Atnaujintas 2009 m. vasario 27 d.
Nr. 17
(1709)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Netekome garbingo Žemaitijos kunigo

A†A mons. jubil. Kazimieras Gaščiūnas   (1926 – 1951 – 2009)

Mons. Kazimieras Gaščiūnas

Vasario 22 dieną Telšių ligoninėje mirė mons. jubil. Kazimieras Gaščiūnas. Velionis buvo gimęs 1926 m. kovo 4 dieną Klovainių k. ir parapijoje, Pakruojo r. Mokėsi Žiurkių ir Rozalimo pradinėse mokyklose, Panevėžio prekybos mokykloje, Panevėžio, Kauno ir Šiaulių gimnazijose, 1947 metais įstojo į Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją, kurią baigė 1952 metais. Paskutiniame kurse 1951 metų rugsėjo 23-iąją buvo įšventintas kunigu. Dirbo įvairiose vietose: 1952 m. – Tauragės vikaras; 1952–1953 m. – Telšių Katedros vikaras; 1953–1954 m. – Tenenių parapijos klebonas; 1954–1955 m. – Pikelių parapijos klebonas; 1955–1957 m. – Vaiguvos parapijos klebonas; 1957–1958 m. – ruošėsi Kaune teologijos licenciatui ir dirbo Kauno Šv. Juozapo parapijos altarista su vikaro teisėmis. Išklausęs visas paskaitas ir išlaikęs visus egzaminus, licenciato darbą rašyti grįžo į Telšius, buvo Telšių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos vikaru. Darbo tema – „Jėzaus Kristaus istoriškumas nekrikščionių istorikų raštuose“. Kauno arkivyskupijos valdytojas jį paskyrė Kauno tarpdiecezinės kunigų seminarijos dėstytoju. Tačiau jau po savaitės Telšių vyskupas P. Maželis jam pasakė, kad sovietinis saugumas įsakė jį išbraukti iš dėstytojų ir sustabdyti jo mokslinę veiklą.

1960–1973 m. dirbo Švėkšnos parapijos klebonu, 1965 m. birželio 5 dieną buvo paskirtas Telšių katedros kapitulos kanauninku. Tolesnis jo darbas vėl siejosi su parapijomis: 1973–1975 m. Šilutės parapijos altaristas; 1975 m. Telšių Katedros altaristas; 1975–1978 m. Telšių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų parapijos klebonas; 1978–1987 m. Mažeikių parapijos klebonas; 1987–1988 m. Plungės parapijos klebonas.

Atgimimo metais K. Gaščiūnas dirbo Kauno tarpdiecezinės kunigų seminarijos dėstytoju, 1989 m. vyskupui A. Vaičiui atkūrus Telšių kunigų seminariją, paskirtas seminarijos rektoriumi. 1990 metais popiežius Jonas Paulius II suteikė jam monsinjoro titulą. 1993 metais jo paties prašymu buvo atleistas iš rektoriaus pareigų ir paliktas dėstytoju. Nuo 2007 metų, nusilpus sveikatai, liko Telšių Katedros rezidentu.

Savo straipsnyje „Dvasingumo problema“ velionis rašė: „Kas nori kurti gražų gyvenimą, laimę sau ir kitiems be aukos, be kryžiaus, be savęs išsižadėjimo, tas gyvena tuščia utopija, sudeda viltis į niekuo nepagrįstą iliuziją. Tačiau krikščionybė – Bažnyčia savo narius įpareigoja aukotis ne dėl aukos, ji nurodo kelią į tikrą, pilnutinį žmogaus gyvenimą, kai jis, vadovaujamas dvasios, jungiasi su gėrio, laimės ir gyvenimo Šaltiniu – Dievu. Tik Jo padedamas, krikščionis tampa tikruoju savo ir kitų gyvenimo kūrėju. Padedamas Dievo malonės, jis prisiima pasėto grūdo dalią – miršta sau, kad gyventų Dievui ir žmonėms. Čia ir pasirodo žmogaus krikščionio dvasios didybė ir didžioji pergalė, lemianti sau ir kitiems velykinį prisikėlimą ir džiaugsmą“.

Garbusis velionis buvo pašarvotas Telšių Katedroje, kur du vakarus už mirusįjį buvo meldžiamasi, giedamos Žemaičių Kalvarijos Kalnų giesmės. Vasario 24 dieną rinkosi tikintieji, velionio artimieji, pažįstami ir parapijų, kuriose monsinjoras buvo dirbęs, atstovai.

(nukelta į 12 p.)Netekome...

(atkelta iš 9 p.)

Už velionį šv. Mišias aukojo iš visos Lietuvos susirinkę kunigai. Šv. Mišių koncelebracijai vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ. Šv. Mišias kartu su Telšių ganytoju aukojo apašt. prot. jubil. Bronius Antanaitis, apašt. prot. jubil. Juozapas Pranciškus Gedgaudas, Telšių vyskupo generalvikaras prel. dr. Juozas Šiurys, Švėkšnos klebonas prel. Petras Stukas, Telšių kunigų seminarijos rektorius kan. mgr. Jonas Ačas, Telšių Katedros kanauninkų kapitulos pirmininkas Palangos dekanas kan. dr. Algis Genutis, iš įvairių parapijų atvykę monsinjorai, kanauninkai, kunigai. Už buvusį dėstytoją meldėsi ir Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos vadovybė, klierikai ir Telšių vyskupijos licėjaus moksleiviai. Laidotuvių šv. Mišiose giedojo Telšių muzikos mokyklos mokytojų ir Telšių Katedros didysis sumos chorai.

Šv. Mišių pradžioje Telšių vyskupas J. Boruta, SJ, kartu su kunigais kalbėjo Rytmetines atgailos psalmes, o pamoksle susirinkusiesiems priminė velionio nueitą kelią.             

Po šv. Mišių didelis kunigų ir tikinčiųjų būrys Telšių miesto centrine Respublikos gatve garbiojo velionio palaikus nulydėjo į amžinojo poilsio vietą – Telšių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčios šventorių. Kaip sakė laidotuvių apeigoms vadovavęs Telšių vyskupas, mons. K. Gaščiūnas atgulė ir čia ilsėsis, kol išgirs Kristaus kvietimą keltis paskutiniajam teismui.

Nuoširdžia malda ir giesme palydėję dvasininką į paskutinę gyvenimo kelionę laidotuvių dalyviai viltingai linkėjo mirusiajam amžinojo džiaugsmo ir ramybės Viešpaties, kurio mokymą pasauliui garbusis velionis uoliai ir atsidavęs skelbė ilgus kunigystės metus, artumoje. Amžinąjį atilsį duok mirusiam, Viešpatie, ir amžinoji šviesa jam tešviečia!

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

„XXI amžiaus“ redakcija dėkinga mons. K. Gaščiūnui už nevienkartinę auką. Tegul gailestingasis Viešpats priima Jį tarp savo išrinktųjų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija