Atnaujintas 2008 m. gruodžio 19 d.
Nr. 96
(1689)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Monsinjoro palikimas įamžintas muziejuje

Bronius VERTELKA

Muziejininkė Bronislava Lapinskaitė
laiko mons. Jono Balčiūno blaivybę
skatinantį butelį
Autoriaus nuotrauka

Gegužės pradžioje mirusio monsinjoro Jono Balčiūno asmeniniai daiktai perduoti Pasvalio krašto muziejui – taip nusprendė jo sesuo Antanina Aleknavičienė. Tarp monsinjoro, buvusio Pasvalio klebono ir dekano, palikimo daiktų – medinė lazda, gauta švenčiant kunigystės 50-metį, įvairūs dokumentai,  nuotraukos ir jų albumai,  prieškaryje išleistos vertingos knygos, šachmatų staliukas bei šachmatų lenta ir kiti jau istorinę vertę turintys daiktai. Tarp jų ir butelis, nors visi jį pažinoję žino, kad monsinjoras buvo blaivininkas. Iš svečio išgirdęs, kad neatsisakytų truputėlį išgerti, jis spustelėdavo butelį ir iš jo iššokdavo liežuvėliai su jo paties surašytais pamokymais apie blaivybę.

Iš Pasvalio kilusio ir šio miesto Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios šventoriuje palaidoto mons. J. Balčiūno palikimą tvarko muziejininkė Bronislava Lapinskaitė. Tai padaryti  jai patikėjo  monsinjoro sesuo.

Įsteigti atskirą monsinjoro atminimui skirtą kambarį muziejus galimybių neturi, tačiau yra numatyta surengti parodą, skirtą monsinjoro mirties pirmosioms metinėms.

B. Lapinskaitė neblogai pažinojo mons. J. Balčiūną, su juo daug kartų bendravo, lankė jį Pasvalio ligoninėje. Muziejininkė jį mena kaip labai šviesų, punktualų, griežtą, bet itin teisingą, turėjusį subtilų humoro jausmą, nemėgusį kaupti turtų dvasininką. Tokių žmonių šiandien ypač trūksta.

Pasvalys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija