Atnaujintas 2008 m. gruodžio 19 d.
Nr. 96
(1689)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Darbeliai iš mažų širdelių

Benjaminas ŽULYS

Katalikiškoji bendruomenė gyvena dvasinio susikaupimo metą – Adventą, pažymintį laiką iki Jėzaus gimimo. Tai metas įsiklausyti į save, susimąstyti dėl savo būties ir vietos šioje dienų tėkmėje, pagalvoti, dėl ko gyvename, kaip save realizuojame. Pagaliau Adventas – tai gamtos nuovargio metas, bet jis nėra skausmingas, labiau panašus į užsimiršimą,  rimtį ir susikaupimą. Kaip tik tokioje būsenoje pasaulį išvydo kūdikėlis Jėzus. Todėl Kalėdos yra ir vilties pradžia, tą šventąją naktį įvyksta didysis lūžis iš tamsos į šviesą bei viltį.

Kauno arkivyskupijos konferencijų salėje (Papilio g. 5) atidaryta Kauno ikimokyklinių įstaigų vaikų devintoji adventinės dailės paroda „Balta šviesa“. Parodą organizavo Kauno menų darželis „Etiudas“, Vaikų meninio ugdymo konsultacinis metodinis centras, Kauno apskrities ikimokyklinių įstaigų dailės ugdytojų draugija ir S. Šalkauskio kolegija. Renginio tikslas – balto, pilko, juodo popieriaus kalba įprasminti šv. Kalėdų laukimo laikotarpį Adventą, žadinant vaikų vaizduotę, šventumo nuotaikas, kurti darbelius pagal adventines dainas ir giesmes.

Parodos rengėjos – metodininkė organizatorė dr. Rimanta Matlašaitienė, Kauno apskrities ikimokyklinių įstaigų dailės ugdytojų draugijos pirmininkė Dainora Čižinauskienė susirinkusiems vaikams, jų tėveliams, auklėtojoms pasakojo, kad šiemet buvo pasirinkta ne vien baltas, bet ir juodas, pilkas popierius, siekiant per kontrastą perteikti Advento sakralumą, baltą šviesą. Prieš parodą auklėtojos seminaruose pačios mokėsi kurti tokius darbus, piešė, klijavo, o paskui savo žinias perdavė vaikams. Šie dar savo vaikiškas įžvalgas rašytiniais komentarais perteikė savo darbeliuose. Štai Kauno vaikų lopšelio – darželio „Pagrandukas“ auklėtinė Gabrielė Mažrimaitė po savo darbeliu „Šviesos gėlytė“ parašė: „Ledas sulūžo, pasirodė šviesos gėlytė…“ Beatričė Timinskaitė ir Lina Valavičiūtė iš vaikų darželio-lopšelio „Vėrinėlis“ įsitikinusios, kad „Angelas visiems sakė, kad greit gims kūdikėlis Jėzus“. Mažoji marijampolietė Agnė Rentelytė mano, kad „kai Dievulis buvo mažas, jis tilpo rožės žiede“. Savo mintimis po darbeliais dalijasi Kauno „Pagranduko“ auklėtinės Viktorija Bakšytė bei Viltė Sadaitytė, jonavietis Nauris Kievišas, kiti mažieji parodos dalyviai.

Iš viso parodoje savo darbelius eksponuoja 28 ikimokyklinių įstaigų auklėtiniai ne tik iš Kauno, bet ir iš Jonavos, Marijampolės, Ruklos. O parodos atidarymo dieną buvo surengtas įspūdingas mažųjų atlikėjų koncertas. Menų darželio „Etiudas“ auklėtoja Dovilė Talačkaitė vieną po kito į sceną kvietė šokėjas ir dainininkes. Jos atliko adventines, kalėdines kompozicijas: „Jojo jojo du karaliai“, „Mažas peliukas“, „Baltas sapnas“.

Paroda veiks iki kovo pradžios.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija