Atnaujintas 2009 m. sausio 30 d.
Nr. 9
(1701)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kas apgins Miroslavo seniūną Joną Juravičių

Gintaras VISOCKAS

Miroslavo seniūnas Jonas
Juravičius ir konservatorius
Gintautas Šapoka

Apie Balkasodžio kaimo (Alytaus rajonas) žmonių bėdas dėl kiaurą parą veikusios alkoholinių gėrimų parduotuvės jau esame rašę. Tikriausiai tos istorijos nė nereikia priminti. Ir taip visiems aišku: kur degtinė liejasi laisvai, ten didelės nelaimės. Per tą pigia degtine ir alumi prekiavusią parduotuvę balkasodiškiai neturėjo ramybės nei dienomis, nei naktimis.

Alytaus rajono valdžia galėtų atsiprašyti balkasodiškių

„XXI amžiuje“ jau rašėme apie Miroslavo seniūno Jono Juravičiaus kovą ginant Balkasodžio gyventojų interesus. Būtent jis pranešė Alytaus valdžiai apie balkasodiškių rūpesčius bei pageidavimus, būtent jam rajono valdžia pažadėjo, kad parduotuvė alkoholiniais gėrimais naktimis neprekiaus. O kai Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas ir jo bendrai sulaužė duotą žodį, Miroslavo seniūnas J. Juravičius nenuleido rankų.

Deja, už tai principingasis Miroslavo seniūnas šiandien paduotas į teismą, iš jo reikalaujama 5 tūkst. litų kompensacijos „už garbės ir orumo įžeidimą“. Ieškinį pateikė Alytaus rajono savivaldybės meras A. Vrubliauskas.

Ko iš tiesų nori Alytaus rajono savivaldybės meras

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas reikalauja „pripažinti, kad 2008 metų spalio 2 dieną dienraštyje „Alytaus naujienos“ išspausdintame Jono Juravičiaus straipsnyje „Į skerdyklą tempiamo veršelio išpažintis“ paskleisti duomenys, jog „Prasidėjo priverstinė agitacija, kad kandidatuočiau į rinkimus nuo konservatorių partijos. Paskutinį agitacinį kartą mano namuose šiurkščiai nutraukė mano žmona, paprašydama A. Vrubliausko palikti mane ramybėje ir... išeiti. Galiausiai turėjo įsikišti Varėnos rajono meras“, „Dar didesnis mano „nusikaltimas“ buvo A. Vrubliauskui kandidatuojant į Seimą. Organizavau seniūnijos gyventojų susitikimus su kandidatu, o organizuoti buvo lengva ir malonu, nes meras A. Vrubliauskas šiems susitikimams skyrė nemažai pinigų iš seniūnijos reprezentacinių lėšų valgiui ir gėrimui“, „Tada prasidėjo komisijos, nuobaudos, šmeižimas ir atviras grasinimas atleisti iš darbo. Matyt, nusprendė: vieną išvysime, tai dešimtys bijos ir žodį pasakyti“. Pasak ieškovo konservatoriaus A. Vrubliausko, šie teiginiai „neatitinka tikrovės, pažeidžia ieškovės dalykinę reputaciją“, todėl jis prašo, kad teismas iš atsakovo J. Juravičiaus jo naudai priteistų 5000 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimą ir žyminį mokestį bei kitas bylinėjimosi išlaidas, kurios bus patikslintos prieš teismui priimant sprendimą šioje byloje. Be kita ko, konservatorius A. Vrubliauskas savo oficialiame paaiškinime teismui įrodinėja, esą J. Juravičiaus kaltinimai merui bei administracijos direktoriui yra rimti, jie daro žalą tiek savivaldybės administracijos, tiek savivaldybės dalykinei reputacijai, įvaizdžiui ir autoritetui.

Nelygiavertės svorio kategorijos

Pasak J. Juravičiaus, toks bylinėjimasis atsakovą ir ieškovą susodino į nelygiavertes pozicijas. Pono A. Vrubliausko interesus greičiausiai gina mažų mažiausiai keli Alytaus rajono savivaldybės teisininkai ir greičiausiai ne už asmeninius mero pinigus. O štai J. Juravičiui samdytis advokatus tenka iš savo kišenės, nors rašydamas straipsnį jis gynė ne savo asmeninius, o Balkasodžio gyventojų interesus. Prisimindamas visus balsavimo dėl naktinės prekybos alkoholiu užkulisius, J. Juravičius tebetvirtina, jog Alytaus rajono valdžia neoficialiai pripažinusi, kad balkasodiškių situacija tikrai prasta, pažadėjo jiems, jog naktimis galės ramiai miegoti, tačiau per balsavimą pasielgė kitaip.

„Ar galima nuplėšti tai, ko nėra“

Pasak Miroslavo seniūno J. Juravičiaus, jis turi ginti žmonių, o ne valdžios, kad ir kieno ji būtų – konservatorių ar socdemų – teises ir lūkesčius. Komentuodamas mero pareiškimą Miroslavo seniūnas ironizavo: „ar galima nuplėšti tai, ko nėra“. Omenyje jis turėjo pareiškime pavartotą žodį „garbė“. Po to susikirtimo dėl Balkasodžio reikalų Miroslavo seniūnas susilaukė priekabių tikrinimų. Visų seniūnų veikla tikrinama kartą per metus. Tačiau, pasak J. Juravičiaus, jį tikrino daugybę kartų, o galiausiai nutarė, kad jam dar reikia pasimokyti, nors jis jau seniai turi aukštąjį universitetinį išsilavinimą. Žodžiu, yra kur kas rimčiau išsilavinęs už kai kuriuos Alytaus rajono tarnautojus, baigusius tik vidurinę, bet, nepaisant šios aplinkybės, sėkmingai dirbančius savivaldybėje. Beje, komisija taip ir nepasakė, kur ir kokias žinias J. Juravičiui reikėtų patobulinti – liepė laukti papildomo pranešimo. Miroslavo seniūno veiklą vertinusi komisija nusprendė, kad J. Juravičiaus darbas yra nepatenkinamas, bet nepaaiškino, kodėl.

Beje, Miroslavo seniūnui  J. Juravičiui Alytaus rajono savivaldybė uždraudė tiesiogiai bendrauti su žurnalistais bei rašyti straipsnius į vietinę bei respublikinę spaudą be savivaldybės vadovybės palaiminimo.

Už ką iš Tėvynės sąjungos bandoma išmesti Gintautą Šapoką

Alytaus rajono savivaldybės meras A. Vrubliauskas – konservatorius, Tėvynės sąjungos partijos Alytaus skyriaus vadovas, todėl Miroslavo seniūno pasiteiravau, ar jis informavo konservatorių vadovybę apie pono A.Vrubliausko elgesį. „Nepriklausau jokiai partijai, todėl neinformavau konservatorių apie jų nario elgesį Alytaus rajone. Aš parašiau straipsnį, kuris susilaukė didelio populiarumo. Manau, kad konservatorių vadovybė Vilniuje turėjo užtektinai laiko pasidomėti, kuo Alytuje užsiima jų kolega“, – pareiškė J. Juravičius.

Netoli Miroslavo gyvenantis konservatorius Gintautas Šapoka, pasak J. Juravičiaus, bandė informuoti konservatorių lyderius apie kai kuriuos alytiškio konservatoriaus A.Vrubliausko žingsnius. G. Šapoka „XXI amžiui“ patvirtino, kad šiame ginče, jo manymu, teisus J.Juravičius, o ne A. Vrubliauskas. Bet ir jam, konservatoriui, tokia pozicija brangiai kainavo. Už tai, kad G. Šapoka palaikė balkasodiškių interesus gynusį nepartinį Miroslavo seniūną, alytiškiai konservatoriai jo vos neišmetė iš partijos. Visų smulkmenų dėl vietos stokos nevardinsiu. Trumpai tariant, Alytaus konservatorių sprendimas G. Šapoką pašalinti iš partijos gretų buvo apskųstas, spaudoje pasirodė, pasak G. Šapokos, tiesos neatitinkantys pranešimai, kodėl jį bandoma išmesti iš partijos. Tada  jis oficialiai kreipėsi į vieną iš Tėvynės sąjungos vadovų Jurgį Razmą ir konkrečiai nurodė konflikto priežastis. Deja, J. Razma per keturis mėnesius nesugebėjo nei parašyti, nei paskambinti, nei, būdamas Alytuje, užsukti į svečius pas bendrapartietį. G. Šapoka mėgino informuoti ir TS-LKD lyderį Andrių Kubilių, bet nė į vieną iš trijų nusiųstų laiškų atsakymo nesulaukė. Žodžiu, G. Šapokai užteko pakritikuoti savo partietį, ir čia pat pabandyta išstumti jį iš partijos vos ne už destrukcinius veiksmus partijos viduje. G. Šapokos žodžiais, jis niekur nekritikavo partijos, jis kritikavo tik konkrečius konkretaus partijos nario žingsnius.

Beje, G. Šapoka davė pasiūlymą, kaip išspręsti A. Vrubliausko ir J. Juravičiaus ginčą. Jis siūlo Miroslavo seniūnijoje surengti seniūno rinkimus: jei seniūnas J. Juravičius nesurinktų žymios persvaros, jis turėtų atsistatydinti ir viešai atsiprašyti mero A. Vrubliausko. Jei balsų dauguma būtų išrinktas J. Juravičius, atsistatydinti bei atsiprašyti turėtų A. Vrubliauskas. „Bet šitaip Alytaus rajono savivaldybės vadovai tikrai nepasielgs, nes bijo J. Juravičiaus populiarumo“, – teigė konservatorius G. Šapoka.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija