Atnaujintas 2009 m. kovo 4 d.
Nr. 18
(1710)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

„Neutralizuoti JDJ bus bandoma pačiais rafinuočiausiais būdais“

Advokatas Kęstutis Čilinskas tiki,
kad Jungtiniam demokratiniam
judėjimui pavyks įveikti „Leo LT“
Autoriaus nuotrauka

Lietuvoje susibūrė dar vienas visuomeninis judėjimas – Jungtinis demokratinis judėjimas (JDJ). Kokie šio judėjimo tikslai? Kodėl šis judėjimas kritikuoja „Leo“ sandorį? Kokių kontrveiksmų gali imtis „Leo“ šalininkai? Su JDJ pirmininku advokatu Kęstučiu ČILINSKU kalbasi „XXI amžiaus“ žurnalistas Gintaras Visockas.

Kam reikėjo įkurti Jungtinį demokratinį judėjimą? Kuo jis skirsis nuo kitų panašaus pobūdžio judėjimų?


Liustracijos regimybė

Algimantas ZOLUBAS

Vasario 26 dieną Bernardinai politikos komentarų skiltyje paskelbė Jurgio Jurgelio rašinį „Dėl Liustracijos įstatymo patobulinimo“. Arba buvęs VSD vadovas apsimeta prisidedąs prie liustracijos proceso, arba sąmoningai mulkina skaitytojus.

Kai gaudomi tik pūgžliai, tai ešeriai ir šamai gali jaustis saugiai. Pūgžliais vadinu KGB bendradarbius, ešeriais – etatinius KGB darbuotojus, šamais – TSKP-LKP bei komjaunimo vadovus. Visos šios žuvys – plėšrūnės, tačiau ne visos vienodai pavojingos.


Geriau vėliau, negu niekada

Arvydas AKSTINAVIČIUS

Beveik visus devyniolika nepriklausomybės metų Lietuvoje aktyviai buvo peršama nuomonė, jog savarankiškoje valstybėje nereikia dairytis į praeitį, knaisiotis tarybinių laikų istorijoje ir aiškintis, kas buvo kas. Tenka pripažinti, kad tokia propaganda pasiekė savo rezultatą. Todėl klausimas, ar mūsų valstybėje karjerą gali padaryti tik neišstojusieji iš KGB, ir šiandien laikytinas aktualiu. Jo prasmę praplečia savotiški teismų procesai bei sprendimai, šatrijų bylų istorijos, nutrauktas Vytauto Pociūno žūties aplinkybių tyrimas ir kt.


Siūlome keisti Liustracijos įstatymą

LR Seimo Pirmininkui Arūnui VALINSKUI
LR Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Arvydui ANUŠAUSKUI
Liustracijos komisijos pirmininkui Algimantui URMONUI

Kai teismai vertina užsakytus nužudymus, didesniu nusikaltėliu laikomas ne žudikas, o nužudymo užsakovas, nes žudikas tėra įrankis nužudymo užsakovo rankose. Kai kalbame apie ČK, NKVD, MVD, KGB, tas prievartos struktūras reikia laikyti nusikaltimų vykdytojomis. Represijų įkvėpėjai ir organizatoriai tarsi pamirštami, nes jie tiesiogiai represijų nevykdė, egzekucijose nedalyvavo. Iš tikrųjų represijų, prilygstančių tautiniam, religiniam bei ideologiniam genocidui, įkvėpėja ir organizatorė buvo SSRS komunistų partija, Lietuvoje – jos padalinys – Lietuvos komunistų partija (LKP). LKP buvo represijų užsakovė, jai buvo pavaldi KGB. KGB iš LKP gaudavo užduotis, KGB komunistų partijai už nuveiktus juodus darbus ir atsiskaitydavo. Todėl Lietuvoje LKP CK, miestų bei rajonų komunistų partijos sekretorius reikia laikyti nepalyginamai didesniais nusikaltėliais už etatinius KGB darbuotojus bei jų parankinius kolaborantus.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija