Atnaujintas 2009 m. sausio 7 d.
Nr. 2
(1694)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Parodoje – 600 metų Trakų bažnyčios istorija

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Stebuklingasis Trakų Dievo Motinos
paveikslas. XV a. pab.-XVI a. pr.
Aptaisas – auksakalys Frydrichas
Šemnikas, Vilnius, XVIII a. I ketv.

Gruodžio 18 dieną Lietuvos nacionalinio muziejaus Vilniaus Arkivyskupijos salėje minint Trakų Švč. M. Marijos Apsilankymo bažnyčios 600 metų jubiliejų atidaryta paroda „Neišeikvojamiems dangaus turtams pašvęsta…“ Parodą pristatė bažnyčios klebonas dek., teol. lic. Valdas Girdžiušas, Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė, Arkivyskupijos kurijos menotyrininkė dr. Sigutė Maslauskaitė, parodos mokslinė konsultantė doc. dr. Giedrė Mickūnaitė.


Sovietmečiu persekiojo, laisvoje Lietuvoje apvogė...

Vytautas BAGDONAS

Nuo ilgapirščių Vilniuje jau du kartus nukentėjo garsus fotomenininkas, Lietuvos fotomenininkų, Lietuvos žurnalistų, Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungų narys žurnalistas ir literatas Algimantas Žižiūnas. Pirmą kartą vagišiai įsibrovė į pusrūsyje esančią jo fotolaboratoriją praėjusių metų rugsėjo mėnesį. Antrą kartą įsibrauta prieš pat šv. Kalėdas. Abu kartus iš sunkiai sergančio fotografo laboratorijos pavogtos nuotraukos, tarp jų ir garsusis fotografijų ciklas „Veidai ir mintys“, kurį A. Žižiūnas kūrė net tris dešimtmečius. Didelio formato nuotraukų ciklą sudaro apie pusantro tūkstančio žinomų šalies rašytojų, mokslininkų, menininkų, visuomenės veikėjų portretai su šių žmonių autografais, mintimis apie darbą, gyvenimą. Dar jis parengė tęstinius nuotraukų ciklus „Ančiškis – Lietuvos vidurys“, „Lietuvos gamta“, „Anykščiai ir anykštėnai“, „Žurnalistai“, „Akimirkos“, „Rankos“, „Dailininkai“, „Teatralai“, „Mokslininkai“, ‚Atgimimas“ ir kt. A. Žižiūno nuotraukos spausdintos daugelyje fotoalbumų, jis ne karto tapo respublikinių ir tarptautinių fotografijų konkursų nugalėtoju.


Kalėdinė muzika ir poezija

Benjaminas ŽULYS

Šeštadienio vakarą Kauno arkivyskupijos konferencijų salėje skambėjo lietuvių ir užsienio kompozitorių kalėdinės giesmės, eilės apie Jėzaus atėjimą į šį pasaulį. Vakare buvo paminėta ir Kauno Arkikatedros Bazilikos mišraus choro „Cantate“ sukaktis. Trumpai prisimintas šios giesmininkų bendruomenės gyvenimas, svarbesnieji įvykiai. Choras susikūrė 1992 metais ir tada vadinosi Kauno miesto mišrus choras „Cantate“. Jam vadovavo žinomas chorvedys, pedagogas Benediktas Mačikėnas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) docentas Romaldas Misiukevičius. O jau dešimti metai chorui vadovauja choro dirigentė LMTA dėstytoja Vita Liaudanskaitė-Vaitkevičienė. Ir tą vakarą jos jaunatviškam mostui pakluso kelios dešimtys dainininkų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija