Atnaujintas 2009 m. kovo 20 d.
Nr. 23
(1715)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

Perka pigiai,
parduoda brangiai

Pieno kelias

„Krizė tęsis
10 metų“…

Laiškų knyga
„Padraugaukime“

Naujus leidinius
pavarčius

Vyskupų
Konferencijos
posėdyje

Popiežius neša Afrikai Viešpaties taiką ir laisvę

Mindaugas BUIKA

Popiežius džiugiai sutinkamas Kamerūne

Sunki pastarųjų dešimtmečių patirtis

Šiuo metu vykstanti popiežiaus Benedikto XVI apaštalinė kelionė po Afrikos valstybės – Kamerūną ir Angolą – jau įpusėjo. (Apie vizito eigą plačiau informuosime kitos savaitės numeriuose.) 2009 metais Šventasis Tėvas kaip ir žadėjo Afrikai skiria ypatingą dėmesį. Kovo 19 dieną Kamerūno sostinėje Jaundėje iš viso kontinento šalių atvykusiems hierarchams Popiežius pristatė spalio mėnesį Vatikane įvyksiančio Afrikos Bažnyčiai skirto Vyskupų Sinodo gaires („Instrumentum laboris“).


Naujas apaštališkasis nuncijus – italas

Naujasis apaštališkasis nuncijus
Lietuvoje arkivyskupas Luigi Bonazzi

Po 69 metų pertraukos į Lietuvą sugražintas apaštališkasis nuncijus italas. Popiežius Benediktas XVI šeštadienį naujuoju apaštališkuoju nuncijumi Lietuvoje paskyrė titulinį Atelos arkivyskupą Luigi Bonazzi. 61 metus einantis Bažnyčios diplomatas yra kilęs iš Šiaurės Italijos Bergamo provincijos Gazzaniga miestelio. Jis atvyksta į Vilnių iš Kubos sostinės Havanos, kur atstovavo Šventajam Tėvui pastaruosius 5-erius metus.


Krizė atsiliepė ir kaimo turizmo sodyboms

Kęstutis PRANCKEVIČIUS

Kaimo turizmo sodybos
dažniausiai atgyja vasarą
Antano TUMĖNO nuotrauka

Neseniai pasibaigęs žiemos sezonas daugumai kaimo turizmo verslą puoselėjančių šeimininkų buvo vienas iš sudėtingiausių per pastaruosius keletą metų – dėl Europoje ir Lietuvoje vis labiau įsibėgėjančios ekonominės krizės daugiau nei ketvirtadaliu sumažėjo klientų. Nors jau ne už kalnų ir vasaros sezonas, tačiau didesnio optimizmo šį verslą plėtojantys tautiečiai neberodo – ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje Europos valstybių kylanti infliacijos banga, smunkanti ekonomika, kiti neigiami veiksniai verčia atidžiau pasverti savo veiklos galimybes. Tačiau ir dabar atsiranda nemažai verslininkų, gyvenančių viltimi ir tikėjimu, kad kaimo turizmas, kaip viena iš naujesnių veiklos sričių, sėkmingai atlaikys įvairias negandas.


Ketvirtojo Lietuvos prezidento inauguracija

Minint brig. generolo Jono Žemaičio-Vytauto 100-ąsias gimimo metines

Prof. Ona Voverienė

Bareljefas ketvirtajam Lietuvos
prezidentui generolui Jonui
Žemaičiui-Vytautui
Karo akademijos kiemelyje

Pasilikot jauni, dainose amžini,

Partizanai, sūneliai Tėvynės...

(Iš Lietuvos partizanų dainos)

Kovo 13 dieną Lietuvos karo akademijos kiemelyje ir ramovėje iškilmingai pažymėtos Jono Žemaičio, vadovavusio Žemaitijos partizanų būriams, o nuo 1949 m. vasario 16 dienos ir visam Lietuvos partizaniniam judėjimui bei Lietuvos valstybei pogrindyje, 100-osios gimimo metinės.


 „Šaltoje Suomijoje gyvena šilti ir draugiški žmonės“

Visuomenės veikėja, rašytoja,
žurnalistė Oksana Čelyševa
Autoriaus nuotrauka

Interviu su Suomijos sostinėje Helsinkyje gyvenančia Oksana Čelyševa, kuri daugiau kaip metus slapstosi nuo Rusijos politinių represijų.

Kaip ir kodėl atsidūrėte Suomijoje?

Aš jau daugiau kaip metus gyvenu Helsinkyje. Tikiuosi, laikinai. Čia atvažiavau Suomijos rašytojų Pen klubo kvietimu, pagal jų programą „Rašytojai tremtyje“. Išvažiavau iš Rusijos ne tik todėl, kad man ten grėsė areštas. Pasitraukiau iš gimtosios Rusijos ne tik todėl, kad Nižnij Novgorode, kur gyvenau iki tremties, prieš mane ir mano kolegas buvo iškeltos baudžiamosios bylos. Sakydama mes, omenyje turiu savo kolegas iš tarptautinio fondo „Tolerancijos labui“, bičiulius iš politinio, visuomeninio judėjimo „Kita Rusija“, taip pat garsaus šachmatininko Gario Kasparovo šalininkus, „Rusijos – Čečėnijos draugystės organizacijos“ aktyvistus, kai kuriuos laikraščio „Novaja gazeta“ žurnalistus... Rusijoje mus kaltina nelegalia, nusikalstama veikla – ekstremizmu. Tikroji mums inkriminuojamų nusikaltimų priežastis – mūsų kritiškas žvilgsnis į dabartinę Rusijos valdžią ir jos veiksmus. Mes norime, kad Rusiją valdytų padorūs, demokratiški, žmogaus ir piliečių teises gerbiantys prezidentai bei premjerai. Mes norime, kad Rusijoje rinkimai būtų organizuojami be apgaulės, klastos, kad nebūtų politinių kalinių, kad Rusija daugiau nebegrasintų, nebepuldinėtų savo kaimynų. Tik tiek.


Medžio skulptūroje – šiluma ir emocijos

Rūta AVERKIENĖ

Tautodailininkas Antanas Česnulis
ir jo medžio skulptūros

Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta tautodailininko, vieno žymiausių Lietuvos medžio drožėjų Antano Česnulio skulptūros darbų ir skulptūrų nuotraukų paroda iš renginių ciklo „Lietuvos tūkstantmečio aidai“. Į parodos atidarymą susirinkęs gausus būrys varėniškių turėjo galimybę įsitikinti, jog Antanas turi Dievo dovaną prakalbinti medį, tarsi įpūsti jam gyvybės, todėl kiekviena menininko skulptūra skleidžia šilumą, žavi individualia menine forma bei visumos darna. Nuoširdu, šilta, dzūkiška. Jo kūriniuose galime aptikti pasakų personažų, visos skulptūros pasižymi įstabiomis emocijomis veiduose.


Aušros juostų spalvos...

Vytautas Bagdonas

Aušra Petniūnaitė savo mamai
70-mečio proga išaudė tautinę juostą

Svėdasiškę Aušrą Petniūnaitę pažįsta visi, kam prireikia... tautinių juostų. Garbingiausiems jubiliejams, svečiams iš užsienio daugelis prašo svėdasiškės nuausti juostą.

Aušra apie audėjos profesiją net nesvajojo, ramiai sau būtų dirbusi vaikų darželyje, jeigu ne Atgimimo laikais prasidėjusios pertvarkos. Vaikų darželis, kuriame Aušra dirbo, buvo uždarytas,  darbuotojos išsiskirstė kas sau. Štai tuomet jinai ir sugrįžo į gimtuosius Svėdasus. Kadangi jau ne kartą anksčiau buvo audusi juostas, tad pabandė prisiminti. Jos darbais tuoj buvo susidomėta, atsirado norinčių tautinių juostų įsigyti, svėdasiškė  su savo meniškais gaminiais pradėta kviesti į parodas, muges. A. Petniūnaitės namuose buvo sumontuotos specialios staklės, todėl Aušra turi galimybių išausti įvairaus ilgio, pločio, visokiausių raštų, spalvų, ornamentų juostas. O tame spalvų ir ornamentų margumyne jinai sėkmingai gali sukomponuoti visokius žodžius, skaičius.


Kolekcininkas ir antikvaras

Bronius VERTELKA

Vidmantas Kazlauskas
prie senovinių daiktų

Maženiuose gyvenantis Vidmantas Kazlauskas ne tik užsiima verslu, yra bendruomenės pirmininkas, bet ir randa laiko savo pomėgiams. Kolekcionavimu Vidmantas susidomėjo būdamas septintoje klasėje. Tuo metu  pašto ženklų komplektas (20 vnt.) filatelijos parduotuvėje kainuodavo 10-15 kapeikų. Buvo madinga ir jais keistis. Jeigu pradžioje Vidmantas rinko visus ženklus iš eilės, tai paskui ėmė juos rūšiuoti pagal  šalis. Žinoma, didžiausia surinkta kolekcija atspindėjo Sovietų Sąjungą.


Evangelizacinė programa jaunimui

Džiuljeta Kulvietienė

Vyskupas Jonas Ivanauskas
kalba studentams
Autorės nuotrauka

Kovo 1 dieną, sekmadienį, Švč. Sakramento bažnyčios Studentų koplyčioje ir Kauno arkivyskupijos šeimos centre vyko Evangelijos žinios jubiliejinių metų arkivyskupijoje evangelizacinės šventės iškilmės. Programą parengė Kauno akademinės sielovados grupė.

Kauno technologijos universiteto sielovados koordinatorė Valda Velžienė pristatė Lietuvos ir Kauno akademinę sielovadą. Akademinė sielovada skirta evangelizuoti, ugdyti ir palaikyti būsimus visuomenės veikėjus, kurie būtų pajėgūs kasdieniame gyvenime remtis krikščioniškomis vertybėmis ir liudyti tai pasauliui. V. Velžienė trumpai apžvelgė Lietuvos akademinės sielovados istoriją, pristatė Kauno akademinės sielovados darbuotojus, veiklos principus ir raišką, bendradarbiavimą bei pakvietė į kovą numatytus renginius.


Sekant paskui kenčiantį Kristų...

Rimvydo SPRINDŽIO nuotrauka

Daugelis dalykų kiekvienais metais kartojasi. Mes juos išgyvename vis iš naujo ir iš naujo. Ar gali būti, jog kai kurie iš jų niekada nepabosta? Sako, kad gyvenimas yra nuolatinis kopimas į kalną – net ir paslydus ir nusiritus atgal, vėl stojiesi ir eini. Tam, kad galėtum keltis ir eiti toliau, reikia nepaprasto tikėjimo, vilties ir meilės šaltinio. Greitai vėl švęsime šv. Velykas, prisiminsime tuos įvykius, kurie kiekvienam krikščioniui yra itin svarbūs. Galbūt čia ir yra tas šaltinis?..


Korupcinės sistemos grimasos

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Artėja „Leo LT“ įstatymo svarstymas Seime. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių Ryto Kupčinsko ir Gintaro Songailos parengtam projektui dėl „Leo LT“ sandorio panaikinimo pritaria nemažai valdančiosios koalicijos narių. Tokiai iniciatyvai pritaria ir daugelis pilietinių visuomeninių organizacijų, įvairių profsąjungų aktyvistai. Tai nebus lengvas procesas, nes „Leo LT“ bosai organizuoja kontrpuolimą ir stengsis išlaikyti esamą padėtį.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija