Atnaujintas 2009 m. sausio 30 d.
Nr. 9
(1701)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Naujas Rusijos Stačiatikių Bažnyčios patriarchas

Naujasis Rusijos Stačiatikių
Bažnyčios patriarchas Kirilas

Vietinio Susirinkimo delegatai
renka naująjį patriarchą

Rusijos Stačiatikių Bažnyčia antradienio vakare paskelbė naujuoju Bažnyčios vadovu išrinkusi metropolitą Kirilą. Jis surinko daugumą balsų – 508, antru liko kitas kandidatas – metropolitas Klemensas, gavęs 168 balsus. Trečiasis iš kandidatų į Maskvos ir visos Rusijos patriarchus – Minsko ir Slucko metropolitas Filaretas. 16-ajame Vietiniame Susirinkime, kuriame dalyvavo 702 asmenys, jis atsiėmė savo kandidatūrą. Vietiniame Susirinkime dalyvavo aukščiausi hierarchai, pasauliečių, parapijų ir vienuolynų dvasininkijos atstovai, kurie išrinko žmogų, pakeisiantį neseniai mirusį patriarchą Aleksijų II. Sekmadienį metropolitas Kirilas bus intronizuotas 16-uoju Maskvos ir visos Rusijos patriarchu.

62 metų Smolensko ir Kaliningrado metropolitas Kirilas (pasaulietiniame gyvenime – Vladimiras Gundiajevas) yra vienintelis, kurį gerai žino ir paprasti rusai, nes jis nuolat pasirodo per televiziją. Jau daugiau kaip 10 metų šeštadienio rytais jis veda valstybinės televizijos laidą „Ganytojo žodis“, kurioje kalba apie Bažnyčios reikalus ir atsako į žiūrovų klausimus apie dvasinį gyvenimą.

Vatikano spaudos tarnybos direktorius Federikas Lombardis  sakė, kad popiežius Benediktas XVI, informuotas apie metropolito Kirilo išrinkimą Maskvos ir visos Rusijos patriarchu, išsakė viltį, kad stačiatikių ir katalikų santykiai bus toliau plėtojami, linkėdamas Kirilui vykdyti savo svarbią patriarcho misiją kuo geriau. Metropolitas Kirilas yra gerai pažįstamas katalikams, mat beveik 20 metų vadovavo Maskvos patriarchato išorės santykių departamentui. Užimdamas šias pareigas daug keliavo, ne kartą lankėsi Romoje bei Vatikane, taip pat priėmė ne vieną katalikų delegaciją Maskvoje.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija