Atnaujintas 2009 m. kovo 20 d.
Nr. 23
(1715)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Aušros juostų spalvos...

Vytautas Bagdonas

Aušra Petniūnaitė savo mamai
70-mečio proga išaudė tautinę juostą

Svėdasiškę Aušrą Petniūnaitę pažįsta visi, kam prireikia... tautinių juostų. Garbingiausiems jubiliejams, svečiams iš užsienio daugelis prašo svėdasiškės nuausti juostą.

Aušra apie audėjos profesiją net nesvajojo, ramiai sau būtų dirbusi vaikų darželyje, jeigu ne Atgimimo laikais prasidėjusios pertvarkos. Vaikų darželis, kuriame Aušra dirbo, buvo uždarytas,  darbuotojos išsiskirstė kas sau. Štai tuomet jinai ir sugrįžo į gimtuosius Svėdasus. Kadangi jau ne kartą anksčiau buvo audusi juostas, tad pabandė prisiminti. Jos darbais tuoj buvo susidomėta, atsirado norinčių tautinių juostų įsigyti, svėdasiškė  su savo meniškais gaminiais pradėta kviesti į parodas, muges. A. Petniūnaitės namuose buvo sumontuotos specialios staklės, todėl Aušra turi galimybių išausti įvairaus ilgio, pločio, visokiausių raštų, spalvų, ornamentų juostas. O tame spalvų ir ornamentų margumyne jinai sėkmingai gali sukomponuoti visokius žodžius, skaičius.

Praėjusių metų vasarą asociacija Vaižgantiečių klubas „Pragiedrulys“ kartu su Anykščių kultūros centro Vaitkūnų skyriumi bei Paramos ir labdaros fondu „Baltasis balandis“ organizavo Svėdasų krašto talentų sambūrį „Ieškokime „deimančiukų“ savyje ir šalia savęs“, kuris vyko Kunigiškių kaime esančiame Svėdasų krašto muziejuje. Čia savo darbus kartu su kitais svėdasiškiais eksponavo ir Aušra. Prisistatydama visuomenei, Aušra pasakojo, kad pats gyvenimas nukreipė ją į tautodailininkės kelią. Netekus darbo reikėjo kažko imtis. Ir ji didžiuojasi, kad gali kurti, dovanoti džiaugsmą ir grožį kitiems...

Aušros darbai buvo ne kartą eksponuoti ir Svėdasų bibliotekos Meno galerijoje bei kitose erdvėse, jos juostomis turėjo progos gėrėtis iš visos šalies kasmet suvažiuojantys į Svėdasus tradicinių „Vaižganto skaitymų“ dalyviai.

Svėdasai, Anykščių rajonas
 Autoriaus  nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija