Atnaujintas 2009 m. kovo 18 d.
Nr. 22
(1714)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Lietuvos Vietinės rinktinės iškilmės

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Vietinės rinktinės karių
pagerbimo iškilmėse

Karinių oro pajėgų vadas
brig. gen. Artūras Leita apdovanoja
VR karių sąjungos vadą
dim. mjr. Bronislovą Girdvainį

Kauno Vytauto Didžiojo
Karo muziejaus skyriaus
vedėjas istorikas
Algirdas Markūnas

Lietuvos Vietinės rinktinės karių sąjungos 65-ųjų metinių iškilmingas minėjimas vyko paskutinę vasario mėnesio dieną, šeštadienį, Kauno karininkų ramovės didžiojoje salėje. Ankstų rytą Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje šv. Mišias už VR karius, žuvusius kovoje už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, tremtyje ir lageriuose, aukojo rektorius, kariuomenės kapelionas kun. Tomas Karklys ir VR karių kapelionas kun. Romualdas Šalčiūnas. Prie altoriaus su vėliavomis išsirikiavo žilagalviai legendinės VR kariai. Po šv. Mišių VR kariai darnia kolona nužygiavo į Karininkų ramovę. Pagerbti VR karius atvyko Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, vicemeras Stanislovas Buškevičius, Karinių oro pajėgų (KOP) vadas brigados generolas Artūras Leita, Lietuvos šaulių sąjungos vadas Juozas Širvinskas, LLKS Tarybos prezidiumo pirmininkas dim. plk. Jonas Čeponis, LLKS Štabo viršininkas dim. mjr. Vytautas Balsys, LVRK Sąjungos atkūrimo iniciatorius dim. plk. ltn. Petras Narinkevičius, Lietuvos Seimo nariai Vincė Vaidevutė Margevičienė, Auksė Ramanauskaitė-Skokauskienė, Arimantas Dumčius ir daug kitų garbių svečių ir veteranų.

Sugiedojus himną, VR dim. vyr. ltn. Teofilis Pilka perskaitė Vietinės rinktinės karių maldą, kurią sukūrė VR leitenantas, buvęs VR štabo adjutantas spaudos reikalams Julijonas Būtėnas, o pirmą kartą ją perskaitė gen. P. Plechavičius Salaspilio koncentracijos stovykloje 1944 m. birželio 22 dieną: „Tu leidai, Viešpatie, mūsų Tautai pakelti daug aukų, kada buvo gniaužiama mūsų Tautos dvasia ir plėšomas tikėjimas. Tu vienas, Viešpatie, žinai, kiek mūsų Tėvynės vaikų kankinio mirtimi mirė dėl Tavo vardo ir Tėvynės laisvės, kankinami kalėjimuose, kovodami savo žemėje ar išblaškyti Sibiro taigoje... Būk jiems, Viešpatie, gailestingas ir leisk džiaugtis amžinąja laime ir amžinuoju gyvenimu. Amžinąjį atilsį suteik, Viešpatie, visiems kariams, kurie paaukojosavo gyvybes už brangiąją Tėvynę Lietuvą. Leisk, Viešpatie, prašyti Tave ir toliau globoti mus ir mūsų Tėvynę.

Pranešimą apie brigados generolo P. Plechavičiaus gyvenimo ir kovos kelią perskaitė Vytauto Didžiojo Karo muziejaus naujausiųjų laikų istorinio skyriaus vedėjas Algirdas Markūnas. Jis papasakojo, kaip naciai norėjo įbrukti savo suredaguotą tekstą gen. P. Plechavičiui, kad šis perskaitytų jį 1944 m. vasario 16 dieną kviesdamas jaunimą stoti į Vietinę rinktinę. Tačiau generolas nesutiko skaityti jokio kito teksto, išskyrus savąjį, kuriame buvo sakoma: „Kviečiu  Jus visus, brangūs kariai, su pilna energija ir atsidavimu dirbti man sunkiame, bet garbingame darbe – kuo greičiau sukurti lietuvišką ginkluotą pajėgą, kurios pagalba turės būti pašalintas ne tik mūsų krašte vis labiau plintąs banditizmas, bet taip pat būtų ginama mūsų Tėvynė nuo bolševikinių raudonųjų hunų, besikėsinančių galutinai lietuvių tautą išnaikinti. Likimas lėmė, kad VR savo darbą pradeda Lietuvai reikšminga Vasario 16 d. data. Ši data, kaipo simbolis mūsų laisvės ir nepriklausomybės, tegu suburia prie vieno bendro tikslo. Savo darbus ir žygius skiriame mūsų tautos laisvei ir garbei... Laimink, Aukščiausias, mūsų pasiryžimą ir darbą“. Didelei nacių nuostabai per keletą dienų į VR šaukimo punktus atvyko net apie 20 tūkst. karių savanorių. Deja, naciai netrukus sulaužė pasirašytą susitarimą, o VR štabą suėmė. Didžioji dalis VR karių su ginklais pasitraukė į pogrindį ir sudarė partizaninės pasipriešinimo kovos branduolį.

VR karius pasveikino KOP vadas brig. gen. A. Leita ir įteikė apdovanojimus VR karių sąjungos vadui dim. mjr. Bronislovui Girdvainiui, dim. mjr. Kazimierui Giedraičiui ir kitiems kariams. Lietuvos šaulių sąjungos vadas J. Širvinskas ir Kauno miesto meras A. Kupčinskas apdovanojo grupę VR karių.  Prisiminimais apie VR kūrimąsi pasidalijo dim. plk.ltn. Petras Narinkevičius, karius sveikino Lietuvos Seimo nariai V. V. Margevičienė, A. Ramanauskaitė-Skokauskienė, A. Dumčius ir LLKS štabo viršininkas dim. mjr. V. Balsys. Po oficialios dalies iškilmių dalyviai klausėsi koncerto, o po jo prie kavos puodelio dalijosi prisiminimais ir įspūdžiais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija