Atnaujintas 2009 m. kovo 4 d.
Nr. 18
(1710)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Siūlome keisti Liustracijos įstatymą

LR Seimo Pirmininkui Arūnui VALINSKUI
LR Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Arvydui ANUŠAUSKUI
Liustracijos komisijos pirmininkui Algimantui URMONUI

Kai teismai vertina užsakytus nužudymus, didesniu nusikaltėliu laikomas ne žudikas, o nužudymo užsakovas, nes žudikas tėra įrankis nužudymo užsakovo rankose. Kai kalbame apie ČK, NKVD, MVD, KGB, tas prievartos struktūras reikia laikyti nusikaltimų vykdytojomis. Represijų įkvėpėjai ir organizatoriai tarsi pamirštami, nes jie tiesiogiai represijų nevykdė, egzekucijose nedalyvavo. Iš tikrųjų represijų, prilygstančių tautiniam, religiniam bei ideologiniam genocidui, įkvėpėja ir organizatorė buvo SSRS komunistų partija, Lietuvoje – jos padalinys – Lietuvos komunistų partija (LKP). LKP buvo represijų užsakovė, jai buvo pavaldi KGB. KGB iš LKP gaudavo užduotis, KGB komunistų partijai už nuveiktus juodus darbus ir atsiskaitydavo. Todėl Lietuvoje LKP CK, miestų bei rajonų komunistų partijos sekretorius reikia laikyti nepalyginamai didesniais nusikaltėliais už etatinius KGB darbuotojus bei jų parankinius kolaborantus.

Kai LKP atsiskyrė nuo SSKP, kartu su šiuo aktu buvo įpiršta nuomonė, kad partija ne tik nutraukė saitus su praeitimi, bet tarsi atliko atgailą, išpirko kaltes. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, LKP sekretoriai nebuvo persekiojami, ėjo į valstybės valdymo aukščiausius postus. O štai represinių struktūrų parankiniai kolaborantai tapo esminiais kaltininkais.

Paskelbus nepriklausomybę, etatiniai KGB darbuotojai iš darbo buvo atleisti kaip kariškiai, suteikiant jiems socialinę globą, įslaptinant jų veiklą. Etatiniai KGB darbuotojai įsitaisė įvairiose verslo priedangos organizacijose, palankiausiomis sąlygomis išvengė atsakomybės. Ką jie veikia, prisidengę verslu, nesunku numanyti, nes kartą davę priesaiką kagėbistai iki grabo lieka kagėbistais. Netenka abejoti, kad jų paslaugomis sėkmingai naudojasi Rusijos saugumo struktūros.

Neetatiniai KGB darbuotojai kolaborantai bei jų veiklą atspindintys dokumentai buvo atiduoti Liustracijos komisijos žinion. O kas daroma su KGB šeimininkais represijų užsakovais, kur jų veiklos dokumentų archyvai? Kodėl nesiaiškinama ir neviešinama jų veikla, kodėl jiems neribojama galimybė užimti aukštas pareigas nepriklausomoje valstybėje?

Buvusių politinių kalinių didžiulėmis pastangomis KGB archyvas, dabar vadinamas Ypatinguoju, buvo paliktas buvusiuose KGB rūmuose Vilniuje (Gedimino pr. 40). Nors dalį to archyvo dokumentų kagėbistai spėjo sunaikinti, dalį išgabenti į Rusiją, tačiau likusiais dokumentais iki naujo Archyvų įstatymo priėmimo visuomenė, nors su tam tikrais ribojimais, galėjo naudotis. Tačiau šis archyvas tapo savotiška dūmų uždanga kitam, KGB šeimininkų (kompartijos) archyvui; sutelktas dėmesys KGB kolaborantams, atitraukė dėmesį nuo KGB šeimininkų. Kur tas KGB šeimininkų archyvas yra, kas jame šeimininkauja, koks jo saugumas, koks prieinamumas? Pasirodo, toks archyvas, kaip ir minėtasis pavadintas Ypatinguoju, yra tame pačiame Gedimino prospekte, prieš Savivaldybės aikštę name, pažymėtame 12-uoju numeriu. Čia, kaip ir pirmajame, šeimininkauja Lietuvos archyvų departamentas. Jame saugomas Lietuvos komunistų partijos dokumentų kompleksas, kurį sudaro XIX a. pab. – 1991 m. Lietuvos komunistų partijos, Lietuvos komjaunimo, socialistų, socialdemokratų bei visuomeninių organizacijų ir asmenų fondai. Jei KGB archyvų saugumu pagal išgales rūpinosi buvę politiniai kaliniai, visuomenė, tai komunistų partijos archyvai buvo ir išliko buvusios partinės nomenklatūros rankose, todėl apie jų turinį,  saugumą bei likimą pastarieji ir težino.

Tokiu būdu komunistiniai vadeivos liustracijos iki šiol išvengė, tik KGB parankinių, neetatinių kolaborantų, jei jie neprisipažino bendradarbiavę su KGB, dokumentai atiduoti Liustracijos komisijai su teise skelbti jų pavardes. Trumpai tariant, Liustracijos komisijai leista liustruoti nusikaltimų vykdytojus, o nusikaltimų užsakovai palikti teisėsaugos šešėlyje.

Laikome liustracijos įstatymą ydingu iš esmės, todėl reikalaujame jį keisti, numatyti pasekmes ne tik nusikaltimų vykdytojams, bet ir (griežtesnes) nusikaltimų užsakovams.

Siūlome Liustracijos įstatymo pakeitimo projektą svarstyti ir priimti ypatingos skubos tvarka, t. y. iki prezidento rinkimų.

Jonas Burokas,
Lietuvos Laisvės Kovotojų Sąjungos valdybos pirmininkas

Rytas Kupčinskas
Lietuvos Sąjūdžio Tarybos pirmininkas

Jonas Čeponis,
Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio prezidiumo pirmininkas

Mons. Alfonsas Svarinskas,
Vyčio kryžiaus ordino kavalierių draugijos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija