Atnaujintas 2009 m. sausio 2 d.
Nr. 1
(1693)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Popiežius apie taiką

Linksmų šventų Kalėdų! – lietuviškai
ir dar 63 kitomis pasaulio kalbomis
Kalėdų dienos vidudienį popiežius
Benediktas XVI sveikino tikinčiuosius
visame pasaulyje. Šventojo Tėvo
kalėdinius sveikinimus, kalbą ir
palaiminimą „Urbi et Orbi“ tiesiogiai
transliavo šešiasdešimties šalių
televizijos, taip pat ir Lietuvos.

Išganingosios Dievo malonės veikimas tepasiekia daugybę žmonių, kurie dar gyvena sutemose ir mirties šešėlyje (plg. Lk 1, 79).

„Dieviškoji Betliejaus šviesa tepasklinda Šventojoje Žemėje, kurios horizontas izraeliečiams ir palestiniečiams vėl aptemęs, tepasklinda Libane, Irake ir visuose Artimuosiuose Rytuose, – sakė Popiežius. – Tepadaro vaisingas pastangas tų, kurie nenusileidžia išsigimusiai susirėmimų ir smurto logikai, o renkasi dialogo ir derybų kelią, stengdamiesi sumažinti įtampą valstybių viduje ir rasti teisingus ir ilgalaikius sprendimus visą regioną slegiantiems konfliktams. Šitos atnaujinančios ir perkeičiančios šviesos trokšta Zimbabvės gyventojai Afrikoje, jau ilgai slegiami politinės ir socialinės krizės, kuri, deja, vis gilėja, taip pat moterys ir vyrai, gyvenantys Kongo Demokratinėje Respublikoje, ypač išvargintame Kivu regione, Sudano Darfure ir Somalyje, kurių nesibaigianti kančia yra nestabilumo ir taikos nebuvimo pasekmė. Šitos šviesos visų pirma laukia tų šalių ir visų sunkumus išgyvenančių šalių vaikai, kuriems turi būti grąžinta geresnės ateities viltis.

Kur pamintas žmogaus asmens orumas ir teisės, kur pavienių žmonių ar grupių egoizmas keliamas aukščiau bendro gėrio, kur yra iškilęs pavojus apsiprasti ir susitaikyti su brolžudiška neapykanta ir žmonių išnaudojimu, kur nesibaigiančios kovos ardo žmonių ir etninių grupių sambūvį, kur vyksta teroristiniai pasikėsinimai, kur trūksta pragyvenimui būtinų dalykų, kur su baime žiūrima į vis labiau neaiškią ateitį, taip pat ir turtingose valstybėse – visur tenušvinta Kalėdų šviesa ir tesuteikia visiems žmonėms drąsos atlikti savo pareigas kupiniems solidarumo dvasios. Jei kiekvienas galvos tik apie save, pasaulis neišvengiamai eis į pražūtį.“

Sekmadienio vidudienį popiežius Benediktas XVI meldėsi už taiką Gazos ruože. „Šventoji Žemė, – sakė Popiežius, – kuri kalėdinėmis dienomis buvo tikinčiųjų iš viso pasaulio minčių ir jausmų centre, vėl yra sukrėsta neregėto prievartos sprogimo. Esu nuliūdintas dėl mirusių, dėl žuvusių, dėl materialinių nuostolių, dėl civilių žmonių kančių ir ašarų šioje tragiškoje atakų bei represijų sekoje. Tegu būna be galo kartojama, jog žemiškoji Jėzaus tėvynė nebegali būti liudininkė tokio kraujo liejimo. Prašau prievartos, kurios bet kokia forma yra smerktina, pabaigos ir taikos Gazos ruože atkūrimo; prašau žmogiškumo ir išminties pabudimo visuose, kurie yra atsakingi už dabartinę situaciją; prašau tarptautinės bendruomenės nepalikti nieko neišbandyto padedant izraeliečiams ir palestiniečiams išeiti iš akligatvio bei nepasiduoti iškrypusiai konflikto ir prievartos logikai, tačiau privilegijuoti dialogo bei derybų kelią. Patikime Jėzui, Taikos kunigaikščiui, mūsų karštą maldą šiomis intencijomis ir Jam, Marijai bei Juozapui sakome: „Nazareto šeima, tiek patyrusi kentėjime, duok pasauliui taiką“. Šiandien duok ją ypač Šventajai žemei!“

Drama Gazos ruože tęsiasi. Naktį iš sekmadienio į pirmadienį Izraelio karinių oro pajėgų naikintuvai paleido dešimtis raketų į taikinius Gazos ruože, siekdami nukauti „Hamas“ organizacijos kovotojus ir sunaikinti jų „materialinę bazę“. Izraelio kariškiai tvirtina, jog ataka buvusi karinė būtinybė ir atsakas į Izraelio teritoriją iš Gazos ruožo paleistas raketas.

Pirmadienio žiniomis, per visus Izraelio bombardavimus jau žuvo per pusketvirto šimto asmenų. Beveik pusantro tūkstančio yra sužeisti. Šie duomenys yra pateikti pačių Gazos ruožo tarnybų. Dauguma žuvusiųjų yra „Hamas“ organizacijos kovotojai. Tačiau Jungtinių Tautų Pagalbos ir darbų Palestinos pabėgėliams Artimuosiuose Rytuose agentūros darbuotojai turėjo galimybę apsilankyti Gazos ruožo ligoninėse. Anot jų, tarp žuvusiųjų yra mažiausiai 51 civilis, tarp jų vaikai ir moterys. Minėta JT agentūra taip pat informavo, jog Izraelis atidarė humanitarinį koridorių ir įleido į Gazos ruožą agentūros automobilių bei sunkvežimių koloną, atgabenusią vaistų, tvarsčių, kitų medicininių priemonių bei maisto.

„Hamas“ kovotojai stengiasi Izraeliui atkeršyti leisdami į Izraelio teritoriją raketas, galinčias nuskristi iki 20 kilometrų. Pasak Izraelio, šeštadienį buvo paleista per 130 raketų, sekmadienį apie 30–40. Daug jų nukrito nepadarydamos didesnės žalos, tačiau kelios pataikė į gyvenvietes, nusinešdamos bent vieną gyvybę ir palikdamos dešimtis sužeistų. Rizikos zonoje Izraelis uždarė mokyklas, institucijas ir ėmėsi kitų saugumo priemonių. Tačiau atrodo, kad „Hamas“ sugeba įsigyti ir pavojingesnės ginkluotės: bent dvi raketos pasiekė Ashod uostą, esantį maždaug už 38 kilometrų nuo Gazos ruožo, užmušdamos vieną žmogų ir sužalodamos apie dešimt kitų.

Naujas Izraelio ir Gazos ruožo prievartos puslapis sužadino ugningas reakcijas arabų kraštuose, taip pat ir tuose, kurių vyriausybės laikosi santūrios pozicijos. Kai kur kilo spontaniškos demonstracijos. Šiuo metu Europos Sąjungai pirmininkaujančios Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarcozy pasmerkė provokacijas, kurios sukėlė Izraelio atsaką, bet pastarąjį pavadino „neproporcingu“. Daug pasaulio lyderių paragino nutraukti ugnį, to paties prašoma ir JT saugumo tarybos bei JT generalinio sekretoriaus Ban Ki-Muno komunikatuose.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija