Atnaujintas 2009 m. kovo 6 d.
Nr. 19
(1711)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Dėl K. D. Prunskienės bylos išslaptinimo

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų kolegija 1992 m. rugsėjo 14 dienos sprendimu pripažino, kad Kazimira Danutė Prunskienė sąmoningai bendradarbiavo su SSRS KGB. Lygiai po dešimties metų, 2002 m. rugsėjo 13 d., K. D. Prunskienė Vilniaus apygardos teismui įteikė prašymą atnaujinti šią bylą ir panaikinti ankstesnį Aukščiausiojo Teismo sprendimą.

Vilniaus apygardos teismas procesą atnaujino ir 2003 m. gegužės 15 d. sprendimu panaikino Aukščiausiojo Teismo 1992 m. rugsėjo 14 d. sprendimą, kad K. D. Prunskienė sąmoningai bendradarbiavo su KGB. Ir bylą įslaptino dėl to, kad teisme K. D. Prunskienės naudai liudijo buvę KGB kadriniai darbuotojai, kuriuos esą reikia apsaugoti.

Byloje užkliuvo tai, kad raštas, kuris įvardijamas, kaip pasižadėjimas bendradarbiauti, nebuvo registruotas archyvuose, todėl esą negali būti traktuojamas kaip patikimas dokumentas. Aukščiausiajam Teismui buvo pateikti ir kiti dokumentai – asmens ir darbo bylos apie K. D. Prunskienės bendradarbiavimą su KGB (šie dokumentai buvo skelbiami ir spaudoje), bet Vilniaus apygardos teismas jų nelaikė įrodymais.

Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos–Atkuriamojo Seimo Komisijos KGB veiklai tirti pirmininkui Baliui Gajauskui bei jo pavaduotojui Kazimierui Motiekai, kurie teismui pateikė daug medžiagos apie bendradarbiavimą, Vilniaus apygardos teismas neleido dalyvauti bylos svarstyme ir atėmė iš jų teisę skųsti teismo sprendimą. Turbūt teismui patikimesni liudininkai atrodė KGB kadriniai darbuotojai…

Atsižvelgiant į aukščiau išdėstytas aplinkybes, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Taryba primygtinai prašo Vilniaus apygardos teismą išslaptinti K. D. Prunskienės 2003 metų civilinę bylą Nr. 238 – 358/2003. Manome, kad negali būti slepiami asmenų, kurie balotiruojasi Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose, biografiniai faktai.  

Esame pasipiktinę teismų praktika, kai bylose, susijusiose su KGB, Lietuvos Respublikos įstatymais paskelbtos nusikalstama organizacija, veikla, liudytojais kviečiami buvę KGB kadriniai darbuotojai ir jų parodymai laikomi patikimais.   

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Tarybos vardu
E. Strončikas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija