Atnaujintas 2009 m. vasario 6 d.
Nr. 11
(1703)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Taikinyje – oligarchai ir jų statytiniai

Benjaminas ŽULYS

Žmonės nori teisingumo

Per Lietuvą ritasi nepasitenkinimo kai kuriais valdžios sprendimais banga. Mitingai, kitos protesto akcijos, piketai ragina Seimą ir Vyriausybę tartis su visuomene ir ieškoti kelių tautos gyvenimui pagerinti. Apie tai ir apie artėjančius šalies Prezidento rinkimus buvo plačiai diskutuota Kauno miesto savivaldybės didžiojoje salėje įvykusioje Nevyriausybinių organizacijų atstovų sueigoje. Į sueigą atvyko atstovai ne tik Kauno, bet ir Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Druskininkų, kitų šalies vietovių. Renginio dalyviai pasiūlė steigti judėjimą, kuris kovotų su šalyje įsigalėjusiais ir sau milžiniškus pelnus susikrovusiais, nepakeliamais mokesčiais eilinius žmones apdėjusiais milijonieriais oligarchais. Vienas iš šūkių susiėjime buvo: „Oligarchų valdžiai ir jų statytiniams – ne!“ Ne vienas kalbėjęs aštriai kritikavo vadinamąjį „Leo LT“ sandorį, padariusį visuomenei daug žalos, kalbėjo apie sunkia našta užgulusius mokesčius, apie ekonominę ir socialinę krizę, jos pasekmes.

Buvęs Seimo narys teisininkas Kęstutis Čilinskas be užuolankų pareiškė, kad valstybė yra pavojuje ir ją reikia gelbėti, kurti teisinę, demokratinę valstybę. Ir šalies Konstitucijoje yra įrašyta nuostata, kad visuomenė yra valdančioji jėga. Bet dabar toks reikalavimas yra toli nuo realybės, nes viešpatauja oligarchinė santvarka. Į Seimą išrinktų partijų vadovybės kontroliuoja pinigus ir juos panaudoja savo rinkimų kampanijoms, savo interesams. Ignoruojamos teisinės vertybės, doros, moralės principai, o ši ekonominė ir socialinė krizė ir yra tokio valdymo pasekmė. Teisininko nuomone, reikia sustabdyti „Leo LT“ sandorį, o į privačias rankas patekusią šalies energetiką grąžinti valstybei, pareikalaujant atsakomybės iš nesąžiningą sandorį organizavusių veikėjų.

Kovoti su oligarchais kaip tik padėtų naujas judėjimas. Tai, anot teisininko, turėtų būti panašu į kažkada aktyviai veikusį Sąjūdį. Tik jei tada buvo kovojama su svetima santvarka bei išnaudojimu, tai dabar reikia pakilti prieš vidinę priespaudą, prieš dorą bei sąžinę praradusią valdžią. „Sukoncentravęs piliečių ir organizacijų pastangas judėjimas galėtų siūlyti visuomenei sprendimus, teisės aktų projektus, kuriais būtų naikinamos dirbtinės monopolijos, nesąžininga konkurencija, klestinti korupcija. Judėjimas artimiausiu metu galėtų siekti keisti krizės įveikimo planą šalinant visų pirma krizės priežastis – monopolijas bei didžiulę žalą Lietuvos biudžetui padariusį ir tebedarantį „Leo LT“ sandorį. Planas aplenkia oligarchus ir monopolininkus“, – kalbėjo teisininkas. 

Kam tarnauja valdžia

Tarsi pratęsdamas šią mintį Kėdainių rajono Paberžės parapijos klebonas kunigas Skaidrius Kandratavičius sakė, kad Bažnyčia eina ne už didžiąją politiką, o už visą visuomenę. Ne geras ar labai geras prezidentas, ne pavieniai piliečiai išgelbės visuomenę nuo žlugimo, o į vieną visuotinę bendruomenę susibūrę geranoriškai nusiteikę žmonės. Ir Evangelija išlaisvina žmogų nuo godumo, egoizmo, kitų blogybių, tik dera eiti Evangelijos nušviestu keliu. Kunigas sueigos dalyviams sakė, kad Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius pritarė jo dalyvavimui ir pasisakymui šiame renginyje. (Vėliau renginio organizatoriai irgi pranešė, kad arkivyskupas pritarė renginio iniciatyvai ir palaimino jį.)

Verslininkas Albinas Strelčiūnas priminė seniai žinomą tiesą, kad valdininkai mus turėtų ne valdyti, o mums tarnauti. Bet dabar mūsų tauta tarsi paversta baudžiauninkais, o valdžia tarnauja oligarchams. Verslininko nuomone, šalyje neišnaudojami alternatyvūs energijos šaltiniai. Jo žiniomis, 15 proc. energijos galima gauti iš vėjo, 60 proc. – iš vandens. Bet tuo nesinaudojama. Štai ir Europos Sąjunga geranoriškai nusiteikusi mums padėti, bet oligarchai esą sugalvoja įvairių būdų, kad dėl savo naudos toji parama būtų blokuojama arba eitų per jų plačias kišenes.          

Marius Kundrotas atkreipė dėmesį, kad itin svarbiais šalies valdymo klausimais reikėtų rengti referendumą, tačiau tam sukurpiamos sudėtingos, nepriimtinos sąlygos ir taip žlugdoma visuomenės iniciatyva. Pasak kalbėtojo, valdininkijoje esama mažai doros, tautiškumo, patriotizmo, atvirumo. Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriaus tarybos pirmininkas Raimundas Kaminskas pastebėjo, kad energetika yra tas šaltinis, iš kurio sau naudą semiasi oligarchai. Būtina užkirsti kelią jų gudriai savavališkai veiklai. Tai ne vien „Leo LT“, bet ir nesąžiningas „Alitos“ privatizavimas ir pan. Jis irgi pritarė siūlymui steigti aktyvų pilietinį judėjimą.

Viltis siejama su demokratiniu judėjimu

Lietuvos piliečių sąjungos pirmininkas, Klaipėdos miesto tarybos narys Dionyzas Varkalis kalbėjo, kad jokiu būdu negalima leisti skaidyti akcines bendroves „Lietuvos geležinkeliai“, „Klaipėdos nafta“, „Lietuvos paštas“ ir kitas, nes toks kelias papildytų oligarchų kišenes. D. Varkalis svarstė, iš kur atsirado tie oligarchai, kaip jie sukaupė milžiniškus turtus. Tos turtuolių grupės ir toliau formuojasi, valdo šalį, paisydamos tik savo interesų. Kalbėtojo nuomone, būtina atlikti nepriklausomą auditą visose aukštosiose valdžios struktūrose, išryškinant įstatymuose paliktas spragas. Svečias  pažadėjo, kad panaši sueiga artimiausiu metu bus surengta ir Klaipėdoje.

Didelį nerimą kelia sueigoje paskelbti neseniai atliktos  visuomenės apklausos  rezultatai dėl mūsų šalies saugumo. Pagal tos apklausos rezultatus tik 4 procentai apklaustųjų iškilus pavojui Lietuvai eitų ginti jos nepriklausomybės… Komentarų nereikia.

Sueigoje buvo siūlyta statyti ne vieną galingą elektrinę, o kelias mažesnio galingumo, tai esą atsieitų pigiau, o nauda būtų didesnė, taip pat sugriežtinti šilumos apskaitą, pavyzdžiui, prie kiekvieno radiatoriaus įrengiant skaitiklius, šilumos reguliatorius ir kt.

Dėl galimų kandidatų į šalies prezidento postą visi išsakė vieningą nuomonę – tai turėtų būti ne vien kompetentinga asmenybė, bet svarbiausia – doras, sąžiningas žmogus. K. Čilinsko nuomone, šalies vadovą rinkti reikėtų nebūtinai iš žinomų politikų, kurie jau dirbo ar tebedirba valdžioje, o gal iš kultūros, dvasininkijos sluoksnių. Tokių pavyzdžių būta ne vienoje valstybėje. Sueigos dalyviai paklausė, ar pats K. Čilinskas sutiktų balotiruotis į Prezidento postą. Šis atsakė, kad tokios galimybės nesvarstęs. Advokatas K. Milkeraitis siūlė kunigo Roberto Grigo kandidatūrą.

Sueigoje buvo įkurtas Jungtinis demokratinis judėjimas, jo pirmininku išrinktas teisininkas K. Čilinskas. Visų nuomone, judėjimas turėtų veikti ne vien Kaune, bet tvirtu žingsniu žygiuoti per visą Lietuvą, o jo skyriai turėtų būti įkurti ir kitose šalies vietovėse.

Sueigoje priimta rezoliucija.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija