Atnaujintas 2009 m. vasario 20 d.
Nr. 15
(1707)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

JAV katalikų solidarumas pokomunistinių šalių Bažnyčiai

Mindaugas BUIKA

Pelenų trečiadienio rinkliavos tikslai

Savo tradiciniame kreipimesi 2009 metų Gavėniai popiežius Benediktas XVI užsimena ir apie nuo evangelinių laikų krikščionių bendruomenėse rengiamas aukų rinkliavas vargstantiems: „Ši praktika turi būti iš naujo atrasta ir skatinama ir mūsų dienomis, ypač Gavėnios liturginiu metu“. Katalikišką humanitarinę veiklą visoje Bažnyčioje koordinuojančios Popiežiškosios „Cor Unum“ tarybos pirmininkas kardinolas Paulius Jozefas Kordesas kaip „Gavėnios akcijų“ pavyzdį pateikė kasmet turtingesnėse pasaulio diecezijose organizuojamas rinkliavas vargingesnių regionų bažnytinių projektų įgyvendinimui.

Po komunizmo žlugimo Vakarų šalių vyskupijose buvo renkamos aukos Vidurio ir Rytų Europos Bažnyčios struktūrų atsikūrimui. Štai Pelenų trečiadienį, vasario 25 dieną, Jungtinių Amerikos Valstijų katalikų parapijose vyksiančiose pamaldose bus renkamos aukos pokomunistinių šalių krikščionių bendruomenių veiklos stiprinimui. Šiuo tikslu JAV vyskupų konferencijoje įkurto koordinacinio pakomitečio informacijoje nurodoma, jog šiemetinės akcijos šūkis – „Tikėti Meilės dvasios galia“ – paimtas iš popiežiaus Benedikto XVI kalbos, sakytos Pasauliniame jaunimo susitikime Sidnėjuje (Australija). Tai gerai atspindi Rytų Europos krikščionių ryžtą remtis Dievo meile kuriant naują tikinčiųjų kartą po sunkių praeities išgyvenimų.

JAV episkopato informacijoje primenama, kad regiono tautos buvo išnaudojamos – pradedant Rusijos carų režimu ir baigiant radikaliuoju komunizmu. Komunizmo savivalė ir valstybinė ateizmo ideologija „paliko sunkias žaizdas dvasiniam gyvenimui ir  pastoracinei žmonių tarnystei. Buvo išžudytos arba įkalintos ištisos Bažnyčios vadovų kartos, katechetai persekiojami, šventovės, vienuolynai ir seminarijos uždarytos ar nugriautos“.

Dabar vietiniai vyskupai stengiasi atkurti bažnytines struktūras bei bendruomenių dvasinius centrus ir jiems reikia pagalbos. Tuo labiau kad kai kuriose regiono šalyse šiuos darbus apsunkina pilietiniai neramumai, tarptautiniai konfliktai (Gruzija, Kosovas) arba nauja ekonomikos krizė. „Rinkliava Vidurio ir Rytų Europos Katalikų Bažnyčiai suteikia gerą progą Jungtinių Valstijų katalikams išreikšti savo užuojautą ir solidarumą tiems mūsų broliams ir sesėms, kurių tikėjimas patyrė didelius kentėjimus“, – teigia JAV vyskupai. Prie šio didžiojo tikslo turi prisidėti kiekviena parapija, esanti „Visuotinės Bažnyčios dalimi“. Dalyvavimas rinkliavoje yra svarbi katalikiška misija, kadangi tarnauja vargstančiųjų gyvenimo pagerinimui ir sielų išganymui.

Finansuojami 335 projektai

Per Pelenų trečiadienio rinkliavą JAV katalikų parapijose sukauptos lėšos panaudojamos paramos projektų  realizavimui 28-iose Rytų ir Vidurio Europos (posovietinės erdvės) šalyse: Albanijoje, Armėnijoje, Azerbaidžane, Baltarusijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Bulgarijoje, Čekijoje, Estijoje, Gruzijoje, Juodkalnijoje, Kazachstane, Kirgizijoje, Kroatijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Makedonijoje, Moldovoje, Rumunijoje, Rusijoje, Serbijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Tadžikistane, Turkmėnijoje, Ukrainoje, Uzbekijoje, Vengrijoje. Tarp konkrečių paramos programų nurodomas kunigų ir vienuolių ugdymas ir studijos, katechezės vystymas (medžiagos rengimas, mokytojų formavimas), krikščioniškos žiniasklaidos kūrimas ir palaikymas, Bažnyčios karitatyviniai darbai.

Ataskaitoje už praėjusius 2008 metus skelbiama, kad minėtose šalyse 335 bažnytiniams projektams buvo paskirstyta 6,8 milijono dolerių. Pirmenybė buvo teikiama pastoraciniams bei socialiniams projektams vargingiausiose regiono šalyse – Moldovoje, Albanijoje, Kirgizijoje, Gruzijoje, Kosove. Karinio konflikto ištiktos Gruzijos katalikiškos paramos organizacija „Caritas“, gavusi amerikiečių katalikų suaukotas lėšas, rūpinosi pabėgėliais, ypač neprižiūrimais vaikais ir seneliais. Taip pat buvo finansuotas naujos šildymo sistemos kūrimas Lvovo (Ukraina) kunigų seminarijoje. Tai labai reikalingas projektas, nes iš Rusijos gaunamų dujų kainos sparčiai didėja. Amerikiečiai katalikai savo aukomis perėmė ir Latvijos katalikų televizijos studiją, nes dėl lėšų stygiaus savaitinių katalikų laidų transliavimas buvo nutrauktas, dėl to kilo tikinčiųjų nepasitenkinimas. Gavusi paramą studija savo veiklą atnaujino.

Paramos Bažnyčiai Vidurio ir Rytų Europai ad hoc komitetas JAV vyskupų konferencijoje vieningu sprendimu buvo įkurtas 1990 metais, po to, kai šalies ganytojų delegacijos buvo nuvykę į regioną ir susipažino su esama padėtimi. Dabar šis pakomitetis įeina į didesnį JAV episkopato Nacionalinių rinkliavų komitetą, kuriam vadovauja Filadelfijos arkivyskupas kardinolas Džastinas Rigalis. Jo nariu yra Vašingtono arkivyskupas emeritas kardinolas Teodoras Makerikas ir dar keli arkivyskupai. Generaliniu direktoriumi nuo 2003 metų dirba jėzuitas kunigas Džeimsas Makenas.

Jau beveik du dešimtmečiai rinkliavos Rytų Europos katalikams JAV parapijose rengiamos per Pelenų trečiadienio pamaldas. Kai kurios vyskupijos šios iniciatyvos realizavimui pasirenka artimiausią Gavėnios sekmadienį ar kitą patogų laiką.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija