Atnaujintas 2009 m. sausio 9 d.
Nr. 3
(1695)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Akivarai

Petras KATINAS

Dar nespėjus nutilti naujametinių petardų ir  fejerverkų sproginėjimams, degtindarių užtarėjai ir labai įtakingi lobistai, per visas žiniasklaidas ir vaizdasklaidas su nauja jėga ir įkvėpimu ėmė koneveikti naująją valdžią, uždraudusią po Naujųjų metų pardavinėti degtinę ir kitokią „šnabę“ nuo 22 val. iki 8 val. ryto. O svarbiausia, pagaliau uždrausta degalinėse prekiauti „ugniniu vandeniu“. Pasipylė tiesiog aimanos, kad nuo to draudimo mažesnės ir net vidutinės degalinės neišgyvens, bankrutuos, padidės bedarbių gretos. Taigi, leista suprasti, jog degalinės iki šiol išgyveno ne iš benzino, dyzelino ar dujų pardavimo, o alkoholinių gėrimų pardavimo dėka. Pasigirdo aimanų, kad „paprasti“ Lietuvos žmonės, sutikę Naujuosius metus, iššaudę petardas, išgėrę ant stalų visus buvusius butelius, likus trims šventoms dienoms, pritrūko „degalų“, ir baisiai skaudant galvoms, nebegalėjo pataisyti savo sveikatos ir turėjo sulaukti 8 valandos ryto. Baisu pagalvoti: dar numirs iš troškulio be degtinėlės ar brendžiuko, net ryto nesulauks. Tai ne kokio nors PVM augimas, o kur kas blogiau.

Socdemų ir visų kitų, kas tik netingi, keikiamas antikrizinis planas esą sužlugdys verslą, pridarys ubagų. Iš tiesų, sunku pasakyti kaip bus. Ar ilgai trauks vežimą marga premjero Andriaus Kubiliaus Vyriausybė? Tuo labiau, kad vėl gelbėtojais pasilikę socdemai, o ypač jų frakcijos seniūnas Z. Balčytis, ėmė mušti pavojaus būgnus. Dar švenčių maratonui nesibaigus jis ėmė iš naujo šaukti, kad krizės įveikimo planas pribaigs verslą, sužlugdys įmones, o į Lietuvą ateis gobšūs užsienio investuotojai. Bet dėl to juk tik džiaugtis reikėtų. Galbūt ateisiantys investuotojai iš užsienio (jeigu jie ne iš Rusijos) neaugins savo lašinių, neslėps mokesčių į biudžetą, neužsiiminės įtartinais tarpininkavimais ar perpardavinėjimais, kaip tą darė socdemų klestėjimo metais. Buvusieji lobo ir plėšė, mokėjo pinigus vokeliuose, absoliučiai nekreipdami dėmesio į naujų technologijų įdiegimą. Bet tokie biznieriai ir negali elgtis kitaip. Jų žmonės buvo ir, deja, dar tebėra valdžios viršūnėse. Ir draugas Z. Balčytis ar jo partiniai bendražygiai tai puikiai žino. Juk faktiškai visi tie magnatai, kartu su tokiais kaip Z. Balčytis, J. Jagminas, per paskutiniuosius metus ir nustekeno valstybę. Aišku, nei Z. Balčytis, nei buvęs premjeras G. Kirkilas nė žodeliu neužsimena, kad jie dar vasarą skelbdami kaip pakėlė „liaudies ūkį“ į didžiules aukštumas, apie jokią krizę neužsiminė. Vargu ar buvusioji (deja, niekur nedingusi) nomenklatūra nežinojo, ar bent nenujautė artėjančio sunkmečio. Juk ne be reikalo skubiai padidino algas Vyriausybės valdininkams ir parlamentarams. Jausdami, kad daliai valdininkų gali netrukus tekti palikti savo kėdes, socdemai ir jų bičiuliai pasirūpino, kad vadinamosios išeitinės kompensacijos būtų dosnios ir solidžios. Net ir tiems valstybės tarnautojams, kurių korupcinius skandalus atskleidė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Na, o Vyriausiosios tarnybos etikos komisijos veikla ir jos išaiškinti nusižengimai, tiksliau, korumpuotų valstybės veikėjų veiklos tyrimai, tapo anekdotu. O šios etikos komisijos vadovė (paskelbta vyriausiąja etikos sergėtoja) Jolanta Petkevičienė apsivogusiems valdininkams tiktai švelniai pagrūmojo mažuoju piršteliu. Nubausti prisidirbusių valdininkų nėra galimybių, nes nėra tokių įstatymų… Ir vargu ar tokie įstatymai kada nors atsiras. Todėl naujasis Seimo Antikorupcinės komisijos pirmininkas, paksininkas, buvęs Pagėgių meras Kęstas Komskis ėmė šūkauti iš visų tribūnų, jog dabar, jam atėjus vadovauti komisijai, nebebus jokių nuolaidų „apsidirbusiems“ valdininkams (netgi išeitinių milžiniškų kompensacijų nebemokės, neleis grįžti į valstybės tarnybą). Kai kas tokius „tvarkos ir teisingumo“ veikėjo K. Komskio svaičiojimus pavadino donkichotiškais paistalais ir savireklama. Kiti gi atkreipė dėmesį, kad patį K. Komskį netgi J. Petkevičienės tarnybinės etikos komisija buvo pripažinusi pažeidus Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

Apskritai, krizės įveikimo planas iš esmės paliečia tiktai vieną ir, deja, pačią didžiausią visuomenės dalį. Juk antikrizinėje programoje net neliko punkto apie nekilnojamojo turto mokesčio įvedimą. Todėl iš antikrizinės programos gali išeiti tik šnipštas. Nomenklatūrinei opozicijai, turinčiai didžiulę patirtį protų vėlimo ir smulkinimo technologijose, pasitelkus didžiąją žiniasklaidą, nuversti dabartinę antikrizinę koaliciją – juoko darbas. Neatsitiktinai Rusijos informacijos agentūra „Regnum“ jau cituoja Lietuvos dienraščius, ypač „didžiausią ir objektyviausią“, kad jau po sausio 16-osios A. Kubiliaus Vyriausybei ateis paskutinės dienos. Mat tą dieną įvairiausių profsąjungų lyderiais apsiskelbę darbo žmonių gynėjai rengia masines protesto akcijas ir pareikalaus visų antikrizinių įstatymų atšaukimo. „Regnum“ taip pat džiaugiasi, jog „visa eilė Lietuvos analitikų jau numato artimiausiu metu labiausiai nepopuliarios Vyriausybės žlugimą“. Aišku, tai ne vien rusiškos agentūros „Regnum“ ar jos savininkų bei ideologų išsigalvojimai ir svajonės. Ne vienas objektyvus politikos apžvalgininkas atkreipia dėmesį, kad Vyriausybės laivo triumus graužia ne tik vadinamieji socialdemokratai, bet ir vidaus kirvarpos. Nes kaip žinoma, žiurkės visada pirmosios bėga iš skęstančio laivo. Todėl, anot vieno dienraščio žinomo politikos apžvalgininko, pirmosios žiurkės, kurios paliks A. Kubiliaus Vyriausybės laivą ir pereis į socdemų ledlaužį, jau beveik aiškios: tai „tautos prisikėlimo“ ir liberalcentristų komandos. Nesvarbu, kad jų žmonės gavo svarbius bei pelningus postus naujojoje Vyriausybėje. „Amžinai gyvųjų“ partija už pabėgimą iš laivo pažadėjo dar daugiau.

Šitokio scenarijaus atmesti jokiu būdu negalima. Jo strategai numato ne tik sudraskyti paknopstomis sulipdytą valdančiosios koalicijos daugumą, bet ir sužlugdyti pačią Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus. Tokiu atveju, partinei nomenklatūrai nebeliktų jokios rimtesnės opozicijos ir įsigaliotų „amžinai gyvųjų“ nustatyta tvarka. Tačiau, jeigu Vyriausybė, žadėjusi pažaboti monopolijų milžiniškus pelnus, būtų tikra, o ne popierinių permainų vyriausybe, ji privalėtų rasti būdų prispausti energetikų viršpelnių augimą ar gobšuolį „Leo LT“,  „Lietuvos dujų“, sėdinčių Rusijos „Gazpromo“ kišenėje, apetitus. Turėtų neleisti jiems tai daryti visų, pirmiausia paprastų Lietuvos žmonių, sąskaita. Tada vargu ar neokomunistams pavyktų organizuoti  protesto akcijas ir triukšmus.

Praėjus Trijų karalių šventei žmonės sakydavo, jog, nepaisant žiemos, dienos ilgumas padidėja „per gaidžio žingsnį“. Bet kokiu žingsniu nužingsniuos gaidys – niekas negali pasakyti. Ar Lietuva bus nugramzdinta į dar didesnį ir daug gilesnį sunkmetį, ar pagaliau Vyriausybė bent kiek sutramdys monopolininkus, juos papildomai apmokestindama, priversdama mažinti kainas vartotojams ir pristabdyti monopolinių prekybos centrų bosų milžiniškus pelnus. Deja, tai gali likti tiktai svajonėse ir jau beveik dingusių deklaracijų popieriuose. Juk valdančiosios koalicijos naujosios parlamentarės vaiposi ir koncertuoja Rusijos „Gazpromui“ priklausančiose bendrovėse. Linksmina tų bendrovių bosus ir boselius. Ir ne tik dėl solidžių honorarų  užpakalį kraipo, o rodo pasirengimą balsuoti už viską, ką tik tie bosai įsakys.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija