Atnaujintas 2008 m. gruodžio 24 d.
Nr. 97
(1690)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Besibaigiančių metų ženklai

Giedrius Grabauskas-Karoblis

2008 metais įvyko daug reikšmingų ir įsimintinų įvykių. Kai kurie įvykiai buvo prognozuojami, o kai kurie buvo tikra staigmena.

Šiais metais vis ryškiau pasireiškė imperialistiniai Rusijos valdžios kėslai: Kremliaus pasiųsta rusų kariuomenė rugpjūčio mėnesį įsiveržė į Gruzijos teritoriją. Tai buvo pirma rusų kariuomenės invazija į nepriklausomą valstybę nuo invazijos į Afganistaną 1979 metais. Lietuvoje jau senokai kalbama apie saugumiečių klanų įtakoje esančios Rusijos grėsmę, bet apie tai kalbantys žmonės buvo vadinami rusofobais ir fantazuotojais. Deja, pasirodė, kad tai buvo tikra ir teisinga pozicija. Aštuonerius metus mūsų šalyje karaliavę Maskvos valdžios vaikinai, kontroliuojami KGB generolo V. Jakunino bei kitų Kremliaus vietininkų, ne tik sukėlė grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, pažemino Lietuvos vardą, bet ir nuskurdino šalį, iššvaistė ir išgrobstė valstybės biudžeto lėšas, įsuko visuotinės korupcijos ratą.

2008 metais pasaulyje dar labiau suaktyvėjo komunistų ir anarchistų veikla. Komunistai laimėjo rinkimus Nepale. Šioje neturtingoje Azijos valstybėje jie iš pradžių sukėlė pilietinį karą, o paskui pasireiškė kaip tariami taikdariai – jie ėjo į rinkimus teigdami, kad pasisako už „nacionalinį susitaikymą“.

Lotynų Amerikoje susiformavo kelių komunistų valdomų valstybių koalicija. Venesuelos, Bolivijos ir Nikaragvos lyderiai visada demonstruoja antiamerikietiškas pozicijas ir pabrėžtinai bičiuliaujasi su V. Putinu ir kitais imperialistinės Rusijos lyderiais. Šį gruodį prasidėjęs komunistų maištas Graikijoje nustebino visą Europą ir pademonstravo, kad komunistinės idėjos yra itin kenksmingos. Žmonės, žygiavę su raudonomis vėliavomis ir Markso bei Če Gevaros portretais, į rankas paėmė metalinius strypus, butelius su Molotovo kokteiliais ir nusiaubė visą šalį.

Šiais metais anarchistinių grupuočių veikla suaktyvėjo ir Vokietijoje, kur jie organizavo nemažai triukšmingų akcijų ir išpuolių prieš policijos pareigūnus.

Islamo ekstremistų veikla šiais metais buvo aktyvi tiek Azijos valstybėse, tiek Europoje. Greta tradicinių islamo ekstremistų veiklos valstybių – Pakistano, Irako, Jordanijos, Libano, jie vis aktyviau reiškėsi Indijoje, Indonezijoje ir kituose Azijos kraštuose. Lapkričio mėnesį Indijos Mumbajaus didmiestį sukrėtę teroro aktai priminė XX amžiaus šeštajame-aštuntajame dešimtmečiuose Lotynų Amerikos komunistų vykdytas „geriljos“ (miestuose vykdomo partizaninio karo) akcijas. Gruodžio pradžioje Belgijoje tik profesionalių teisėsaugos pareigūnų dėka pavyko išvengti galingų teroro aktų. Gerai pasirengusią islamo ekstremistų grupę pavyko suimti dar prieš jiems pradedant planuotą teroro aktų seriją. Lietuvoje islamo ekstremistai dar nevykdo aktyvios veiklos, nors vis dažnėja kai kurių su garsiomis teroro organizacijomis susijusių asmenų vizitai į mūsų šalį.

Barako Obamos išrinkimas į JAV vadovo postą, be abejonės, vienas ryškiausių šių metų įvykių. Tačiau šalia džiūgaujančių Obamos gerbėjų kalbų apie artėjančias esmines permainas ir „tikrąją demokratiją“ nemažai apžvalgininkų pastebi daug neigiamų naujojo JAV lyderio bruožų. Jis neturi aiškios pozicijos kai kuriais esminiais klausimais, be to, B. Obama savo pasisakymuose, straipsniuose ir knygose atsiskleidžia kaip sekuliarios, vartotojiškos kultūros propaguotojas.

2008 metais visame pasaulyje pasireiškusi finansų krizė atskleidė pasaulio trapumą. Kalbant apie įsigalinčią finansų krizę ir kitas ekonomines pasaulio negandas kartais pernelyg susitelkiama į technines šių reiškinių puses ir užmirštamas vertybių klausimas. Popiežius Benediktas XVI pasmerkė pasaulinę finansų sistemą kaip trumparegišką ir egocentrišką: „Pasaulinė finansų sistema mažai rūpinasi bendruoju gėriu, ypač neturtingaisiais. Finansų sistema atitolo nuo pagrindinių tikslų – skatinti ilgalaikį finansų augimą ir kurti naujas darbo vietas. Pasireiškė protinė trumparegystė – tokia finansų sistema tapo pavojinga visiems. Pasaulyje nemažėja skurdo, žmonės badauja ne dėl to, kad trūksta maisto, o dėl to, kad juo spekuliuojama, o priemonės, kurių imamasi skurdui spręsti, yra visai menkos, ypač palyginus su išlaidomis ginkluotei“.

Didžiulius ekonominius ir socialinius kontrastus regime ir mūsų krašte. Ilgą laiką mūsų kraštą valdžiusi saujelė išrinktųjų užmiršo Lietuvos piliečių interesus. Šiame fone dažnai pamirštamos ir tikėjimo vertybės. Adventiniame kreipimesi Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius teigia: „Kai pinigai ir daiktai pasidaro žmogaus gyvenimo alfa ir omega, jam kyla didelis pavojus degraduoti. Iš to atsiranda korupcija, narkotikų verslas, prekyba moterimis ir vaikais, prekyba ginklais. Visa tai prasideda tada, kai žmogus galvoja tik apie pinigus. Kai jo siekiai nukreipti į viena tikslą – kuo daugiau pinigų gyvenime turėti, dvasinių vertybių gyvenime nelieka. Nelieka vietos ir Dievo žodžiui. Godumas, dvasinių vertybių nebuvimas paprastai ir veda į aklavietę. Mūsų dabartį labai gerai apibūdina posakis „tuštybės mugė“. Mugė – tai daugelis televizijos pramoginių laidų, tai šou, kuris įtraukia žmogų, bet po to palieka jį dvasiškai tuščią. Tuštybės mugė kviečia tik linksmintis, gerti ir apie nieką negalvoti. Ta mugė yra galinga. Tuštybės mugei reikia priešintis Dievo žodžiu, jį skaitant, pagal jį mąstant ir gyvenant. Svarbu, kad kasdien po truputį laiko paskirtume savo dvasiniams reikalams“.

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija