Atnaujintas 2009 m. vasario 11 d.
Nr. 12
(1704)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Patriotizmas: ką mes mylime?

Margarita ŠEVELIOVA

Patriotizmo sąvoka suprantama labai įvairiai ir plačiai. Akivaizdu, jei sąvoka traktuojama prieštaringai, po ja slypinti reikšmė yra tam tikras visuomenės dirgiklis. Sakoma, kad „patriotizmas neturi monopolio“. Vadinasi, kiekvienas turi teisę savaip suprasti šį žodį. Svarbiausia, jog šis supratimas atspindėtų gyvenimo sąlygas, o ne sukurtą iliuziją.

Patriotizmo sąvoka pabandykime išsiaiškinti per nepatriotizmo sąvoka, juolab kad tai itin aktualu Lietuvai, kuri paskutiniais dešimtmečiais prarado daug „nepatriotų“.


Civilizacija ar kultūra?

Antanas Rimantas ŠAKALYS

Šiemet Vilnius tapo Europos kultūros sostine. Tačiau kyla klausimas, ar Vilniuje pristatome pasaulio civilizacijos pasiekimus, ar Vilnių, kaip Lietuvos kultūros sostinę, pristatome pasauliui?

Vaikščiodami sostinės Gedimino prospektu nematome skirtumo tarp eilinės gatvės Briuselyje ar Mančesteryje – vienoda reklama, vienodi užrašai, jokio išskirtinumo, nieko lietuviško. O kuo vienas iš „kultūros“ renginių – vokiški naujametiniai fejerverkai Vilniuje – pralenkė fejerverkus Paryžiuje? O tuo metu Lincas (Austrija) pasiskolino mūsų prakartėles ir jas demonstruos visą žiemą. O gal pasaulio dėmesį trauksime į Vilniaus senamiestį, kuris yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio kultūros paveldo sąrašą? Deja, deja... „Modernizuoti“ namų fasadai, į praeivį žvelgiantys plastikiniais langais, o ir visas senamiestis „paskendęs“ tarp daugiaaukščių griozdų. Ir tai – dėl kultūros ir civilizacijos painiojimo, kultūros nuvertinimo civilizacijos naudai.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija