namų aplinka. Klebono kun. M. Petrausko iniciatyva šalia šių namų iš akmenų sumūryta Lurdo Švč. Mergelės Marijos koplyčia su joje esančia Dievo Motinos statula ir priešais ją suklupusia šv. Bernadeta... Čia visuomet dega žvakės, žydi gėlės, čia netrūksta ir  tikinčiųjų, kurie ateina pasimelsti. Vasaros pabaigoje tarp koplyčios ir bažnyčios Pajūrio parapijos moterys, talkinant vietos ūkininkams, rėmėjams, įrengė alpinariumą. Taip pat renovuoti bei praplėsti šoniniai Pajūrio bažnyčios vartai, pro kuriuos dabar gali su vežimėliais įvažiuoti neįgalūs žmonės. Šią vasarą klebonas kun. M. Petrauskas, pasitelkęs parapijos jaunimą bei suaugusius parapijiečius, nudažė visą Pajūrio bažnyčios išorę, atliko smulkius remonto darbus. Pajūriškius džiugina ir pagrindinis įėjimas į bažnyčios šventorių: sutvarkyta aikštelė, padaryti  laiptai, iš abiejų pusių visą vasarą vešėjo gėlynai. Išdažytas, išlakuotas, išblizgintas Pajūrio bažnyčios vidus.  

Klebonas kun. M. Petrauskas nepamiršo ir jam priklausančių Tenenių bei Didkiemio parapijų. Čia irgi renovuoti ir jaukiai sutvarkyti šių parapijų namai, skoningai atrodo jų aplinkos. Teneniuose parapijos namai įrengti sename, sukiužusiame pastate, stovėjusiame bažnyčios šventoriuje. Netoli bažnyčios pastatytas didingas medinis Kryžius, kuris šią vasarą atidarant Šv. Barboros parapijos namus buvo iškilmingai pašventintas. Prie šių darbų prisidėjo rajono savivaldybė, Tenenių seniūnija,  geraširdžiai šios parapijos tikintieji.

Visus pajūriškio kunigo klebono nuveiktus darbus sunku net suminėti. Belieka tik pridurti, kad  klebono kunigo M. Petrausko planuose dar daug gražių sumanymų. Neabejotina, jog padedant parapijiečiams, visi tie sumanymai visose trijose klebono M. Petrausko aptarnaujamose parapijose bus įgyvendinti, nes patys tikintieji tuo tiki.

Petras STEPONKUS

Šilalės rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija