Atnaujintas 2009 m. vasario 18 d.
Nr. 14
(1706)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Aistros dėl svarbiausio kultūros projekto nerimsta

Toliau vyksta nesusipratimai dėl Vilniaus, gavusio 2009 metų Europos kultūros sostinės titulą, programos įgyvendinimo. Kultūros ministerija pareiškė nepasitikėjimą viešosios įstaigos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) vadovybe ir pranešė, kad savarankiškai sudarys programos renginių sąrašą. Ministerija, vadovaujama naujojo ministro R. Vilkaičio, paskelbė pranešimą spaudai, kad VEKS vadovybė esą yra ne tik nepajėgi operatyviai spręsti iškilusias problemas, bet ir nuolat vilkina Vyriausybės teikiamų konstruktyvių pasiūlymų įgyvendinimą, skleidžia negatyvią informaciją Lietuvoje ir užsienyje. Ministerija teigia apgailestaujanti, kad įstaigos „inicijuojamas kupinas neigiamo užtaiso „viešasis“ diskursas jau pasiekė Europos Sąjungos institucijas ir neabejotinai kenkia tarptautiniam Lietuvos įvaizdžiui“. Pasak pranešimo, Kultūros ministerija (...) „reiškia įstaigos vadovybei nepasitikėjimą ir praneša, kad Kultūros ministerija, esanti viešosios įstaigos dalininkė ir asignavimų, skirtų nacionalinės programos projektų įgyvendinimui, valdytoja, matydama įstaigos vadovybės nesugebėjimą vykdyti jai deleguotas funkcijas, imasi iniciatyvos savarankiškai sudaryti nacionalinės programos VEKS renginių sąrašą iš šiuo metu numatytų įgyvendinti projektų“. Kartu pažymima, kad šis ministerijos pranešimas „nėra raginimas ar pritarimas kvietimui likviduoti viešąją įstaigą „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“.

Ministras, matyt, įsižeidė, kad praėjusią savaitę VEKS vadovai pasiūlė įstaigą likviduoti, o jai skirtas administravimo lėšas atiduoti programos projektams. Mat 2009 metais VEKS programai iš nacionalinio biudžeto skirta 25 mln. litų, juos tiesiogiai administruos Kultūros ministerija, o Vilniaus savivaldybės biudžetas, kuriame taip pat turi būti numatyta pinigų viešajai įstaigai, dar nepatvirtintas. Tuo metu VEKS su kultūros projektų operatoriais teigė, kad net peržiūrėjus programą papildomai vis tiek reikia 7 mln. litų, nors Vyriausybė yra pareiškusi, kad daugiau pinigų neskirs.

Praėjusios savaitės pabaigoje, jau po ministerijos pareiškimo, įstaigos valdybos sprendimu, vadovaujantis Darbo kodekso 235 str. (šiurkštus darbo pareigų pažeidimas), iš darbo buvo atleista VEKS finansininkė. Atleistoji įstaigos finansininkė šias pareigas ėjo nuo 2007 metų lapkričio. VEKS valdybos pirmininkas Paulius Paulionis sakė, jog finansininkė atleista dėl kompetencijos stokos. VEKS valdybos narė, kultūros ministro patarėja Viktorija Vaitiekutė nurodė, kad finansininkė buvo atleista VEKS vadovės pavedimu, o finansininkės įvykdytas darbo pažeidimas buvo „tikrai šiurkštus“, tačiau plačiau jo nekomentavo. VEKS atstovas spaudai Albertas Barauskas taip pat atsisakė komentuoti atleidimo priežastis.

Nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ įgyvendinimą koordinuoja Kultūros ministerija ir Vilniaus savivaldybė. Šių dviejų institucijų įsteigta VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ yra viena iš nacionalinės programos vykdytojų.

Šią savaitę VšĮ VEKS kartu su projektų vykdytojais paskelbė parengusi programą, kurią sudarys dvi dalys: pirmojoje – projektai, kuriuos būtų galima pradėti įgyvendinti nedelsiant ir kurių bendra sąmatinė vertė yra 25 mln. litų, antrojoje – projektai, kurie būtų finansuojami papildomai gautomis lėšomis. Kultūros ministerija  parengė savąjį programos variantą ir perdavė jį Vyriausybės vadovui.

Vilnius – pirmoji iš Rytų Europos ir Baltijos valstybių sostinė, gavusi prestižiniu laikomą Europos kultūros sostinės statusą. Šį statusą 2005 metais suteikė Europos Taryba. Europos kultūros sostine Vilnius 2009-aisiais tapo kartu su Austrijos miestu Lincu.

Prezidentas Valdas Adamkus trečiadienį paragino laiku atstatyti Valdovų rūmus ir nenutraukti projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“.

Prezidentas, apžiūrėjęs Valdovų rūmus, tikino nesantis daug diskusijų sukėlusių atstatomų rūmų šalininkas, tačiau laikosi nuomonės, kad pradėtą darbą reikia pabaigti. „Aš nebuvau Valdovų rūmų atstatymo entuziastas nuo pat pradžių, prisipažįstu. Bet kadangi jis yra atstatytas, jį reikia užbaigti, ir bet kokias abejones palikti nuošaly. Tegu, kaip sakiau, tas tarnaus ateinančioms kartoms”, – žurnalistams sakė Prezidentas. Jis teigė besitikintis, jog rūmams užbaigti neprireiks „10–15 metų”. Oficialiai 2002-ųjų pavasarį pradėtą atkurti statinį planuojama baigti 2009 metų liepą – jo atidarymas skelbiamas vienu pagrindinių Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimo akcentų. Rūmų atstatymui šiemet skirta 44 mln. litų.

Prezidentas taip pat ragino pabaigti ir kitą stambų kultūrinį projektą, dėl kurio visuomenėje ir valdžios institucijose šiuo metu kilusi sumaištis – „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“ projektą. Anot jo, nutrūkęs šio projekto įgyvendinimas sukompromituotų Lietuvą. „Nepateisinama šiuo metu kalbėti apie bet kokius abejojimus, ar vykdyti, ar ne, reikalingas ar ne kultūros sostinės titulo siekimas. Šiandien įvykęs faktas, apie tai žino visa Europa, ir būtų savotiška mūsų tautos kompromitacija, jei viduryje kelio sustotume, kurtume naujas institucijas. Iškilmingumas ar pasididžiavimas mūsų pačių rankomis būtų sužlugdytas”, – kalbėjo V. Adamkus.

2008-ųjų metų lapkričio ir gruodžio mėnesiais penkiolikoje Europos šalių vyko nacionalinės VEKS programos pristatymo kampanija. Anot kampaniją organizavusios ryšių su visuomene bendrovės „PR Service / Edelman Affiliate“, per porą mėnesių 15 Europos šalių žiniasklaidoje pasirodė 265 publikacijos bei reportažai apie Vilnių, tapsiantį Europos kultūros sostine 2009. Kampanija kainavo 794 623 litus. 2008-ųjų spalio – gruodžio mėnesiais kampanija vyko Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Suomijoje, Danijoje, Vokietijoje, Italijoje, Portugalijoje, Belgijoje, Liuksemburge, Latvijoje, Estijoje, Rusijoje ir Ukrainoje. „Pažintinių publikacijų apie Vilnių ir Lietuvą VEKS programos kontekste pastebimai padaugėjo praėjusių metų pabaigoje, kai vyko viešinimo kampanija, – sakė VEKS direktorė E. Bajorinienė. – Kartu su Vilniumi visa Lietuva atsidūrė Europos dėmesio centre, rekomenduojamų aplankyti šalių sąrašuose.“ Anot „PR Service/ Edelman Affiliate“ direktoriaus L. Kontrimo, per viešinimo kampanijas Vilnius tapo vienu labiausiai rekomenduojamų aplankyti miestų 2009-aisiais Europoje, įdomiausi programos renginiai bei Vilniaus miestas buvo pristatyti didžiausiuose Europos šalių leidiniuose. Apie Vilnių – Europos kultūros sostinę bei Lietuvą, mininčią tūkstantmetį, informavo didieji nacionaliniai užsienio šalių leidiniai – Didžiosios Britanijos „Observer“, Vokietijos „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, Estijos „Postimees“, Suomijos „Helsingin Sanomat“, Danijos „Jyllands Posten“, Švedijos „Aftonbladet“, „Dagens Nyheter“, Norvegijos „Aftenposten“, „VG“, Airijos „Irish Independent“, Lenkijos „Dziennik“, „Gazeta Wyborcza“, Rusijos „Nezavysimaya gazeta“ ir daugelis kitų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija