Atnaujintas 2009 m. sausio 7 d.
Nr. 2
(1694)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Artimuosiuose Rytuose vėl liejasi kraujas

Petras KATINAS

Paskutinėmis 2008 metų dienomis vėl suliepsnojo karinis konfliktas Artimuosiuose Rytuose. To buvo galima tikėtis, kai radikalioji Gazos sektoriaus palestiniečių grupuotė „Hamas“ paskelbė nutraukianti beveik pusę metų trukusias paliaubas, tai yra atšaukė savo įsipareigojimą neapšaudyti raketomis Izraelio gyvenviečių. Nors faktiškai tų provokacijų  „Hamas“ smogikai niekada nebuvo nutraukę, tiktai siekė sustiprinti savo pozicijas, sulaukti daugiau ginkluotės. Po to, kai „Hamas“ apšaudė raketomis Izraelio pasienio gyvenvietę, Izraelio gynybos vadovams ir ministerijos generolams trūko kantrybė. Buvo smogta iš lėktuvų palestiniečių karinėms bazėms, štabams, smogikų rengimo stovykloms. Per pirmąsias tris bombardavimo ir apšaudymo raketomis dienas Gazos sektoriuje žuvo apie 300 žmonių, sužeistųjų skaičius artėja prie tūkstančio. Po tų įvykių sušaukta JT Saugumo Taryba pareikalavo Izraelio nedelsiant nutraukti Gazos sektoriaus puolimą. Tai yra ieškoti galimybių susitarti su „Hamas“. To paties pareikalavo ir baigiantis savo pirmininkavimą ES Prancūzijos prezidentas N. Sarkozy. Tačiau Izraelio gynybos ministras Ehudas Barakas pareiškė, kad Izraelis nebesitaikstys su „Hamas“ provokacijomis ir įsakė pradžiai pašaukti prie ginklo keletą tūkstančių atsarginių. Leista suprasti, kad „Hamas“ nenutraukus apšaudyti raketomis Izraelio gyvenviečių galimas ir sausumos kariuomenės pajėgų įsiveržimas į Gazos sektorių. Tokioje pavojingoje situacijoje kaimyniniame Libane veikianti šiitų karinė organizacija „Hezbolah“, kurią apginkluoja, išlaiko ir kursto Irano režimas, jau pareiškė, kad ateis į pagalbą Gazos sektoriaus „Hamas“.


Žiniasklaidos verslo klausimais

Vilius BRAŽĖNAS

Metams baigiantis viešumon prasiveržė keletas triukšmų, kadangi juos kėlė „didžiosios“ žiniasklaidos (toliau trumpai – ŽS) žurnalistai. To priežastimi šiuokart buvo du ŽS palietę ėjimai valdžios šachmatų lentoje. Pirmas – Seimo vadovybė apribojo žurnalistų judėjimo laisvę Seime. Antra – vyriausybė, derindama biudžetą, pajamų didinimo lazdele bakstelėjo ŽS kišenę. Neturėdamas pakankamai žinių apie šį kišeninį klausimą palieku jį svarstyti žinovams. Tačiau su pirmuoju – su ŽS verslo privilegijuota padėtimi, su tuomi, kad jis „lygesnis“ už visus kitus neva lygius verslus, esu susidūręs jau prezidento R. Reigano metais dar JAV ir net esu rašęs amerikiečių spaudoje.


Monsinjoras A. Svarinskas atleistas nuo žemės mokesčių

Į Anykščių rajono Tarybą kreipiasi fiziniai ar juridiniai asmenys, prašydami juos atleisti nuo žemės mokesčio. Tačiau tokie prašymai patenkinami tik išimtinais atvejais. Būtent toks atvejis pasitaikė ir gruodžio mėnesį vykusiame rajono Tarybos posėdyje.

Atsiųstame rašte monsinjoras Alfonsas Svarinskas prašė atleisti jį nuo žemės mokesčio. Dėl šio klausimo didelių diskusijų nekilo – jį išspręsti teigiamai siūlė rajono meras Sigutis Obelevičius, rajono Tarybos nariai bankininkai Alvydas Gervinskas, Vytautas Bernatavičius, mero patarėjas Sergejus Jovaiša, Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkė Prima Petylienė. Buvo nuspręsta monsinjorą atleisti nuo 129,91 litų mokesčio už 2007 metus ir nuo 129,91 litų mokesčio už 2008 metus. Dargi nuskambėjo posėdyje pasiūlymas „tą reikalą“ sutvarkyti taip, kad daugiau nebereikėtų prie šito klausimo grįžti kasmet ir laukti monsinjoro prašymų. Pasak kai kurių rajono Tarybos narių, tai tęsiasi jau nuo 2005-ųjų. Juk gerbiamas dvasininkas ta žeme nesinaudoja – ji perduota Kavarsko bendruomenei.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija