Atnaujintas 2009 m. sausio 21 d.
Nr. 6
(1698)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Geruoju negausime nieko

Vytautas Visockas

Paskambinusi mirusio draugo našlė paklausė, ar jai eiti į mitingą prie Seimo, nes, pasak jos, tos profsąjungos įtartinos ir ji bijanti, kad neatsidurtų šių laikų jedinstvininkų mitinge?

Sąjūdininkai dabar su skaudama širdimi ima kelti balsą prieš tuos, kuriuos prieš aštuoniolika metų besąlygiškai saugojo ir rėmė. Man irgi sunku ir skaudu matyti, kaip žmonės, kuriais didžiavausi, netenka pasitikėjimo, tolsta arba visiškai nutolo nuo juos iškėlusių, valdžią ir galią suteikusių.


Po protesto mitingo ir riaušių

Po penktadienį Vilniuje įvykusio mitingo ir ypač po kilusių prie Seimo riaušių skaičiuojami nuostoliai, „analizuojami“ policijos veiksmai, ieškoma kaltų. Ar tikrai policija ir viešojo saugumo tarnyba, malšindama riaušininkus, neperžengė leistinų ribų, kaip teigiama oficialiame policijos veiksmų tyrimo pranešime? „XXI amžiaus“ žurnalistai tapo liudininkais to, kai buvo daužomi ir suiminėjami žmonės ir ne vien prie Seimo (mums iki ten nepavyko nukakti – jau ties Konservatorija pasitiko stiprios policijos pajėgos, buvo leidžiamos ašarinės dujos). Net ir apie pusė kilometro nuo Seimo, ties Lukiškių aikšte, Gedimino prospektu einančius du jaunuolius užpuolė (tiesiogine to žodžio prasme) apie dešimt policininkų. Vieną jų partrenkė ant asfalto, pradėjo daužyti, po to įsitempė į savo „varną“; beveik tuo pat metu kita policininkų grupė užpuolė šaligatviu ėjusį pensininką, užlaužė rankas ir nutempė į automašiną. Atokiau Seimo, prie pat Gedimino prospekto užpuolė būrelį moterų, kai jų paprašytas vyriškis pasišokėjęs aukščiau norėjo įžvelgti, kas dedasi prie Seimo – policija stengėsi vyrą nusitempti į „varną“, o ginančias jį moteris ėmė mušti. Toje pat vietoje policininkų paklaususią amerikietę lietuvę, kas čia vyksta, pradėjo tempti į „varną“, šiai šaukiant „Help me“ („Gelbėkite“) policininkai, supratę, kad nutvėrė „riaušininkę“ iš Amerikos, paleido. (Gražius „įspūdžius“ ji parsiveš iš savo tėvų krašto!) Neskaičiuojame apie 150 paleistų ašarinių dujų paketų, dėl kurių veikimo keletas „riaušininkų“ apalpo ir buvo nuvežti į medicinos įstaigas. Jau iškart galima buvo abejoti paskelbtais paskaičiavimais, kad 30-40 apdaužytų Seimo langų žalos vertė sudaro net du milijonus litų! Kiek tada įkainuojamas visas Seimo pastatas? (Jau aprimus riaušių aistroms pirmadienį buvo pranešta, kad padaryta žala Seimui beveik dešimtkart mažesnė ir tesudaro apie 230 tūkst. litų.)


Stasio Lozoraičio premija – kunigui

Dr. Aldona Kačerauskienė

2008 metų Stasio Lozoraičio, lietuvių praminto Vilties prezidentu, literatūros premija paskirta kun. Juliui Sasnauskui, OFM, Katalikų radijo „Mažoji studija“ vyriausiajam redaktoriui, šių metų vasarą atšventusiam 50-ties metų amžiaus jubiliejų. Premija įteikta sausio 10 dieną Lietuvos rašytojų sąjungos klube. Premijos organizatorius – Lietuvos žurnalistų draugija (LŽD), kurios pirmininkė poetė Marytė Kontrimaitė, pristatydama laureatą, išvardijo jo nuopelnus: tai ne šiaip sau kunigas. Jis – talentingas žmogus, kitus prie savęs traukiantis taikliu, menišku ir vaizdingu žodžiu, nevengiantis kalbėti apie tėvynę, apie moralines vertybes. Jam teko kalėti sovietiniame lageryje. Grįžo jau apsisprendęs tapti kunigu. Keturioliktus metus vykdo kunigystės pašaukimą, yra Vilniaus šv. Pranciškaus ir šv. Bernardino parapijos vikaras.


Tautos balsai

Kaip rašė vienas išeivijos lietuvis, nieko jau seniai nestebina Seimo leidžiami įstatymai – kvaili ar rafinuoti jie būtų. Labiau stebina tautos reakcija – ji vis dar laukia iš politikų kažkokių stebuklų, nepamatuoto optimizmo, viso to, kas gyvenimą priverstų atrodyti kitokį, nei yra.

Tai primena sovietinius laikus, kai gyvenome gūdaus provincializmo ir amžino „deficito“ sąlygomis, užtat nebuvo nei žudikų maniakų, nei vaikus smaugiančių motinų, nei girtų   teisėsaugos darbuotojų ir jokia krizė nelaukė už eilinio, per trejus metus sėkmingai įvykdyto penkmečio slenksčio.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija